Naar de inhoud springen

FSB: One Night In Bûtenpost

De Coronamaatregelen waren weer wat versoepeld, dus we mochten weer FSB-wedstrijden spelen, voor ons stond de uitwedstrijd tegen buur De Twee Kastelen uit Bûtenpost op het programma. Ik startte de auto en het eerst liedje wat op de radio voorbij kwam was One Night in Bangkok van Murray Head. Eigenlijk zou elke schaker dit nummer moeten kennen, het komt uit de Musical Chess en is met enige regelmaat op de radio te horen. Bekende schaakplekken als Ijsland en de Filipijnen (beide hebben een relatie met Fisher) worden genoemd, maar ook Hastings wordt genoemd, hier vindt een groot schaaktoernooi plaats. Mocht je het lied niet kennen, zoek het eens op.

Na nog een tiental nummers bereikte ik de parkeerplaats bij de Poiesz in Bûtenpost, vanaf hier is het nog enkele minuten lopen naar de speellocatie van De Twee Kastelen, in de volksmond DTK genoemd. Ik was als eerste gast ter plekke bij onze buren. De spelers van beide clubs kennen elkaar goed, want men komt elkaar met regelmaat tegen en in de KNSB zijn of waren het teamgenoten, maar nu werd er gestreden om een goede stap richting lijfsbehoud te doen.

Het werd een lange avond, het eerste resultaat was pas na elf uur bekend, toen was de bar al lang en breed gesloten en waren de partijen uit de interne competitie ook al afgelopen. Ik mocht het aan bord 1 opnemen tegen Jeroen Weggen, in de KNSB spelend voor Philidor. Beide partijen hielden lang gelijke tred. In het middenspel miste ik een goede kans op winst, ik had wel naar het motief gekeken, maar daar bleef het ook bij. In onderstaande stelling had ik met Pd7 kunnen toeslaan, het zwarte paard kan na het slaan op e2 niet meer wegkomen.

Na deze gemiste kans raakte mijn koning in het gedrang in mijn gehavende pionnenstructuur. Mijn dame en toren mochten op een gegeven moment niet meer van de d-lijn af. Jeroen speelde na een onnauwkeurigheid van mijn kant zijn koning naar voren en kon na een grote afruil het pionneneindspel met een punt bekronen, 0-1.

Invaller Gerke speelde met de zwarte stukken op bord 2 tegen Sven Broersma, spelend in ons eerste KNSB-team. Gerke kwam al vrij snel passief te staan, maar hij kon wel alles potdicht houden. Toen hij eruit kwam om een pionnetje te winnen kreeg Sven de overhand. Sven offerde een kwaliteit en kreeg daarvoor een aantal pionnen. Gerke zijn toren leek verwarring te kunnen stichten bij de witte monarch, maar een aantal minder zetten zorgden ervoor dat Sven zijn pionnen aan kracht konden winnen en zo was de nederlaag niet meer af te wenden. Een 0-2 achterstand.

Dan moest Jan Sybren, eveneens invaller, een vol punt scoren om ons in de wedstrijd te houden. Hij speelde aan het vierde bord met de zwarte stukken tegen teamcaptain Pieter Bronsema. Jan Sybren kreeg wat pionnen in de schoot geworpen, maar moest flink nadenken om zich tegen de ontstane open lijnen te wapenen. Hij leek met een dameuitval optimaal te kunnen profiteren, maar zijn tegenstander vond de goede verdediging en leek daarmee de winst op te strijken, zeker gezien Jan Sybren zijn tijdnood. Jan Sybren kon na dameruil nog in de partij blijven en nadat het gevaar geweken was bleef hij een kwaliteit achter, maar het bleef binnen de remisemarge. Een gelijkspel spel dus, maar daarmee was de wedstrijd helaas wel verloren, 0,5-2,5.

Gerben had aan bord 3 tegen Leffert Nicolai, oud-speler van een Schaakwoude KNSB-team, tegengestelde rokades op het bord gezet, maar veel voortgang kon hij niet boeken in een dichte stelling. Hij kreeg een remiseaanbod, maar gezien de stand moest hij dat weigeren. Gerben manoeuvreerde wat met zijn paard en opeens kwamen er kansen via de a- en b-lijn. Hij kon de stelling rond de zwarte koning openbreken en de winst binnenhalen. De eindstand kwam hierdoor op 1,5-2,5.

Op de terugweg bood de radio mij nog enige troost en hoop voor de volgende wedstrijden.

Rating
Rating
Weggen, J.V. (Jeroen) 2181 Veen van der, R. (Ronald) 1975 1 – 0
Broersma, S. (Sven) 1913 Ros, G. (Gerke) 1837 1 – 0
Nicolai, L. (Leffert) 1886 Heide van der, G. (Gerben) 1911 0 – 1
Bronsema, P. (Pieter) 1832 Zagema, J.S. (Jan Sybren) 1799 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1953 Gemiddelde Rating: 1881 2½-1½

Advertenties geblokkeerd