Ga naar de inhoud

FSB-Beker: Schaakwoude wint ruim van Philidor III

Vanaf dit seizoen mogen er meer teams mee doen aan de FSB-beker dan alleen de toppers. Dit zorgt er voor dat je dus ook tegen 2e en 3e teams kan aantreden in de FSB-beker competitie. Schaakwoude mocht het daarom in de eerste ronde aantreden tegen Philidor III. Een team welke bestaat uit enkele schaakveteranen. Schaakwoude zou in principe moeten winnen, maar we moesten wel scherp zijn.

De loting werd aan het begin van de partij verricht door de wedstrijdleider. De gasten kregen wit aan de oneven borden.

Bord 3
Evert schaakte met de zwarte stukken tegen Wim van Zeijl. Na een rustige opening gaf zijn tegenstander op zet 11 plotseling een stuk cadeau. Evert gaf naderhand aan niet te begrijpen waarom. Tijdens de analyse bleek dat mijn tegenstander hierdoor een dodelijke aanval op wilde zetten. Tijdens de partij was Evert geen enkele keer op sterven na dood. Het stukvoordeel werd uiteindelijk zijn tegenstander te machtig, waardoor we even na 10 uur een punt konden bijschrijven. (1-0)

Bord 1
Gerke mocht op bord één aantreden tegen Dik Kruithof. De oud-voorzitter van de FSB had voor onze club een aantal oude krantenknipsels, uit de collectie van Piet Hania meegenomen. Waarvoor dank. We kregen deze dan wel cadeau, maar tijdens de partij tussen de beide heren kreeg Gerke helemaal niks cadeau. Gerke kwam tegen de engelse opening best wel gedrukt te staan doordat hij de controle over de a-lijn verloor. Hij speelde dan ook meer achteruit dan vooruit. Deze situatie bleef zo, ondanks diverse afruilen tijdens de partij. Toen Kruithof remise aanbood was Gerke er dan ook als de kippen bij. (1 ½ – ½ )

Bord 2
Gerben speelde met wit tegen Pieter Ploeger. Deze had het vorig jaar in de KNSB Henk Broersma nog behoorlijk lastig gemaakt. De Leeuwarder zorgde er al op de derde zet voor dat beiden in onbekend vaarwater terecht kwamen. Vervolgens speelde Gerben de opening beter, hij bleek in staat een tweetal tempo’s te winnen, al moest daarvoor een loper en paard geruild worden. Hierdoor werd druk verkregen op Pf6. Deze kon niet weg omdat er eerst allemaal ellende dreigde op f7. Later dwong Gerben het paard nog een penning op. Waardoor een grootscheepse ruil met dubbele pionwinst volgde. Hierna moest de partij nog even netjes uit geschaakt worden. (2 ½ – ½ )

Bord 4
Mathijs mocht aan bord 4 aantreden tegen Jan Miedema. Mathijs won na anderhalf uur spelen een kwaliteit. Z’n tegenstander spartelde lang tegen, Mathijs gebruikte z’n tijd goed en bleef kalm tijdens complicaties die volgden. Hij trok het punt dan ook over de streep.

Het FSB-beker team is hiermee door naar de volgende ronde. In de volgende ronde wacht Mid-Fryslân 2.

Advertenties geblokkeerd