Ga naar de inhoud

Bart Lemstra wint interne competitie 2017/2018

Bart Lemstra wonende in Buitenpost besloot om dit seizoen weer mee te doen aan de interne competitie van Schaakwoude. Ondanks dat hij al een aantal jaren aan de topborden van Schaakwoude één schaakt en een keer kampioen bij De Twee Kastelen was geworden was zijn beste resultaat in de interne competitie twee maal tweede achter Jan Sybren Zagema, en was hij nog nooit kampioen van de interne van Schaakwoude geweest. Best bijzonder als je realiseert dat er in hetzelfde team 5 ex-kampioenen rondlopen welke vrijwel allemaal lager dan hem in de pikorde staan.

In het begin van het seizoen gingen de favorieten (Gerke, Gerben, Wopke en Bart) voor de titel vrij gelijkwaardig van start, na 7 ronden loste Bart Gerben aan kop af. Alleen Wopke was afgevallen, omdat hij dit seizoen een vrij “vredige” instelling had. In ronde 14 nam Gerke even de kop over, Bart pakte deze in ronde 15 terug. Vanaf dat moment liep Bart alleen maar uit op de concurrentie. Uiteindelijk is hij meer dan 100 punten voor zijn directe belager Gerke Ros geëindigd. Chapôt!, kampioen met het mooie percentage van 78,3% en maar liefst 14 overwinningen.

Gerke eindigde als tweede en deed lang mee in de race om het kampioenschap. Hij verstevigt door deze prestatie zijn eerste plaats op de ‘eeuwige ranglijst’ van Schaakwoude.
Gerben viel dit seizoen in de interne competitie een beetje tegen. Drukte op het werk zorgde voor een vredigere instelling dan een aantal seizoenen gelden. Bauke was voor de één-na-laatste ronde nog de nummer drie, maar Gerben streefde hem op de valreep toch nog voorbij.

In mijn beleving is met Bauke daarmee ook een beetje de verrassing van de interne competitie genoemd. Hij won dit seizoen bijvoorbeeld van Gerke en Gerben en ook Bart had een zware kluif aan hem. Bauke kan nog niet consistent dat niveau op het schaakbord laten zien, maar hij lijkt een grote stap in de goede richting gezet te hebben dit jaar.

Folmer Heikamp, onze kraakverse Hagenees, werd eerste in de B-groep en liet met mooi aanvallend spel zien een stap gezet te hebben. Hij was dit seizoen net zoals de teamcaptain ook één van de dragende krachten van het tweede team.

Competitieleider Catrines Veenstra werd tweede in de B-groep. Catrines is voor vrijwel iedereen een lastige tegenstander en maakt het vrijwel iedere topper tot laat in de avond moeilijk.
De trouwe Jan Meijer werd derde in de B-groep. Jan speelde gedurende het gehele seizoen een degelijke pot schaak en eindigde uiteindelijk op 11e plaats.

Rense de Boer gaat langazaamaan steeds beter schaken. Hij heeft nog wel eens te veel ontzag voor een tegenstander. Hij mag af en toe ook wel iets meer tijd investeren in een goede zet, maar zijn 1e plek in de C-groep geeft wel aan dat hij op de goede weg zit! Wim de Vries werd tweede in de C-groep en eindigde knap op een 15e plaats in de interne competitie. Hoogtepunt voor hem was de remise op A-speler Auke van der Zee. Derde werd Johan Attema in de C-groep. Net als bij het rapidschaak liet Johan af en toe zijn tanden zien, met name zijn overwinning op onze penningmeester en de remise tegen Nathalie mochten er zijn.

Trouwste deelnemer in de interne competitie was wederom mevrouw Hiemstra met maar één afwezigheid. Ook Gerben en Hessel waren relatief vaak op de clubavond te vinden?
Moeten we aanwezigheden gaan belonen? Denk er maar eens over na richting een volgend mooi seizoen.

Advertenties geblokkeerd