Ga naar de inhoud

FSB: goede start Schaakwoude 2

Donderdag 4 november begon voor Schaakwoude 2 de nieuwe cyclus in de FSB competitie met een thuiswedstrijd tegen het eerste van Jurjen Tolsma uit Stiens.

In het nieuwe seizoen is de samenstelling van het team veranderd.  Jan en Jaap zijn gebleven, nieuw in het team zijn Pieter en Bauke. Ik speelde op het eerste bord met zwart tegen Piet Hoogland. Hij vergiste zich in de opening met een tactiekje, waardoor ik al snel een stuk voorkwam tegen een pion. Ik had hierdoor ook wat tijd om bij de andere borden te kijken. Bauke op bord twee leek tegen Marten Kroondijk zijn favoriete opzet op het bord te krijgen en leek mij een makkelijke stelling te hebben. Jaap speelde op bord 3 tegen Jaap Overeem, de tegenstander met de hoogste rating. De strijd speelde zich in het begin vooral af in het centrum. De tegenstander van Pieter op bord 4, Bouke Woudstra, offerde in de opening een pion voor een open stelling en een aanval.

Met mijn stuk extra zat ik te zoeken naar de snelste winst, ik ontnam mijn tegenstander alle ruimte, maar ik koos misschien niet helemaal de snelste weg. Ondertussen was Jaap al remise overeengekomen. Naar eigen zeggen stond hij een pion voor, maar het ontstane paardeneindspel leek lastig in winst om te zetten. Pieter stond ondertussen onder grote druk. Hij had nagelaten om te rokeren, waarna zijn tegenstander optimaal kon profiteren van de open lijnen. Met een stukoffer wist de zwartspeler de definitieve tik uit te delen en moest Pieter zijn koning omleggen. Ondertussen had ik de winst voor het oppakken, mijn tegenstander zag het nut van verder spelen niet meer en feliciteerde mij met de overwinning. De stand was weer in evenwicht.

Bauke was nog bezig. Hij had de a-lijn met zijn torens in bezit. Na afruil van veel stukken wist hij binnen te dringen met de toren. Hierdoor won hij een pion, maar het overgebleven toreneindspel was lastig. Zijn tegenstander probeerde actief te spelen en maakte het Bauke nog lastig. Bauke was inmiddels met een vrijpion onderweg naar de achtste rij. In een poging ook een vrijpion te creëren ging de zwartspeler in de fout. Met een kleine combinatie wist Bauke torenwinst of promotie af te dwingen, waarna zijn tegenstander opgaf. Zo hebben we een mooie overwinning behaald en gaan we op naar de volgende ronde.

Uitslagen:

Schaakwoude 2 JurjenTolsma 1 Ronde 1
Torensma, J. (Jan) Hoogland, P. (Piet) 1 – 0
Vroom, B. (Bauke) Kroondijk, M. (Marten) 1 – 0
Miedema, J. (Jaap) Overeem, J.C. (Jaap) ½ – ½
Kammen van, P. (Pieter) Woudstra, B. (Bouke) 0 – 1
    2½-1½

Advertenties geblokkeerd