Naar de inhoud springen

KNSB: op een mooie lentedag

Het was een mooie lentedag, qua weer en meteorologisch gezien correct. Het zonnetje scheen 7 maart over de Friese vergezichten. De kerken staken boven de velden met zwanen en kronkelende watertjes uit. De natuur warmde haar al op voor de doorbraak, dit knoppen en bloemen kleuren al groen. Was dit alles een voorbode voor een mooie schaakmiddag? De tegenpartij, Spassky’s, was al vroeg aanwezig, zodat er even fijn gekletst kon worden en aan handen schudden werd ook nog gedaan of dat verstandig was in verband met het oprukkende Corona-virus moet komende weken nog blijken. Dan naar de wedstrijd.

Sjoerd investeerde veel tijd in zijn zwarte stelling tegen Dries Koster. Hij vond gelukkig wel de goede zetten. In zijn tijdnood nam hij genoegen met remise, waar hij mogelijk de betere kansen zou kunnen krijgen.

Gerben nam de honneurs van Gerke waar en was aan bord 6 geposteerd. Alhoewel Gerben al snel ontspoorde (zet 4) van zijn openingstheorie, had hij eveneens als zijn tegenstander Peter Bodewes, wel een openingsplan. Gerben probeerde te profiteren van een dubbelpion bij zijn tegenstander, waar Bodewes probeerde te profiteren van het verkregen loperpaar en de weinig actieve positie van één van wits paarden. Toen Bodewes c4 speelde om van een dubbelpion af te geraken, werd hij geconfronteerd met een poging van wit om deze pion te winnen. Door vernuftig spel lukte het de Spask, de pion terug te winnen. Gerben had echter twee tempo’s kunnen winnen in deze strijd en daardoor onder andere kunnen rokeren en een loper kunnen ontwikkelen. Hierdoor was het voor zwart onaantrekkelijk geworden om te rokeren. Toen deze er voor koos dit te laten en Le7 te spelen, zag wit kans het zwarte centrum open te breken. Tijdelijk werd er een kwaliteit gegeven, waardoor uiteindelijk de volgende materiële verhouding ontstond: K+D+P+5p vs. K+2T+L+5p. Zwart stond dus materieel voor, maar het ontbrak hem aan een goede coördinatie van de stukken, en een veilige plek voor de koning. Wit kon hier gebruik voor maken, waardoor mat onafwendbaar werd.

Een mooie 1,5-0,5 voorsprong, maar deze werd helaas snel tenietgedaan door een nederlaag van Wietse. Met de witte stukken speelde hij tegen Henk van Putten. Er ontspon zich een mooi gevecht nadat zwart een pion wist te winnen. Wietse had houden en keren om de aanvallende intenties van zijn tegenstander het hoofd te bieden. Net toen hij het wat op de rit leek te hebben tuinde hij in een listige truc van zijn tegenstander en verloor een kwaliteit.

De stand was weer in evenwicht. Henk en Henk verbraken dit evenwicht niet. Onze Henk speelde met de zwarte stukken te passief en was noodgedwongen verplicht om de stelling dicht te schuiven, om niet in het nadeel te komen. De stelling openbreken was voor beide partijen onbegonnen werk, dus werd tot remise besloten. Inmiddels was de stand dus 2-2.

Bart speelde een open partij tegen Evert Janse. Beide partijen probeerden de koning van de tegenpartij onder schot te nemen. Bart leek daar aardig in te slagen met een matdreiging, maar de tegenpartij wist zich offerend een weg te vinden naar herhaling van zetten. Na deze uitslag nam Ronald het remiseaanbod van zijn tegenstander Joop Houtman aan. Na de opening leek zijn opponent de beste papieren te hebben. Maar het voordeel was niet groot genoeg en daarom werd er tot remise besloten.

Bord 1 en 8 waren nog bezig, maar het zag er goed uit. Op bord 8 speelde Mathijs tegen Maurits Logtmeijer. Met tegengestelde rokades en wat open lijn werd het een interessante partij. Mathijs investeerde veel tijd in het middenspel, maar dit bracht hem wel een kansrijke stelling. Zijn aanval werd niet op de juiste manier door de tegenstander afgewend. Zo kon Mathijs de partij in zijn voordeel beslissen. Een belangrijke overwinning.

Gert Jan speelde op bord 1 tegen Roelof Kroon. Al snel werd er een dichtgeschoven middenspel met torens en lopers bereikt. Al lange tijd leek dit in remise uit te monden, dit was uiteindelijk ook het geval. Hiermee was de 4,5-3,5 overwinning binnen, een puike prestatie. In de volgende ronde treft Schaakwoude Assen.

Schaakwoude 1

Spassky’s 1

Rauw, G.J. (Gert Jan) 2100 Kroon, R.C. (Roelof) 2141 z-w ½ – ½
Veen van der, R. (Ronald) 2013 Houtman, J. (Joop) 2057 w-z ½ – ½
Lemstra, B. (Bart) 1953 Janse, J.E. (Evert) 2047 z-w ½ – ½
Jong de, W.P.J. (Wietse) 1873 Putten van, H.T. (Henk) 2045 w-z 0 – 1
Hoekstra, S. (Sjoerd) 1931 Koster, A.J. (Dries) 2010 z-w ½ – ½
Heide van der, G. (Gerben) 1944 Bodewes, P.M. (Peter) 1812 w-z 1 – 0
Broersma, H. (Henk) 1899 Jansen, H. (Henk) 1731 z-w ½ – ½
Visser, M. (Mathijs) 1843 Logtmeijer, M.A. (Maurits) 1951 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1945 Gemiddelde Rating: 1974 4½-3½

Advertenties geblokkeerd