Ga naar de inhoud

KNSB-2: Schaakwoude 2 houdt traditie in stand

Zaterdag 26 november werd het team van Schaakwoude 2 om 13:00 verwacht bij ESG Emmen. De statistieken spreken in het voordeel van ons. Sinds het seizoen 2018-2019 hebben we drie keer eerder tegen ESG gespeeld. Alle drie de keren een uitwedstrijd en alle drie gewonnen. Maar: “Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst”. Emmen heeft zich dit jaar versterkt en de vorige ronde wisten ze met z’n zevenen een gelijk spel bij TAL1 uit het vuur te slepen. Op de eerste vijf borden heeft Emmen een gemiddeld ratingoverwicht per bord van zo’n 160 punten. Ik voorzag dus voor ons een zware middag. 

Christiaan speelde met wit tegen Jan van Os. Hij kwam goed uit de opening en wilde het centrum gaan bezetten. Zwart zat met een dubbelpion op de f-lijn, maar wist tegenspel te ontwikkelen. Toen de dames geruild werden zat er niet veel muziek meer in de stelling. Christiaan bood remise aan wat door zwart werd aangenomen. Zo was rond half vier het eerste halve punt binnen.

Gerke was als tweede klaar om kwart voor vier. Tegen Herman Voss speelde hij een solide partij waarin hij niet in problemen kwam. Zijn tegenstander had niet veel tijd meer, maar Gerke zag geen mogelijkheden om op winst te spelen. Zijn remiseaanbod werd door Herman aangenomen.

Cees speelde op het tweede bord een sterke partij tegen Marcel Struik. Deze opende met de van Geet-opening met 1.Pc3. Cees kreeg een dubbelpion op de f-lijn, maar kon vervolgens zijn stukken goed ontwikkelen met druk op de koningsvleugel. Hij begon met zijn f-pion een opmars, waarmee hij de g-lijn wist te openen. Wit had zijn torens op de damevleugel geposteerd en miste vervolgens verdedigers op de koningsvleugel. Cees maakte het daarna bekwaam af en met de dame en een toren wist hij zijn tegenstander mat te zetten. Om vier uur was de tussenstand 1-2.

Niet veel later bracht Pieter tegen Theo Dijkstra het derde punt binnen. Na de openingsfase had hij volgens mij de betere stelling. Zijn tegenstander bracht wat dreiging in het centrum door zijn e-pion op te schuiven. Uiteindelijk leidde dit tot pionverlies voor hem. Pieter begon een actie op de  damevleugel en na een foute verdedigingsset van wit won hij een stuk, waarna zijn tegenstander opgaf.

Jan Sybren speelde op bord zes tegen Douwe Többen, een taaie tegenstander. Ik heb niet zoveel van deze partij gezien. Beiden maakten geen fouten, waarna tot remise werd besloten.

Met een tussenstand van 1,5-3,5 in ons voordeel waren er nog drie partijen bezig. Henk speelde op het eerste bord tegen Jan Willem Brinks en stond de hele partij onder druk. Bauke speelde tegen Bastiaan van Os en leek er goed voor te staan.

Ikzelf speelde tegen Arie van Wageningen een redelijke opening. Door enkele onnauwkeurigheden verloor ik een pion, maar mijn tegenstander liet mij tegenspel ontwikkelen. Ik ging echter opnieuw in de fout waarna een kleine combinatie het einde inluidde en ik mat alleen door groot materiaalverlies kon voorkomen. De nul was voor mij.

Bauke had in het middenspel een pion gewonnen, die hij echter door een onnauwkeurigheid weer verloor. Na toren- en dameruil kon hij echter via een open lijn met de laatste toren op de zevende rij binnen dringen.

Zwart speelt hier 1… Dxa1 2. Txa1; Pbd7 3. Ta6 en zwart komt niet meer uit de problemen

Bauke wist zo één voor één allemaal pionnen op te snoepen. Toen de zwarte koning te ver naar voren kwam, verzeilde deze in een matnet waarna Bastiaan opgaf. Hiermee was rond half vijf de overwinning binnen.

Niet veel later was ook Henk klaar. In een franse opening kreeg zwart een open f-lijn. De zwartspeler offerde een kwaliteit op f3 en veroverde de witte pion op d4. Henk probeerde alles te keepen, maar de vele dreigingen werden hem uiteindelijk te veel.

Zo werd de eindstand 3,5-4,5, waarmee we een belangrijke overwinning boekten.

Gedetailleerde uitslag:

ESG Emmen 1 Rating Schaakwoude 2 Rating Ronde 4
Brinks, J.W. (Jan Willem) 1927 Heide van der, H. (Henk) 1716 1 – 0
Struik, M. (Marcel) 2002 Banning, C. (Cees) 1885 0 – 1
Voss, J.H. (Herman) 1907 Ros, G. (Gerke) 1792 ½ – ½
Wageningen van, A.J.H. (Arie) 2036 Torensma, J. (Jan) 1789 1 – 0
Os van, J.C. (Jan) 1871 Houpst, C.H.J. (Christiaan) 1743 ½ – ½
Többen, D.Y. (Douwe) 1764 Zagema, J.S. (Jan Sybren) 1785 ½ – ½
Os van, B. (Bastiaan) 1667 Vroom, B. (Bauke) 1693 0 – 1
Dijkstra, T.C. (Theo) 1589 Postma, P. (Pieter) 1737 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1845 Gemiddelde Rating: 1768 3½-4½
Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd