Ga naar de inhoud

FSB-2: Derby tegen De Donger 2 eindigt onbeslist

Door Jaap Miedema..

Op dinsdagavond 25 oktober bond Schaakwoude 2 de strijd aan met De Donger 2, we moesten helemaal naar de het Bowlingcentrum aan de Tichelwei.

Aan bord 4 speelde Pieter: Mijn tegenstander kwam beter uit de opening, ik moest in het middenspel erg mijn best doen om geen materiaal te verliezen. Door goed te verdedigen, ik ruilde veel stukken af, sleepte ik er een remise uit.

Aan bord 2 werd ik, Christaan met zwart op een damegambiet met oprukkende a- en b-pionnen getrakteerd. Na afruil kwam zwart goed te staan vanwege het bezit van het loperpaar, echter door een zetverwisseling moest ik alle zeilen bijzetten om remise te maken. Spannend potje!

Aan bord 3 speelde Jaap met wit. Mijn e4 werd met de Siciliaanse partij beantwoord. We raakten beide spoedig van de gebaande paden en na twintig langzame zetten kreeg ik een overwicht. Een verkeerde zet kostte mij de kwaliteit en ik werd overmand door sombere gedachten: Ik gaf op!

Pieter die naast mijn bord stond, liet mij onmiddellijk zien hoe ik had kunnen winnen. Ook Christiaan had het gezien. Ik heb die nacht bijzonder slecht geslapen, moest keer op keer denken aan Tim Krabbés definitie van de allergrootste schaakblunder: Opgeven in gewonnen stelling.

Aan het eerste bord nam Bauke het op tegen Bernard Keizer: Na de opening kon ik een stuk winnen maar door een onzorgvuldigheid van mij verloor ik dat stuk ook direct weer. Mijn tegenstander bood remise aan maar ik sloeg het af, mijn stukken stonden actiever. Ik won een pion en kreeg een gevaarlijke vrijpion. Zwart werd gedwongen zijn stuk te geven voor twee pionnen. Ik had nu een loper meer maar het eindspel was lastig. Uiteindelijk bleek de laatst overgebleven pion niet meer te houden. Mijn tegenstander gaf op!

Keizer, B.G. (Bernard) 1635 Vroom, B. (Bauke) 1693 0 – 1
Vlasma, A. (Alle) 1619 Houpst, C.H.J. (Christiaan) 1743 ½ – ½
Koopmans, M. (Marten) 1491 Miedema, J. (Jaap) 1679 1 – 0
Jong de, W. (Wiebe) 1330 Kammen van, P. (Pieter) 1643 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1519 Gemiddelde Rating: 1690 2-2
Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd