Naar de inhoud springen

FSB: Schaakwoude 1 verslaat Philidor 2 met enig geluk

Op donderdag 24 maart zijn de spelers van Philidor 2 al aanwezig als de borden in het ijsbaangebouw klaar gezet worden voor de FSB-wedstrijd Schaakwoude – Philidor 2. De klokken worden vakkundig in gereedheid gebracht en net na kwart voor acht opent de voorzitter het bal door enkele korte mededelingen. De meeste spelers hebben al vaker de degens met elkaar gekruist en gezien de ratingverschillen belooft het een spannende wedstrijd te worden.

Aan bord vier nemen Mathijs en Eelke Heidinga zitting. Mathijs hanteert de witte stukken en probeert met creatief spel op de damevleugel kansen te creëren. Zijn dame neemt hij mee in deze strijd. Het ziet er allemaal leuk uit, maar als zwart rokeert ontstaan er problemen. Mathijs zijn dame wordt in het nauw gedreven, dit zorgt ervoor dat hij niet veel later zijn koning moet omleggen. Een 0-1 achterstand voor Schaakwoude, gezien de stellingen op de andere borden lijkt dat een lastige opgave te worden.

Aan bord drie speelt Gerben met zwart tegen Egbert Wind. Vanuit de opening krijgt Gerben de kans om zijn loper op h3 te posteren, zonder dat deze verjaagd kan worden. Als de koningsvleugel zo goed als dicht staat zoekt Gerben zijn heil aan de andere kant. Hij verkrijgt daar de benodigde ruimte voor zijn zware stukken. Wit besluit om twee stukken tegen een toren en een twee pionnen te offeren, maar hij mist hierbij dat de twee pionnen er door een tussenzet, maar eentje is. Gerben weet een pion terug te winnen en met het loperpaar en een toren tegen twee torens weet hij een pion op a2 te krijgen. Wit heeft totaal geen bewegingsvrijheid met zijn torens en ziet in dat Gerben langzaam meer materiaal kan winnen en geeft op. Daarmee komt de stand in evenwicht. Ronald staat nog steeds minder, maar Gert Jan heeft wel het betere van het spel.

Aan bord twee speelt Ronald tegen oud-Dokkumer Rein de Boer. Ronald speelt in de opening enkele keren onnauwkeurig, dit zorgt ervoor dat de zwarte stukken zich gemakkelijk kunnen ontwikkelen. De zwarte c4-pion blijft daarbij een doorn in het oog van Ronald. Om deze problemen op te lossen voelt Ronald zich genoodzaakt om deze pion met b3 aan te vallen, maar hierdoor komt hij van de regen in de drup. Hij lijkt spoedig te verliezen, maar zijn tegenspeler weet de genadeklap niet uit te delen. Hoe langer het duurt hoe meer hij terugkomt in de wedstrijd. In het eindspel is de stelling gelijk, maar lijkt Ronald een gemakkelijker plan te hebben. Zijn tegenstander biedt remise aan en gezien de stelling aan bord 1 neemt hij dit aan. 1,5 – 1,5 met nog één partij te gaan.

Aan bord één speelt Gert Jan met de zwarte stukken tegen Oene Schriemer. Er komt een vrij rustige opening op het bord en het is lastig voor beide partijen om echte kansen te creëren. Met de torens en dames op de middelste rijen is het manoeuvreren geblazen. Als wit echter met één van deze torens van deze lijnen wijkt ruikt Gert Jan zijn kans. De toren wordt opgesloten en zo wint Gert Jan een kwaliteit. Hij weet tegenkansen te neutraliseren en weet de dames te ruilen en in het eindspel het punt en de winst voor het team binnen te halen.

Zo wint Schaakwoude met enig geluk van Philidor 2 en stijgt het naar de vierde plaats in de stand. Door Corona hebben niet alle teams evenveel wedstrijden gespeeld, dus dat geeft een vertekend beeld.

Rating
Rating
Rauw, G.J. (Gert Jan) 2134 Schriemer, O. (Oene) 1959 1 – 0
Veen van der, R. (Ronald) 1957 Boer de, R. (Rein) 1994 ½ – ½
Heide van der, G. (Gerben) 1926 Wind, E.T. (Egbert) 1860 1 – 0
Visser, M. (Mathijs) 1883 Heidinga, E. (Eelke) 1878 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1975 Gemiddelde Rating: 1923 2½-1½

Advertenties geblokkeerd