Ga naar de inhoud

KNSB: Schaakwoude 1 verslaat koploper en behaalt broodnodige punten

Op zaterdag 13 april speelden we in de mooie bovenzaal van de Kruisweg tegen de koploper Philidor II. Het zou moeilijk worden, maar toch geloofden we in onze kansen. We zouden proberen er voor te gaan.

Wietse wist door zijn voorbereiding een speelbare stelling te bereiken. Het ontbrak hem echter aan aanknopingspunten. Wit verkreeg hierdoor een steeds groter ruimtevoordeel en wist zodoende de druk op zwarte stelling steeds te verhogen. Door een ondoordachte zet ging er één van Wietse zijn pionnen verloren en bleek de zwarte stelling niet meer te houden. (0-1)

Sjoerd kwam vrij aardig uit de opening. Niet gek als je zwart hebt. Wit, Egbert Wind red. , zag toch kans om aan te vallen door op de koningsvleugel een pionnetje te geven voor een mooi paard op f5. Sjoerd probeerde aan te tonen dat dit paard toch niet zo mooi was als gedacht. Er ontspon een tactisch web waarin uiteindelijk beide spelers verstrikt raakten en geen andere uitweg zagen dan tot remise te besluiten. (0,5-1,5)

Bart kwam vrij redelijk uit de opening tegen Oene Schriemer. Hij had een ruimtevoordeel, maar dat leek tot niks te leden doordat zwart met zijn lichte stukken op de koningszijde aanviel. Deze aanval zette zwart door met een stukoffer. Uiteindelijk bleek Bart genoodzaakt zijn dame te geven tegen twee lichte stukken. Met dit in het vooruitzicht gaf hij op. Helaas vergat hij zich te realiseren, dat zwart net een stuk geofferd had en daarmee, de strijd materieel nog gelijk was. (0,5-2,5)

Wit ging in de opening voor een ruilvariant. Roel deed met.. Lg4 h3.. h5 een stuk in de aanbieding . Dit cadeautje werd geweigerd. Rein de Boer plaatste later zijn toren in een centrale, defensieve maar niet mobiele positie. Daarom waren Roel zijn vrije randpionnen op beide flanken niet meer te stoppen. (1,5-2,5)

Ronald zijn opening was geen groot succes. De van de week tachtig jaar geworden Maarten Etmans kreeg de kans met zwart veel druk op het centrum te zetten. Zwart overzag een dreiging en Ronald kreeg 2 lopers voor een toren. Het duurde even voor hiervan geprofiteerd kon worden. Uiteindelijk belandde Ronald in een eindspel met twee pionnen meer. Dit was nog best lastig, maar doordat de zwarte koning vast stond kon hij forceren dat zijn a-pion doorliep. (2,5-2,5)

Gert-Jan speelde met zwart een opening waarin wit zijn stukken ongelukkig kwamen te staan. Nadat wit ook nog eens lang ging rokeren kon hij paard tegen loper ruilen en werd de c3-pion een makkelijk doelwit. Zwart won een kwaliteit. De stelling bleef nog wel gevaarlijk. Gelukkig zat er geen mat in en kon Gert-Jan het eindspel van toren tegen loper uitspelen met een overwinning als resultaat. (3,5-2,5)

Gerben z’n opening ging redelijk mis. De compensatie voor de verloren gambietpion was beperkt tot een ontwikkelingsvoorsprong welke tot niks leek te leiden. Doordat Eelke Heidinga één keer niet de beste zet speelde, was deze compensatie er wel. Dit werd omgezet in een pion en zo gingen we gelijk op verder. Tot Gerben een leuk tactiekje in de stelling wist te weven. Er werd een pion voorsprong verkregen. In het resterende eindspel met randpion en verkeerde loper kon Gerben niet de winnende zet vinden (Lc5 red. ) waardoor de zwarte koning a8 kon bereiken en de partij remise werd. (4-3)

Henk had zich goed voorbereid op zijn tegenstander, maar wist na een 9-tal zetten niet meer goed wat de juiste voortzetting was. Hij koos daarom voor het praktische 10. d4 . Hierdoor werden de dames geruild, en kreeg Henk een lastige dubbelpion op de f-lijn in ruil voor het loperpaar. Volgens de computer was dat wel iets minder, maar het directe vervolg was goed: Henk gooide de a-pion naar voren. Doordat Henk even later twee tempo’s verspeelde kwam hij een pion (één van de dubbelpion) achter . Amir Nicolai ruilde zijn laatste toren af en dacht hiermee de zwarte pionnen op de a en b-lijn op te rollen, een wit paard kon dit echter voorkomen. In het bereikte eindspel had zwart een loper met 4 pionnen tegen wit zijn paard met 3 pionnen. Wit kon zijn paard hele tijd wat rond spelen met schaak en pion op a-lijn aan te vallen om zo remise te verkrijgen. Dit leek op het laatste moment nog mis te gaan doordat zwart kans kreeg om centrum pion door te schuiven, dit leek erger dan het was. Door het paard op het juiste veld neer te zetten, kon zwart de b-pion slaan, waarna wit met koning moest slaan op de centrumpion. Nu viel wit zijn paard de op één na laatste pion aan en tegelijkertijd dreigde er een vork op koning en loper en was het remise. Bijzonder aan de partij was ook dat er maar liefst 3x en passant geslagen is. (4,5-3,5)

Een broodnodige overwinning voor Schaakwoude 1 met het oog op lijfsbehoud. We zijn nog niet veilig, maar we hebben het nu in eigen hand en gaan met goede moed volgende maand naar Assen om ons veilig te spelen.

Schaakwoude

Philidor 1847 2

Jong de, W.P.J. (Wietse) 1865 Vermaat, M.C. (Marcel) 2166 z-w 0 – 1
Broersma, H. (Henk) 1861 Nicolai, A.M. (Amir) 2116 w-z ½ – ½
Hazenberg, R. (Roel) 1939 Boer de, R. (Rein) 1988 z-w 1 – 0
Veen van der, R. (Ronald) 1984 Etmans, M.D. (Maarten) 2030 w-z 1 – 0
Rauw, G.J. (Gert Jan) 2112 Berg van der, W. (Wessel) 1998 z-w 1 – 0
Lemstra, B. (Bart) 1999 Schriemer, O. (Oene) 2045 w-z 0 – 1
Hoekstra, S. (Sjoerd) 1873 Wind, E.T. (Egbert) 1875 z-w ½ – ½
Heide van der, G. (Gerben) 1826 Heidinga, E. (Eelke) 1911 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1932 Gemiddelde Rating: 2016 4½-3½

Advertenties geblokkeerd