Ga naar de inhoud

KNSB: Schaakwoude 2 verliest van koploper SISSA 2

Op zaterdag 2 april is Sissa 2 uit Groningen bij ons op bezoek gekomen. Sissa 2 is de koploper dus dit gaat een zware strijd worden. Omdat de Kruisweg bezet is zijn we uitgeweken naar de serre van de Nije Warf in Walterswâld. Het eerste speelt ook tegen Spassky’s dus de serre zit aardig vol. Ondergetekende is deze middag scheidsrechter. Dus kan ik meteen verslag van deze partij doen,

Livestream van de scheidsrechter.

13:45

Fedde speelt op bord 8 en heeft al een kwaliteit gewonnen. Als Fedde zijn ontwikkeling weet af te ronden dan ziet dit er goed voor ons uit. Gerke op bord 4 heeft een open g-lijn terwijl zijn tegenstander kort heeft gerokeerd. Gerke heeft aanvalskansen. Terwijl ik toekijk, offert Gerke een kwaliteit voor initiatief en een aanval op de zwarte koningstelling. Op de overige borden lijkt alles nog in evenwicht.

14:30

De tegenstandster van Jan Torensma op bord 5 heeft een stuk geofferd voor een gevaarlijk uitziende aanval. Jan geeft een kwaliteit terug en de matdreiging of eeuwig schaak dreiging lijkt geweken. Niet dat de koning van Jan nu comfortabel staat, maar Jan lijkt hier wel beter uit te komen. Fedde staat nog steeds een kwaliteit voor, maar heeft zijn ontwikkeling nog steeds niet voltooid. Dit is voor Fedde nog even oppassen. Gerke heeft de kwaliteit teruggewonnen. De vraag is nu of zijn aanval nog genoeg momentum overhoudt.

15:00

Christiaan had op bord 6 een stelling met wederzijdse penningen. Met het openen van de stelling heeft Christiaan een pion en een kwaliteit gewonnen. Christiaan staat nu gewonnen. Fedde heeft de ontwikkeling volbracht en staat nog altijd een kwaliteit voor. Waar ik bij Gerke al bang voor was, lijkt nu te gebeuren. Gerke is het initiatief kwijt en deze partij lijkt in remise te verzanden.

Cees Banning heeft op bord 3 de h-pion verloren. Zijn koning staat op de tocht. Ik vind Cees niet goed staan. Jan Sybren heeft op bord 2 een loper geofferd voor 2 pionnen. De koning van de tegenstander heeft nog niet gerokeerd en daar probeert Jan Sybren nu van te profiteren. Al zie ik de winst nog niet direct.

15:30

Gerke heeft remise aangeboden, maar de tegenstander kiest er voor om toch nog even door te spelen. Bij Christian op bord 1 zijn inmiddels al een aantal stukken en pionnen in het doosje verdwenen. De stelling lijkt nog steeds in evenwicht. In het begin van de partij heeft Christiaan een remiseaanbod afgewezen. Yaser komt op bord 7 langzaam onder druk te staan. Zijn stelling is gedrukt ook heeft Yaser niet veel tijd meer. Cees ziet geen heil meer in zijn stelling en heeft net opgegeven (0-1)

16:00

Twintig minuten geleden heeft de tegenstander van Christiaan opgegeven (1-1). Christiaan stond op het punt nog een stuk te winnen. De tegenstander van Fedde komt steeds meer in tijdnood. Ik denk daarom dat Fedde gaat winnen. Ook Yaser komt steeds meer in tijdnood, en heeft de kwaliteit moeten geven.

Jan Torensma speelt ook onder zware tijdsdruk, en zijn stelling komt ondanks materieel voordeel meer onder druk te staan. Onder tijdsdruk maakt Jan één fout te veel en geeft de partij op (1-2)

Het stukoffer van Jan Sybren lijkt goed uit te pakken. De koning wordt steeds meer in het nauw gedreven en veel stukken van de tegenstander staan gebonden.

16:20

Yaser bezwijkt onder tijdsdruk. Dame verlies en daarmee de partij (1-3). De partij van Gerke eindigt in remise. (1,5-3,5) Jan Sybren komt in tijdnood en de tegenstander slaagt erin om toch een paar stukken af te ruilen. Nu verliest Jan Sybren zijn grip op de partij en gaat het snel de verkeerde kant op. Jan Sybren verliest de partij (1,5-4,5)

Vanwege een calamiteit op het werk moet ik de zaal even verlaten om een paar telefoontjes plegen. Er zitten een paar partijen in tijdnood en ik vraag Ronald of hij even de scheidsrechterrol van mij over wil nemen. Als ik terugkom is de partij van Fedde ook ten einde. Fedde heeft als verwacht gewonnen (2,5-4,5)

Alle partijen van Schaakwoude 1 zijn ook voorbij. Ons eerste heeft met 6-2 verloren. Alleen Christiaan schaakt nu nog.

17:20

De teamwedstrijd is al verloren, maar de tegenstander van Christiaan wil nu geen remise meer. Er is een eindspel op het bord verschenen waarbij Christiaan een paard heeft en de tegenstander een loper. De tegenstander heeft een klein voordeeltje te pakken en weet dat uiteindelijk te verzilveren. Daarmee eindigt ook deze partij (2,5-5,5)

Epiloog

Helaas eindigde ook deze wedstrijd in een nederlaag. Toch hebben wij kansen op meer gehad. Met een beetje geluk hadden de borden van Jan Sybren en Jan Torensma onze kant op kunnen vallen en hadden wij deze wedstrijd zelfs kunnen winnen. Nu staan wij nog steeds op plek 7. Onze directe concurrenten op de ranglijst hebben ook verloren. We hebben de sterkste ploegen nu gehad dus is er genoeg perspectief om in de laatste wedstrijden meer punten te gaan pakken.

Volledige uitslag:

Schaakwoude 2
SISSA 2
Torensma, C. (Christian) 1918 Rookus, S.P. (Sjoerd) 1862 0 – 1
Zagema, J.S. (Jan Sybren) 1795 Brand, N.W. (Niels) 1927 0 – 1
Banning, C. (Cees) 1876 Manenschijn, W. (Wouter) 1742 0 – 1
Ros, G. (Gerke) 1816 Santema, T. (Tjeerd) 1871 ½ – ½
Torensma, J. (Jan) 1788 Welling, S.C. (Sophie) 1785 0 – 1
Houpst, C.H.J. (Christiaan) 1694 Roorda, M. (Maarten) 1852 1 – 0
Alhanan, Y. (Yaser Alabed) 1747 Bloemhof, R.B.P. (Ruben) 1669 0 – 1
Verf, F. (Fedde) 1656 Cleveringa, W.P. (Writser) 1714 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1786 Gemiddelde Rating: 1803 2½-5½

 

 

 

 

Advertenties geblokkeerd