Ga naar de inhoud

FSB: Schaakwoude 2 naar ruime winst op concurrent SCL 2

In de sterke klasse 1A bivakkeert Schaakwoude na drie verloren matches tegen de sterkste teams onderaan. Dinsdag 4 februari kreeg ons team de kans om hier verandering in te brengen. Zonder teamcaptain Jan, die prima door Bauke vervangen werd, trad het team tegen concurrent SCL 2 aan. Een overwinning was noodzakelijk om handhaving in de eerste klasse in zicht te houden.Op het derde bord speelde Bauke tegen Rudolf Spijkerman. De tegenstander van Bauke besloot met een pionnenstorm de witte koning te belagen. Hierbij rokeerde hij lang. Al snel kon wit de zwarte opmars pareren en nam hij het initiatief over, waarbij hij de damevleugel begon open te breken. Zwart moest de aanval staken en in de verdediging gaan. Toen wit steeds meer lijnen wist te openen was het snel gebeurd. Er dreigde stukverlies of mat. Het eerste punt was binnen.

Christian was deze wedstrijd kopman op het eerste bord met wit tegen clubgenoot Wesley Bloemsma. Na een rustige opening haalde zwart wat plannen door elkaar en wist niet goed het juiste plan te kiezen. Wit profiteerde hier optimaal van. Toen zwart de opstoot f7-f5 deed om het centrum aan te vallen, ging het fout. Hij verzwakte teveel zijn pion op e6, waar wit een hele sterke druk op kon zetten. De witte dame drong de zwarte stelling binnen, waardoor er allemaal matdreigingen ontstonden. De aanval was niet meer te stoppen en Wesley gaf op.

Op bord vier ging Dylan met zwart in de slag met Siep Hoeksma. De partij ging in het begin gelijk op. Nadat de zwarte koning kort gerokeerd had, begon wit met zijn paard naar de koningsvleugel te manoeuvreren. Dit ging echter niet goed en zwart kon het paard insluiten. Wit probeerde nog verdere actie op de koningsvleugel te ontwikkelen, maar tevergeefs. Het stuk ging verloren, daarna nog een pion en uiteindelijk ook de partij.

Als laatste was Jaap nog op het tweede bord bezig tegen René Wolfslag. Met zwart kreeg hij het Middengambiet tegen zich, dat uitliep op de Max Lange-aanval. Zwart was evenwel goed voorbereid. Na enkele tactische wendingen kreeg Jaap de overhand. De tijd begon al wat op te raken en hij zag niet zo één, twee, drie de winnende afwikkeling op het bord. Hij besloot daarom remise aan te bieden, wat door zijn tegenstander geaccepteerd werd.

Zo behaalde Schaakwoude verdiend zijn eerste overwinning in deze competitie en maakt gelijk een flinke sprong omhoog in de ranglijst. Er staan nu twee ploegen onder ons. Franeker is onze volgende tegenstander. Hopelijk kunnen we de goede resultaten tegen hen doortrekken.

Volledige uitslag:

T

SCLeeuw. 2

1682

Schaakwoude 2

1675

½

1.

Wesley Bloemsma

1825

Christian Torensma

1722

0

1

2.

René Wolfslag

1745

Jaap Miedema

1709

½

½

3.

Rudolf Spijkerman

1595

Bauke Vroom

1684

0

1

4.

Siep Hoeksma

1564

Dylan Torensma

1584

0

1

 

Advertenties geblokkeerd