Ga naar de inhoud

FSB: Schaakwoude 1 speelt 4x remise tegen SCL 1

Door Evert Drijver

Op donderdag 7 maart 2019 stond de thuiswedstrijd tegen SCL 1 op het programma. Vooraf aan deze wedstrijd stonden de teams op plaats 3 en 4 in het klassement. Inzet was dus de derde plaats. Schaakwoude kon door winst afstand nemen van SCL en bij winst van SCL zouden ze de 3e plaats overnemen van Schaakwoude. Beide teams gingen dan ook gemotiveerd de confrontatie aan. Voor Wesley was het bekend terrein, want hij speelt immers ook mee in de interne competitie van Schaakwoude.

Evert Drijver – Zahid Dzaferspahic ½ – ½

Op Bord 2 speelde Evert met wit tegen Zahid. Nadat Evert wat moeite had met de naam van zijn tegenstander, gebeurde een paar minuten later het omgekeerde. Zahid schreef Evvertt op in zijn notatieboekje en de achternaam kwam hij helemaal niet meer uit.

In de partij kwam een Siciliaanse opening op het bord. Zwart positioneerde zijn pionnen op de witte velden van de zesde en zevende rij, waardoor veel zwakke velden ontstonden in zwart zijn stelling. Evert kon door een onnauwkeurigheid in de opening hier echter niet van profiteren. Na een gedwongen afruil van vele stukken hadden beide spelers nog 2 torens, een paard en een gelijk aantal pionnen over. Beide spelers zagen geen verdere winstkansen meer en de handen werden geschud.

Mathijs Visser – Michiel Takkebos ½ – ½

Op bord 4 speelde Mathijs met wit tegen de Owens defence van Michiel. In een gelijk opgaande partij had wit na de afruil van de zware stukken een licht voordeel op de damevleugel. Wit had 3 pionnen en zwart 2. Aangezien Gerke op bord 1 en Gerben op bord 3 er beter voor stonden dan hun tegenstander werd er remise overeengekomen.

Gerke Ros – Jaap Bleekveld ½ – ½

Gerke speelde met zwart tegen Jaap Bleekveld. In een Spaanse partij plaatste wit een koningsaanval. Toen deze werd afgeslagen verplaatste het spel zich naar de damevleugel. Hier brak zwart door de witte linies heen. Wit zag genoodzaakt om de dames af te ruilen, waardoor beide spelers nog een paard en een aantal pionnen had. Zwart had echter een vrijpion op de a-lijn. Helaas stond Gerke zijn koning te ver weg om de pion te ondersteunen voor promotie. Gerke had echter niet veel tijd meer waardoor hij besloot remise aan te bieden. Dit werd geaccepteerd en na drie partijen was het nog steeds onbeslist.

Gerben van der Heide – Wesley Bloemsma ½ – ½

Aangezien Gerben een week eerder in de interne competitie van Wesley verloren had, had hij nog een appeltje te schillen met Wesley. Gerben speelde met zwart tegen de witte stukken van Wesley. Al snel kwam er een eindspel op het bord waar zwart een licht voordeel had. Zwart had een toren, loper en 7 pionnen en wit had een toren, paard en 6 pionnen. Na veel toren zetten van beide spelers werden de torens alsnog afgeruild. Gerben probeerde van alles om het Wesley moeilijk te maken. Wesley verweerde zich echter kranig en hield de stelling gesloten. Zwart deed nog een ultieme poging door zijn loper tegen een pion te ruilen om zo een vrijpion te creëren. Het mocht echter niet baten en na zetherhaling werd er remise besloten.

Zo eindigde deze confrontatie in een gelijkspel. Schaakwoude behoudt hierdoor op basis van bordpunten de 3e plaats in het klassement.

T Schaakwoude 1833 S.C.Leeuw. 1794 2 2 do 07 mrt
1. Gerke Ros 1874 Jaap Bleekveld 1894 ½ ½
2. Evert Drijver 1831 Zahid Dzaferspahic 1854 ½ ½
3. Gerben van der Heide 1826 Wesley Bloemsma 1744 ½ ½
4. Mathijs Visser 1802 Michiel Takkebos 1682 ½ ½

 

Wesley in diepe gedachten in de partij tegen Gerben

Advertenties geblokkeerd