Ga naar de inhoud

FSB-beker: Schaakwoude verliest finale nipt

24 april streed Schaakwoude in de bekerfinale van de FSB tegen Philidor 2 in Bakkeveen. De reguliere partijen eindigden in 2-2 (een knappe prestatie op zich), zodat snelschaakpartijen de beslissing moesten brengen. Philidor 2 won deze sessie met 4-0 en eiste de Friese beker op.Bij de loting vooraf door wedstrijdleider Henk van Dijk verkreeg Schaakwoude wit aan de oneven borden.

Marcel Vermaat – Ronald van der Veen

Aan het eerste bord kreeg Ronald de voorbereide variant op het bord. Marcel Vermaat had deze variant echter ook voorbereid. Ronald maakte namelijk de eerste fout, kwam onder druk te staan en verloor uiteindelijk een stuk. Ronald probeerde het nog even, maar het mocht niet baten.

Egbert Wind – Gerben van der Heide

In de opening wist  zwart een pion te winnen. Vervolgens werd Gerben dusdanig teruggedrongen dat wit de mogelijkheid had een aanval op te zetten. Toen wit insloeg op h7 met de toren, waren beide spelers er van overtuigd dat de toren niet geslagen kon worden. Wind kon hierdoor de aanval doorzetten en door een mooie truc winnen nadat de druk op de zwarte stelling te groot was geworden. Naderhand bleek thuis tijdens de analyse dat de toren wel geslagen kon worden…

Oene Schriemer – Gerke Ros

Gerke kwam al snel onder druk te staan. Tegenstander Oene Schriemer kon een pion op e6 krijgen, waardoor de coördinatie in de zwarte stelling verstoort ernstig werd. Gerke wist met kunst- en vliegwerk de stelling zo goed en zo kwaad mogelijk bij elkaar te houden. Op een gegeven moment zag Gerke dat zijn tegenstander problemen kon krijgen op de achterste rij. Hij liet een toren aan rukken en ruilde een dame tegen twee torens. Ook een witte loper werd buitgemaakt. Even later viel ook de witte dame.

Rein de Boer – Mathijs Visser

Mathijs bouwde van het begin af aan een mooie stelling op. Hij creëerde meer ruimte en spel dan zijn tegenstander en won een pion. Mathijs ging gewoon door met actief spel en won nog een kwaliteit. Hij wist vervolgens dit uit te bouwen tot een overwinning .

Bij het snelschaken wat volgde was Philidor II duidelijk de betere. Zo ging de friese beker dan ook naar de Leeuwarders.

Vanaf deze plaats willen we ook nog even dank zeggen aan Bakkeveen welke de organisatie van de bekerfinale op zich nam.

T Schaakwoude 1872 Philidor 2 2018 2 2 wo 24 apr
1. Ronald van der Veen 1984 Marcel Vermaat 2166 0 1
2. Gerke Ros 1874 Oene Schriemer 2045 1 0
3. Mathijs Visser 1802 Rein de Boer 1988 1 0
4. Gerben van der Heide 1826 Egbert Wind 1875 0 1
Team gaat door.

Advertenties geblokkeerd