Ga naar de inhoud

FSB: Schaakwoude 2 weet eindelijk wat winnen is

Het is al een tijdje geleden dat het FSB team van Schaakwoude 2 het zoet van de overwinning mocht smaken. Sterker nog in dit seizoen stond Schaakwoude 2 na drie wedstrijden met nul matchpunten roemloos onderaan. Er was echter één lichtpuntje. Schaakclub Westergoo uit Bolsward kwam op bezoek en ook de gasten wisten tot nog toe geen matchpunten te pakken. Dit was dan ook een team dat op papier was te verslaan.

Bord 3 was het eerste bord wat duidelijk een bepaalde kant op leek te gaan. Auke van der Zee speelde hier tegen Johan Leeferink. Ergens verloor Auke een pion en er kwam een eindspel op het bord waar de tegenstander een gedekte vrijpion meer had. Technisch leek dit toch glad verloren voor Auke.

Op bord 1 speelde Wopke Brandsma tegen Jan Nota. Ik hoorde Wopke mopperen dat hij slecht uit de opening gekomen was. Wopke vond het een mooi moment om remise aan te bieden toen hij de schade enigszins had gerepareerd. De tegenstander van Wopke was echter niet van zijn reputatie op de hoogte en sloeg dit af.

Even later kwam Henk van der Heide die op bord 4 tegen Hessel van der Pal speelde bij me met de mededeling dat hij een remiseaanbod op zak had. Aangezien Auke waarschijnlijk ging verliezen en het nog niet duidelijk was dat Wopke en ik gingen winnen, rade ik Henk aan dit aanbod af te slaan.

De tegenstander van Wopke probeerde in een remiseachtige stelling een winst te forceren. Dit moest bijna verkeerd aflopen en al snel had Wopke een paard te pakken. Hiermee kwam Schaakwoude op voorsprong.

Ondertussen pakten zich wel donkere wolken samen boven de stelling van Henk. Daarentegen begon de zon juist begon te schijnen bij de stelling van Auke. Henk ging mat achter de paaltjes en de tegenstander van Auke verprutste de winst. Daarmee kwam de tussenstand op 1,5-1,5.

Bauke was met wit op bord 2 nog bezig tegen oud collega Harm Jan Dijkstra. Bauke zijn stelling kwam zwaar onder druk te staan, maar Bauke had dit ook min of meer toegestaan, om later zo sterk mogelijk terug te kunnen slaan. Toen de zwarte aanval geneutraliseerd was kon Bauke met de witte stukken de zwarte stelling binnendringen met voor de tegenstander een desastreus resultaat.

Eindstand 2,5-1,5. De tegenstanders taaiden snel af via de Centrale As richting de “geciviliseerde wereld” aldus het verslag van Westergoo. Waarna Schaakwoude deze overwinning kon vieren,

 

Advertenties geblokkeerd