Ga naar de inhoud

FK 2019: Oktay Sari en Migchiel de Jong alleen aan kop

Oktay Sari alleen aan kop

Voorafgaand aan de 4e ronde van de B-groep in het Fries Kampioenschap was het ongemeen spannend. Liefst vijf spelers deelden de koppositie met 2,5 punt uit 3 wedstrijden. Van deze vijf spelers wist er echter maar één te winnen.

Vader Jan en zoon Christian Torensma maakten deel uit van deze groep van vijf. Deze ronde troffen ze elkaar en ze speelden eenvlakke partij die vrij snel in remise eindigde. Johan Cnossen maakte ook deel uit van de kopgroep en trof clubgenoot Pieter Postma. Beide heren besloten het deze avond elkaar bijzonder lastig te maken.

Pieter Postma wist met de zwarte stukken een gedekte vrijpion te creëren. Om deze niet te gevaarlijk te laten worden besloot Cnossen er een kwaliteit tegen aan te gooien. Echter, verlichting bracht dit niet. Postma wist met de zwarte stukken de witte stelling binnen te dringen waarna het snel over en uit was.

Oktay Sari speelde met de witte stukken tegen Bert Hassing. Beide heren besloten de partij niet te forceren maar loerden op kansen die later op de avond zeker zouden komen. Tot nog toe was Hassing niet echt in de problemen geweest, maar dat veranderde plotseling toen Hassing een penning over het hoofd zag. Sari won hierdoor een belangrijke pion en wist de partij gedecideerd uit te spelen. Doordat Sari van de koplopers als enige wist te winnen staat Sari nu alleen aan kop. De strijd is echter nog niet gestreden want er is een achtervolgende groep van vijf spelers die slechts een half punt minder hebben.

Migchiel de Jong vergroot voorsprong

In groep A heeft koploper en favoriet Migchiel de Jong zijn voorsprong verder vergroot. Hij kreeg het punt niet bepaald cadeau in één van de langste partijen van de avond. Zijn opponent, Dick Stavast maakte het de Jong, die de zwarte stukken voerde dan ook zeer lastig. In het eindspel wist de Jong een pion voor te komen. De winstvoering was echter ingewikkeld. Doordat de dames nog op het bord stonden wist Stavast de zwarte koning steeds schaak te houden en wit leek misschien wel te kunnen ontsnappen in eeuwig schaak. Er werd in de wandelgangen al gesproken over de “50-zetten regel” waarna de partij in remise zou eindigen. Zover liet de Jong het niet komen. Nadat de schaakjes waren opgeraakt was de Jong er met de kippen bij om de winst naar zich toe trekken.

De Jong deed hiermee uitstekende zaken, want zijn naaste achtervolgers, Jeroen Weggen en Erik Sparrenberg kwamen in een onderling duel niet verder dan remise. Daardoor staat de Jong nu een punt los van de concurrentie.

Advertenties geblokkeerd