Naar de inhoud springen

FSB-1: Schaakwoude onderuit in streekderby tegen DTK

Op donderdag 3 november stond in de FSB-competitie de streekderby Schaakwoude – DTK op het programma. Dat Schaakwoude het altijd lastig heeft tegen DTK blijkt wel uit de twee nederlagen van vorig seizoen. Nu moest er dus uit een ander vaatje getapt worden.

De eerste partij die afgelopen was werd pas zo rond 11 uur beslist. Sipke de Hoop kwam goed uit de startblokken en pakte met wit het centrum flink aan tegen Sven Broersma, spelend voor Schaakwoude in de KNSB. Maar op het moment suprême (zie onderstaande diagram) speelde Sipke de verkeerde voortzetting, hiermee kwam hij een kwaliteit achter in plaats van een pion voor. Dit voordeel was wel aan Sven besteed en hij gaf Sipke geen kans meer. 0-1.Hier

Hier sloeg Sipke op b6, dit terwijl Pxe7 een pion oplevert.

De andere partijen vonden hun einde pas richting de klok van 12. Mathijs Visser speelde aan bord 3 met de zwarte stukken tegen Johan Adema. Zij kregen een ingewikkelde stelling op het bord. Johan dreigde Mathijs zijn dame op te sluiten, Mathijs verloor daardoor een kwaliteit tegen enkele pionnen. Mathijs probeerde in wederzijdse tijdnood met zijn pionnen op te rukken om gevaar te stichten. Johan overzag een paardvork en moest daarmee de winst aan Mathijs laten. 1-1.

Aan bord 1 nam Ronald van der Veen het met de zwarte stukken op tegen Jeroen Weggen. Jeroen kwam met voordeel uit de opening en had op bepaalde momenten in het dameloze middenspel betere voortzettingen kunnen doen. Met een pionoffer creëerde Ronald verwarring en kreeg hij weer zicht op remisekansen. Maar toen hij in tijdnood te ver met zijn paard van de vrijpion afging was het een verloren partij. In onderstaande diagram mist zwart een goede kans om remise te maken. 1-2.

Ronald had met Pxe6, Lxe6 – e2, Kxe2 – Te4+ remise kunnen maken.

Als laatste was Evert Drijver aan bord nog bezig tegen Bart Lemstra, bestuurslid bij Schaakwoude. De partij ging lang gelijk op. Aan het einde van het middenspel miste Evert nog een computerachtige winst. Maar op een gegeven ogenblik hadden beide spelers een geïsoleerde b-pion, Evert had duidelijk de meeste moeite om deze te verdedigen en verloor deze dan uiteindelijk ook. Deze vrijpion van Bart was niet te stoppen en zo verloor Evert en daarmee werd de eindstand 1-3 in het voordeel van de bezoekers van De Twee Kastelen.

Rating
Rating
Veen van der, R. (Ronald) 1976 Weggen, J.V. (Jeroen) 2149 0 – 1
Hoop de, S. (Sipke) 1975 Broersma, S. (Sven) 1965 0 – 1
Visser, M. (Mathijs) 1870 Adema, J.T.J. (Johan) 1885 1 – 0
Drijver, E. (Evert) 1802 Lemstra, B. (Bart) 1948 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1906 Gemiddelde Rating: 1987 1-3
Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd