Naar de inhoud springen

FSB-beker: Schaakwoude rekent af met Mid-Fryslân 2

Op maandag 21 januari mocht het FSB-bekerteam naar Akkrum om aldaar te schaken tegen Mid- Fryslân 2. Gerke reed en haalde Gerben, Mathijs en invaller Wietse aan, in respectievelijk Dokkum en Leeuwarden. Ruim op tijd waren we in Akkrum. Net na 20:00 uur werd er geloot door wedstrijdleider Peter Koning. Schaakwoude had zwart aan bord 1 en 3.

Gerben mocht tegen Jan Lodewijk Boonstra schaken. In de opening veranderde de aard van de positie meerdere keren, en hierdoor miste Gerben een mogelijkheid in de stelling. Hierdoor moest Gerben secuur spelen om geen catastrofale fout te maken. Toen Gerben hier ongeschonden doorkwam, bood zijn tegenstander remise aan. Gerben was van mening dat zijn stelling positioneel weinig perspectief bood op goed tegenspel, maar twijfelde om het aanbod aan te nemen, gezien de stand op de andere borden. Gerben ging nogmaals in de denktank, maar hoorde dat Mathijs plotseling materiaal voor kwam en nam het aanbod aan. ½- ½

Gerke speelde op bord één tegen Erwin Koning. Er ontspon zich een partij waarin Koning de aanval zocht, maar waarin vrijwel alle aanvalskansen door Gerke in de kiem gesmoord werden. Langzaamaan bereikte Gerke de gelijkheid waar zwart naar streefde, maar er miste wel zoveel materiaal van het bord, dat beider sterke pionnenstructuren vrijwel niet te kraken waren. Er werd dan ook tot remise besloten. 1-1

Mathijs gaf in de opening een pion om een paar mooie vrije lijnen te krijgen. Langs deze lijnen werden de lichte stukken van Mathijs ondersteund door torens. De tegenstander had hierdoor weinig ruimte om te manoeuvreren en de koningin van zijn tegenstander werd slachtoffer van een tactische truc. Vervolgens speelde Mathijs de partij op prachtige wijze uit.

Wietse stond al vroeg iets beter, doordat hij na een vroege dameruil de mooie zet f5 had, en zo druk op e6 en f7 kon zetten. Dit resulteerde uiteindelijk in een actievere open stelling waarin Wietse een loper had en zijn tegenstander een paard. Beide heren hadden een toren op de 7e rij en er zaten diverse dreigingen over en weer in de stelling. Wietse was echter iets gevaarlijker. Hij speelde secuur en was in staat tegelijk de dreigingen te keren en aan te vallen. Uiteindelijk kwam het zwarte paard in een benauwde positie en viel, doordat een ander veld bezetten niet mogelijk was, i.v.m. mat of torenverlies voor de Akkrummer.

Een nette winst voor het FSB-bekerteam, op naar de volgende ronde.

Advertenties geblokkeerd