Ga naar de inhoud

KNSB-2: Schaakwoude 2 in derde ronde KNSB 4A

Zaterdag 5 november kregen we het eerste team van Zwolle-Zuid Schaakt! (ZZS!) op bezoek in Wâlterswâld. Dit team speelde de voorgaande seizoenen in 4B en was dus voor ons een grote onbekende. Op voorhand zou dit wel een spannende strijd kunnen worden.

Christiaan op bord 8 was als eerste klaar. Met wit speelde hij tegen Hans Hoogerduijn. Een aanval op de koningsvleugel leverde net niet genoeg op. Ik zag dat de stelling ingeschoven raakte en dat er niet zoveel muziek meer in zat. Het tweede remiseaanbod van zwart werd geaccepteerd.

Slotstelling.

Gerke was de tweede die klaar was. Hij bracht een vol punt binnen. Hij speelde met zwart tegen Anthon Kluijfhout. De opening was een beetje apart. Gerke kreeg een dubbelpion op de f-lijn, maar kreeg daar wel open lijnen voor terug. Zijn tegenstander richtte zijn pijlen op de koningsvleugel en rokeerde lang. Gerke ging vervolgens met zijn pionnen op de damevleugel naar voren. De dubbelpion ging verloren, maar hierdoor kreeg Gerke tijd om zijn  paard weer in het spel te brengen. Dit paard werd enkele zetten later geofferd voor een doorslaande mataanval. Zo trok Gerke de partij naar zich toe.

Vervolgens was het de beurt aan mij. Ik speelde op bord 1 tegen de sterkhouder van ZZS!, Karel Schoenmaker. Ik speelde in de opening niet de beste zetten en verzuimde om de witte pionnenstelling te verzwakken. Mijn tegenstander kreeg daarvoor dan wel de open g-lijn, wat ik niet helemaal zag zitten. Het gevolg was dat hij zijn stukken goed kon neerzetten voor een koningsaanval. Hij dacht heel lang na over een mogelijk stukoffer op g6, maar deed dat uiteindelijk niet, achteraf terecht. Ik verwachtte dat hij lang zou rokeren en wilde dan de tegenaanval inzetten, maar hij bleef met de koning in het centrum staan. Dat was waarschijnlijk mijn redding, want ik kreeg tegenspel via de open e-lijn. Karel ging toen in de fout waardoor de dame verloren ging. Twee en een half punt waren binnen.

Bauke bracht helaas slecht nieuws. Op bord zes verving hij Pieter van Kammen. Hij speelde met wit tegen Frank Tempelman. Hij probeerde met ondersteuning van de witte stukken een doorbraak op de damevleugel te forceren, maar zwart kreeg tegenspel in het centrum. Bauke kwam onder druk te staan en verloor een pion. Zwart had een vrijpion gecreëerd die onbedreigd leek door te lopen.

Bauke speelde hier Te7? En verloor daardoor een stuk. Met Td2 wint hij de pion terug en is de partij nog niet gespeeld.

Bauke speelde hier Te7? En verloor daardoor een stuk. Met Td2 wint hij de pion terug en is de partij nog niet gespeeld.

Cees speelde op bord 3 met zwart tegen Bert van Drongelen. Ik heb zijn partij niet goed kunnen volgen. Ergens verloor hij volgens mij een pion. In het eindspel had wit twee torens op de 7de de lijn en Cees twee torens op de 2e.  Dit resulteerde uiteindelijk in remise.

Fedde verdedigde de zwarte kleuren op 7 tegen Martin Brinkman. Hij stond de hele partij volgens mij wat gedrukt. Na afruil van veel stukken bleef er een eindspel over met elk drie pionnen. Hier werd eveneens tot remise besloten.

Pieter had op het tweede bord een zware dobber tegen Jan Bongaerts. Ik zag dat hij de kwaliteit achterstond tegen twee verbonden vrijpionnen. Hij had bovendien het loperpaar. Maar ergens verloor hij beide pionnen waardoor de kwaliteit de doorslag gaf. De stand was nu 3,5-3,5.

Als laatste was Jan Sybren nog bezig tegen Jurrian Fahner. Hij stond volgens mij de hele partij iets beter. Hij had druk via de open b-lijn en probeerde voorzichtig zijn stelling te verbeteren. Helaas ging het aan het einde toch nog mis toen hij een stuk in liet staan.

Uiteindelijk moesten we met miniem verschil de overwinning aan de tegenstander laten. We zullen dus in het vervolg nog vol aan de bak moeten. Over drie weken volgt de uitwedstrijd tegen ESG Emmen  1.

Volledige uitslag:

Schaakwoude 2                 Rating    ZZS! 1                                    Rating
Torensma, J. (Jan)                 1789      Schoenmaker, K.A. (Karel) 1885     1 – 0
Postma, P. (Pieter)               1737      Bongaerts, J.G.C. (Jan)         1844     0 – 1
Banning, C. (Cees)               1885      Drongelen van, B. (Bert)      1743     ½ – ½
Zagema, J.S. (Jan Sybren)    1785      Fahner, J. (Jurrian)                1749     0 – 1
Ros, G. (Gerke)                      1792      Kluijfhout, A.A. (Anthon)     1763     1 – 0
Vroom, B. (Bauke)                1693      Tempelman, F. (Frank)        1679     0 – 1
Verf, F. (Fedde)                     1700       Brinkman, M. (Martin)        1654     ½ – ½
Houpst, C.H.J. (Christiaan)  1743      Hoogerduijn, H. (Hans)       1626     ½ – ½

Gemiddelde Rating:             1766      Gemiddelde Rating:            1743    3½-4½

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd