Ga naar de inhoud

KNSB: Schaakwoude I wint in Haren

1-2-2020

Gisteren had ik een afspraak bij de kapper staan, er moesten weer eens wat haren geknipt worden. Laat dat nu ook net de bedoeling zijn van vandaag, tegenstander Haren & Oostermoer moest geknipt en geschoren worden om uit de degradatiezone te kruipen. Haren & Oostermoer is een lastige tegenstander voor ons, van de combinatie Haren & Oostermoer hebben we sinds het ontstaan in 2014/2015 nog nooit weten te winnen, zo werd er verleden jaar verloren in Zuidlaren. Ditmaal weer een uitwedstrijd, maar ditmaal in Haren. Een stukje dichterbij, maar toch is de auto waar ik bestuurder van ben maar net op tijd. Het doel is om half één op de speellocatie aanwezig te zijn. Maar dat loopt anders, afscheid nemen van zoon Douwe Tjerk kost iets meer tijd, vertraging rond het knooppunt Julianaplein, de afrit Helpman bestaat blijkbaar niet meer, via Roodehaan (tsja zo kom je nog eens ergens) naar station Haren. Daar staat invaller Jan Sybren al een half uur te blauwbekken. Daarna op haren en snaren naar de speellocatie.

Gelukkig kunnen we nog even acclimatiseren voordat het eerste fluitsignaal klinkt. Er worden drie wedstrijden gespeeld in hotel Nescio, het tweede van Haren & Oostermoer verliest nipt van Max Euwe 4 en het Noordelijke talententeam speelt verdienstelijk gelijk tegen koploper GC5. Inmiddels blijkt dat de tegenstander van Sjoerd, Mario van der Raad nog niet aanwezig is. Niets voor hem wordt er gezegd, ik hoop dan ook dat het misverstand betreft en dat er niet iets ernstigs aan de hand is, maar Sjoerd blijft helaas zonder tegenstander, maar ter compensatie wel een vlot punt aan bord 4.

Aan bord 6 zie ik Gerke de boel dichtzetten tegen Joris Spanjer, loperparen die amper bewegingsvrijheid hebben en de rest wordt vrijwel allemaal afgeruild. Als Gerke dan vraagt of remise akkoord is, dan zit er weinig muziek meer in de stelling. Bij Wietse daarentegen op bord 5 ziet het er al vrij snel goed uit. Hij kan in het middenspel de zwarte koning van zijn Duitse tegenstander Tim Schmidtke volledig vast zetten. Wietse laat zich er geen grijze haren over groeien en stoomt met de dame richting de koning en haalt de buit binnen. We staan inmiddels met 2,5-0,5 voor, ook op de overige borden lijkt er geen vuiltje aan de lucht.

Gert Jan heeft aan bord 2 weinig zicht op meer dan remise tegen de Duitse Meino Aden. Het lijkt een heuse Atlantikwall, maar de Duitser kan de verleiding niet weerstaan om met koningspionnen het offensief aan te gaan. Gert Jan is er als de kippen bij en weet de stelling binnen te dringen. Hij beslist de partij met een mooie combinatie. We zijn nu een puntje verwijderd van de overwinning. Maar dan opeens stokt de machine.

Invaller Jan Sybren, Mathijs kampt met buikgriep, krijgt aan bord 8 tegen Andreas Tasma een open b-lijn, dat ziet er aantrekkelijk uit. Hij investeert veel tijd, maar boekt nauwelijks voorgang. Als de witspeler dan door het centrum in de aanval gaat kan hij dit niet voldoende verdedigen. In combinatie met de tijdnood leidt dit een nederlaag. Ook Henk komt aan bord 7 plots in de problemen tegen Fräulein Aden. In tijdnood offert hij een kwaliteit, maar op zet 40 laat hij na om de juiste pion op te spelen. Hij verliest nu een paard en kan meteen opgeven. Zo staat het 3,5-2,5 en wordt het toch nog even nagelbijten.

Ik speel aan bord 1 tegen Vincent Valens, vanuit een goede stelling laat ik een goede kans na om de overwinning te pakken. In plaats daarvan plaats ik een iets minder kansrijk offer. Als ik dan ook nog de zwarte stukken terug in het spel laat komen en in tijdnood een minder correcte zet speel lijkt een nederlaag onvermijdelijk. Maar in een lastig eindspel met een stuk minder, maar wel enkele pionnen meer weet ik er nog remise uit te slepen. Als laatste is Bart nog bezig, aan bord 3 heeft hij tegenstander Paulo Valiente al snel vast gezet en hij krijgt een mooi initiatief op de koningsvleugel. Promotie lijkt een kwestie van tijd, maar hij maakt het zich zelf nog even lastig door een kwaliteit weg te geven. De witte lopers zijn echter heer en meester en weten de overwinning van zowel Bart als het team binnen te slepen.

De mooie 5-3 overwinning op een concurrent vieren we in de lokale pizzeria. Eens kijken of we dit de volgende wedstrijd door kunnen zetten.

Haren & Oostermoer 1

Schaakwoude 1

Valens, V. (Vincent) 2196 Veen van der, R. (Ronald) 2013 z-w ½ – ½
Aden, M. (Meino) 1919 Rauw, G.J. (Gert Jan) 2100 w-z 0 – 1
Valiente, P. (Paulo) 1850 Lemstra, B. (Bart) 1953 z-w 0 – 1
NO 0 Hoekstra, S. (Sjoerd) 1931 w-z 0R – 1R
Schmidtke, T. (Tim) 1846 Jong de, W.P.J. (Wietse) 1873 z-w 0 – 1
Spanjer, J.M. (Joris) 1698 Ros, G. (Gerke) 1863 w-z ½ – ½
Aden, D. (Dagmar) 1827 Broersma, H. (Henk) 1899 z-w 1 – 0
Tasma, A.W. (Andreas) 1785 Zagema, J.S. (Jan Sybren) 1845 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1874 Gemiddelde Rating: 1935 3-5

Advertenties geblokkeerd