Ga naar de inhoud

FSB: Drama in Wolvega

Drie dagen later en als ik er aan terug denk heb ik er nog steeds buikpijn van. En dat zal nog wel even zo blijven. De laatste keer dat ik een dergelijk grote fout heb gemaakt, kan ik me niet eens herinneren. Het verkeerde plan kiezen, niet diep genoeg kijken, een technische fout dat gebeurt wel eens, maar dit?

De beste aan Schaakwoude zijde was vandaag Mathijs. Hij kreeg weer eens een vreemde stelling op het bord. Voor mijn gevoel was er niet zo heel veel aan de hand. Maar dat zal wel niet geklopt hebben. Mathijs kennende zat er vast een diepere laag in de stelling verscholen. Feit was wel dat toen ik weer eens een rondje maakte Mathijs een kwaliteit voor stond in een eindspel. Hij trok de partij dan ook spoedig naar zich toe.

Over de partij van Gert-Jan had ik heel lang niet een goed gevoel. Dit kwam omdat ik meende dit type stelling van de zwartspeler wel eens vaker te hebben gezien. Maar met name omdat Gert-Jan zijn tegenstander lange tijd meer naar de andere FSB-wedstrijden leek te kijken dan zijn eigen partij. Mijn gevoel over de partij werd langzamerhand iets beter, maar een reeks secure zetten van zwart zetten wit van het bord.

Joost van Dam was mijn tegenstander, een goede schaker. Het zou een hele lastige kluif worden. Het was voor mij wat zoeken in de opening wat er gebeuren moest, maar uiteindelijk lukte deze redelijk goed. De witspeler werd gedwongen een stevige verdedigingslinie neer te zetten. Een deel van wit zijn stukken was gebonden aan zijn plek. Maar een directe doorbraak zag ik niet. Remise bleek naderhand een gedachte te zijn geweest die we beiden hadden in deze stelling. Ik versterkte mijn positie op de koningsvleugel en Joost begon met een aanval op de damevleugel . Deze aanval duurde tot in tijdnood. Net had ik de aanval afgeslagen en kon ik de partij in tijdnood naar me toe trekken. Toen ik me mat in één liet zetten. Ik had verloren, maar wat nog erger was, het team hiermee ook. Het had niet gehoeven, maar het was toch gebeurt.

Het moest in mij beleving al een poos van Evert komen. Wat daar precies gebeurd is weet ik niet. Naar mijn idee leek het tot in de overgang van middenspel naar eindspel best aardig te gaan. Ik gaf hem gezien de pionnenstructuur de betere kansen. Mogelijk heeft hij de boel iets te veel geprobeerd te forceren. Achteraf hoorde ik dat het helemaal mis ging op dit bord, maar dat de tegenstander akkoord ging met remise aanbood omdat dan de teamoverwinning binnen was.

2,5 – 1,5 verloren.

Kan gebeuren, maar ben er nog wel even ziek van.

Gerben van der Heide

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd