Nu de lockdown voorbij is mocht er weer geschaakt worden. De wedstrijd die vorige week op het programma stond was tegen koploper TAL. TAL was vroeger een befaamde Russische schaakgrootmeester maar staat ook voor Tjonger, (Steenwijker) AA en Linde. Dit is sinds enkele jaren een samenwerkingsverband tussen Schaakclub Heerenveen, WES (Wolvega) en Steenwijk.
Deze keer was de speellocatie het dorpshuis in Onna, een klein dorpje net buiten Steenwijk. TAL is de koploper in klasse 4A, dus we wisten dat het een pittige wedstrijd zou worden. Toch was het verschil op papier met gemiddeld 50 punten niet eens zo heel groot. Het was dus ook niet zo dat we op de voorhand kansloos waren.
TAL is ook op de lagere borden sterk. Op weg naar Steenwijk uitte teamcaptain Jan Sybren Zagema zijn zorgen hierover. We wisten dat we daar het meest kwetsbaar waren. Tijdens de wedstrijd kwam die voorspelling helaas snel uit.
Christiaan Houpst (bord 8) kwam met een scherpe Siciliaanse variant meteen onder druk te staan. Een verkeerde repliek leidde vijf zetten later tot stukverlies. Christiaan wist eerder in lastige posities toch nog een half punt uit het vuur te slepen. Dit stukverlies kwam zelfs Christiaan niet meer te boven. Om 3 uur was het eerste punt voor de thuisploeg binnen. (1-0)
Niet veel later ging het bij Fedde Verf (bord 6) ook mis. Fedde kwam nog wel een pion voor, maar daar kreeg de tegenstander een flinke aanval voor terug. Onder deze druk kwam ook Fedde niet meer uit. (2-0)
Op bord 2 had Gerke Ros een soort vesting gebouwd om zich te weren tegen de Catalaanse opening. Even ontstond er een gat in de vesting van Gerke. Gelukkig bleef dit door de aanvaller onopgemerkt en kon Gerke zijn verdediging snel weer op orde brengen. Hierna poogde de aanvaller toch nog een opening te forceren. Nu was het te laat. Dit leidde tot een afruil van stukken en het overgebleven eindspel met ongelijke lopers was remise. (2,5-0,5)
Christian Torensma (bord 1) trof de topscorer van TAL met een score van 4 uit 4. Zijn opponent opende dan ook vol vertrouwen en offerde al snel een stuk voor 3 pionnen. De pionnenstructuur van Christian zijn stelling was helemaal uiteengereten. Christian was verrast maar werd hierdoor niet van zijn stuk gebracht. Onduidelijk was welke kant deze partij op zou kantelen. Later wist Christian een pion terug te winnen en kon hij wat vrijer gaan ademhalen. Zijn tegenstander was nu definitief zijn momentum kwijt, zodat Christian het punt binnen gaan halen. (2,5-1,5)
Na 2 jaar afwezigheid trad voormalig teamcaptain Bauke Vroom, nu als invaller weer aan in KNSB verband. Bauke (bord 7) kwam goed uit zijn favoriete opening en dacht een pionwinst kunnen te forceren. Er lagen echter wat addertjes onder het gras en in plaats van pionwinst, verloor Bauke uiteindelijk een pion. Dit verlies kostte hem in het toreneindspel de partij. (3,5-1,5)
Ook Jan Torensma (bord 3) kwam goed uit de opening. Met zijn witte pionnen bezette Jan het centrum en met de opmars van de f-pion trachtte Jan de zwarte stelling open te breken. De aanval kostte wit echter veel tijd en in de tijdnoodfase wist zwart weer terug te komen. Hierna verzandde deze partij in remise. (4-2.
Jan Sybren trof achter bord 4 Klaas Abma, die niet alleen schaaktechnisch bekend staat als een lastige tegenstander. Toch wist Abma het Jan Sybren deze keer vooral schaaktechnisch lastig te maken. Abma kreeg veel ruimtevoordeel en leek in tijdnood door te kunnen breken op de koningsvleugel. Jan Sybren brak echter niet en zetherhaling was in deze partij voor Jan Sybren het hoogst haalbare. (4,5-2,5)
Als laatste mocht Cees Banning (bord 5) middels een fraaie slotcombinatie zijn eerste overwinning in dienst van Schaakwoude binnenhalen. Cees was hierdoor zichtbaar opgelucht. Hopelijk is dit het begin van een lange reeks! De wedstrijd was echter al verloren (4,5-3,5) Een uitslag waar gezien het spelverloop niet veel op is af te dingen.