Ga naar de inhoud

FSB: Schaakwoude kan het niet bolwerken tegen Lasker

Op donderdag 6 december troffen de teams van Schaakwoude en Emanuel Lasker elkaar in de hoofdklasse van de FSB-competitie. Gezien de sterkte van Lasker wist de spelers van Schaakwoude dat er scherp en met concentratie begonnen moest worden om aanspraak te maken op een resultaat. Lasker, gemiddelde rating van boven de 2100, strijdt namelijk met Philidor om de eerste plaats, dus dat is niet mis.

Van de scherpte en concentratie was op de witborden bij Schaakwoude weinig te merken. Aan bord twee behandelde Gerke de opening niet goed tegen de recordkampioen van Lasker Tjalling Wiersma. Hij verloor een pion en bleef tevens onder druk staan. Aan bord vier speelde Evert met de witte stukken tegen Rienk Sijbesma, hij draaide twee zetten om en verloor eveneens een pion in de opening. Ronald mocht met zwart tegen Sikko Ros, broer van en net zoals Gerke ook viermaal clubkampioen bij Schaakwoude. Aan bord drie speelde Mathijs tegen Jan Hibma.

Bij Evert stapelden de problemen zich inmiddels op. Zeker toen de tegenstander ook nog met de torens de stelling binnen kon dringen. Hij ploeterde nog even door, maar soelaas bood dit niet. Gerke moest met zijn koning in het midden blijven staan en kon alleen maar toekijken hoe de centrumpionnen van zwart op kwamen stormen. De zwarte torens domineerden eveneens. Wiersma ruilde af naar een toreneindspel met twee pluspionnen, het duurde nog even maar dit was voldoende voor de winst en dus een nederlaag voor Gerke. Een 0-2 achterstand met nog twee zwartborden te gaan, dit beloofde niet veel goeds.

Mathijs en Jan Hibma maakten er een mooi potje van. Eerst werd Mathijs zijn koning bestookt, maar hier kon hij zich goed uit redden. Toen ging de slag over naar het centrum, daar verloor hij ergens een pion. Hij probeerde met een truc de partij nog te redden, Hibma speelde het echter goed en liet zich niet van de wijs brengen. Mathijs kon even later opgeven. Als laatste was Ronald nog bezig. Hij werd achteruit gedrukt en verloor een pion. Hij had nog wel wat compensatie en probeerde over de A-rij druk te zetten. Maar dit bracht juist een risico met zich mee. Hij verloor een kwaliteit maar zijn vrijpion was dreigend genoeg, de tegenstander ging dan ook akkoord met het remiseaanbod.

Een dikke 0,5-3,5 nederlaag tegen een sterke tegenstander. De komende rondes moeten er wel punten gesprokkeld worden voor lijfsbehoud.

T Schaakwoude 1886 E.Lasker 2116 ½ do 06 dec
1. Ronald van der Veen 1975 Sikko Ros 2194 ½ ½
2. Gerke Ros 1919 Tjalling Wiersma 2122 0 1
3. Mathijs Visser 1813 Jan Hibma 2057 0 1
4. Evert Drijver 1837 Rienk Sijbesma 2092 0 1

Advertenties geblokkeerd