Naar de inhoud springen

KNSB: Schaakwoude 2 pakt een half punt van LOS

Er was eens schaakclub Sissa uit Groningen. Ze hadden een zwaar gesponsord team met grootmeesters die uitkwam in de meesterklasse, oftewel de sterkste competitie van Nederland. Toen trok de sponsor zich terug en Sissa kon alle grootmeesters uiteraard niet meer vasthouden. Het eerste team van Sissa moest aangevuld worden met spelers uit Sissa 2. Vorig seizoen werd Sissa 2 nog 3e in de eerste klasse van de KNSB. Bijvoorbeeld boven de Friese schaaktrots Phildor.

De spelers van Sissa 2 hadden echter geen zin om hun eigen team op te breken en besloten onder eigen vlag verder te gaan. Zo ontstond Schaakclub LOS.

Een nieuwe club moet echter weer in de laagste klasse van de KNSB beginnen en dit team werd bij Schaakwoude 2 ingedeeld. Tot nog toe had LOS alle wedstrijden ruim gewonnen. Sommige met 8-0, andere met 7,5-0,5 of 7-1. Slechts één keer werd het 6,5-1,5. Geen individuele wedstrijd ging tot nog toe voor LOS verloren. De vraag was dus niet of Schaakwoude 2 een kans had tegen LOS. Zelf een stunt was bij voorbaat onhaalbaar. Het enige waar we op mochten hopen was een paar bordpuntjes pakken.

Zo geschiede het dat ons team met tegenzin afreisde na de sociëteit van de Gereformeerde Studenten Vereninging aan de Hereweg waar LOS zijn thuiswedstrijden afwerkt. In dit gebouw was het koud. Een jas aan was geen overbodige luxe. In de gang stonk het naar urine. De koffie was echter gratis, al was er dan weer geen koffiemelk. Toch had de locatie ook wel weer iets, het deed je terugdenken aan het studentenleven. Onze gastheren waren misschien een tikkeltje arrogant. Toch vond ik dat we gastvrij werden ontvangen.

Na ruim een uur hadden we ons eerste half punt al binnen. Wytze Visser speelde voor deze gelegenheid aan bord 8. Hij trof daar de zwakste speler van LOS nog altijd een dikke 100 ratingpunten meer hebbend dan Wytze. Wytze wist de dame van de tegenstander in het nauw te brengen. De tegenstander had niks anders dan zettenherhaling anders ging de dame verloren.

Toen ik zo rond half drie langs de borden liep, kon je uit de stellingen bepaald niet opmaken dat de tegenstander gemiddeld 450 ratingpunt hoger had. Ik kreeg echter ook het idee dat de meeste van onze tegenstanders ook iets avontuurlijker waren ingesteld dan de gemiddelde tegenstanders die we in de 4e klasse KNSB meestal treffen. Wetende dat ze gezien het ratingverschil daar toch wel mee weg zouden komen. Uiteindelijk werden we op de ene na de andere nul getrakteerd.

Toen het bier al rijkelijk vloeide en we op shotjes werden getrakteerd, was Sven Broersma nog bezig op bord 1 tegen Koen Lambrechts. Sven speelde een puike partij en wist het zijn tegenstander lang lastig te maken. Uiteindelijk was de tegenstander in het eindspel toch net iets handiger en ook deze partij ging verloren.

Zo ging deze wedstrijd met 7,5-0,5 verloren. Na afloop werd samen met de spelers van het eerste de Pizzeria in Haren bezocht. Ondanks de dikke nederlaag en tevens een nederlaag van ons eerste mocht de sfeer er niet onder lijden. Wel is ons team door deze nederlaag afgezakt tot onder de degradatiestreep. Voor de volgende ronde zullen we aan de bak moeten.

Volledige uitslag:

LOS

Schaakwoude 2

Lambrechts, K.J.J. (Koen) 2283 Broersma, S. (Sven) 1682 z-w 1 – 0
Assendelft, F.W. (Floris) 2360 Vroom, B. (Bauke) 1749 w-z 1 – 0
Rietman, J.F. (Frits) 2253 Zee, A. (Auke) 1676 z-w 1 – 0
Groot, H. (Hendrik) 2097 Nicolai, L. (Leffert) 1910 w-z 1 – 0
Hummel, E.D.J. (Erik-Jan) 2266 Verf, F. (Fedde) 1658 z-w 1 – 0
Dijkstra, A.S. (Arjan) 2200 Heikamp, F. (Folmer) 1729 w-z 1 – 0
Groenewold, J.J. (Jan Joris) 2117 Visser, M. (Mathijs) 1802 z-w 1 – 0
Jongh, B.M. (Benno) 1993 Visser, W. (Wytze) 1849 w-z ½ – ½

Gemiddelde Rating:

2196

Gemiddelde Rating:

1757

7½-½

Advertenties geblokkeerd