Naar de inhoud springen

FSB-2: Schaakwoude wint na middernacht van Lasker 2

De afgelopen 20 jaar (zolang ik bij deze club schaak) heeft Schaakwoude 2 verscheidene duels met Emanuel Lasker 2 uit het Bilt uitgevochten. Altijd was het spannend en was er volop strijd. Handelsmerk van Lasker was altijd de tactische opstelling.  Je kon nooit weten waar de sterkste spelers van Lasker zouden zitten. Ook deze keer was dat weer het geval.De mannen van Lasker kwamen 17 november in het IJsbaangebouw in Damwâld op bezoek. Voor ons was teamcaptain Jaap Miedema afwezig, dus mocht ik zijn honneurs waarnemen. Vooraf was er in de groepsapp nog wat discussie over de opstelling van Lasker. Wij besloten onze opstelling niet aan een mogelijk tactische opstelling van Lasker aan te passen. Bovendien was het krachtsverschil tussen onze eigen spelers minimaal, dus heel veel zou het ook niet uitmaken.

Lasker bleek dus hun sterkste spelers aan bord 3 en 4 te hebben geposteerd. De Lasker strategie: deze partijen winnen en hopen dat je aan de eerste twee borden nog ergens een halfje vandaan haalt. Op bord 2 bleek al vrij snel dat dit halfje niet hier vandaan zou komen.

Henk van der Heide speelde hier met de witte stukken tegen Gerrit de Vries. Al vrij snel zag ik dat Henk overwegend stond en voordat ik de stelling goed kon beoordelen bleek het punt al naar onze kant te zijn gevallen (1-0)

Op bord 1 speelde Bauke tegen Willem Postma. Op papier was het krachtsverschil hier het kleinst; er lagen hier dus mogelijkheden voor onze gasten. De Bilker schroomde niet om de pionnen snel naar voren te gooien en de stelling dreigde te worden dichtgeschoven. Ondertussen dreigde zwart met een pion op a3 een doorbraak te forceren en de overkant te halen. Wit wist deze pion voorlopig nog tegen te houden. Zwart opende echter een tweede front op de koningsvleugel en de witte verdedigers op de damevleugel raakten nu snel overbelast (2-0)

Ook deze partij was relatief snel voorbij en nu begon het lange wachten op de overige uitslagen. Lasker probeerde hier wanhopig nog een gelijkspel in de wacht te slepen.

Op bord 3 speelde Pieter tegen Jacob Strikwerda. Er kwam een speltype op het bord waar Pieter misschien wel het gevaarlijkst is: open spel en nog veel (zware) stukken op het bord. Zag ik het nu goed dat Pieter gewonnen stond? In elk geval wist Pieter niet door te drukken. Jacob sloeg met nog maar weinig tijd op de klok en een verdachte stelling op het bord een remiseaanbod af. Aan een halfje had Lasker immers niks.

De Laskeriaan wist in deze eindfase het hoofd het meest koel te houden en Pieter gaf helaas hier de partij weg. De aansluitingstreffer was door Lasker gemaakt en de aandacht van de toeschouwers verschoof naar het laatst overgebleven bord (2-1)

Christiaan Houpst speelde op bord 3 tegen Thys Tuinstra. Christiaan stond vanwege zijn taxiwerk middags rond 17 uur nog bij Eindhoven Airport en had zich moeten haasten om nog op tijd te komen. We zullen niet weten of het daaraan ligt maar Christiaan verprutste de opening deels en zijn verdedigende capaciteiten werden in het middenspel zwaar getest. Deze partij leek te gaan kantelen naar Thys, maar langzaam wist Christiaan een soort fort te creëren waar Thys wel moest maar niet door heen kon komen:

 

Na De5+ van Thys volgde Kg8. Wit speelde nu Ld3 en met Pf7 wist Christiaan uit de witte houdgreep te komen. Wit ging nu ijzer proberen te breken met handen en kwam verloren te staan. Het was nu al na middernacht. Wit bleef echter gevaarlijk en wist uiteindelijk de gevaarlijke zwarte f-pion op te halen waardoor het toch nog remise werd. (2,5-1,5)

Belangrijker was dat hiermee het beslissende halve punt was binnengehaald. De gasten moesten met lege handen huiswaarts keren en na het debacle tegen de Donger 2 doet Schaakwoude 2 hiermee goede zaken voor de handhaving.

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd