Ga naar de inhoud

FSB: Schaakwoude 1 hoestend en proestend naar de overwinning

Op dinsdag 15 januari speelde Schaakwoude voor de 4e ronde in de FSB-competitie in en tegen Sneek. De hele avond werd gekenmerkt door veel gehoest, geproest en gesnotter. Het leek wel een wedstrijd snottergeluiden maken, daarbij zou de prijs zeker naar een speler van de interne competitie zijn gegaan, want deze imiteerde op wonderlijke wijze een proestend konijn of iets dergelijks. Wat betreft de partijen omstreeks 10 uur viel er nog weinig te zeggen over de uitslag. Rond 11 uur kwam er in ieder geval wat meer duidelijkheid in de stellingen. Maar alle partijen werden rond tijdnood beslist.

Als eerste was Gerben uit. Hij speelde met de witte stukken op bord 3 tegen Erwin Denissen. Na een flinke ruilpartij kon Gerben druk zetten op een geïsoleerde centrumpion. Hij wist een kwaliteit te winnen en vrijpionnen te creëren, toen bleek dat deze naar de overkant door zouden lopen gaf de tegenstander op. De snottigere Mathijs speelde op bord 4 met zwart tegen Renske Hania. Hij offerde een pion, maar hier zag hij niet veel compensatie voor terug. De situatie werd steeds nijpender, maar de stelling was nog behoorlijk complex. Het eindresultaat was echter anders, want toen zijn tegenstandster in tijdnood een volle toren wegblunderde, was het vrijwel meteen over en uit. Een 2-0 voorsprong.

Aan bord 2 speelde teamcaptain Gerke met de zwarte stukken tegen Wytse Wiersma. Gerke Leek wat druk via de c-lijn te krijgen, maar deze dreigingen werden allemaal gepareerd. Na enig afruilen kwam er een toreneindspel op het bord. Gezien de stand bood Gerke remise aan, dit werd geaccepteerd en zo bracht hij de overwinning binnen. Bij een kleine analyse bleek dat wit het toreneindspel met een pion minder wel correct moest spelen, het terugwinnen van pionnen bleek al snel slecht af te lopen. Alleen Ronald was nu nog bezig. Hij speelde met wit aan bord 1 tegen meervoudig clubkampioen van Sneek Anne Kloosterman. Na lang de theorie te hebben gevolgd ontspon zich er een mooi duel. De kansen gingen op een neer, Ronald verzuimde eerst deze te benutten, rond de 40ste zet miste zijn tegenstander enkele goede voortzettingen en in tijdnood sloeg Ronald toe. Hij offerde een toren, miste helaas een mat in twee, maar wist de zwarte koning wel in het nauw te brengen. Zwart ging door de vlag, maar het matnet was toen al geweven. Een spannende wedstrijd met een keurige 3,5-0,5 overwinning als resultaat.

 

T Sneek 1847 Schaakwoude 1870 ½ di 15 jan
1. Anne Kloosterman 2015 Ronald van der Veen 1975 0 1
2. Wytse Wiersma 1734 Gerke Ros 1919 ½ ½
3. Erwin Denissen 1829 Gerben van der Heide 1774 0 1
4. Renske Hania 1810 Mathijs Visser 1813 0 1

Advertenties geblokkeerd