Naar de inhoud springen

FSB: Tweede gelijkspel voor Schaakwoude 3

Door Jan Torensma

Woensdag 9 januari moest Schaakwoude 3 aantreden tegen het tweede team van Bakkeveen. Op papier was dit een flinke tegenstander. Met één gelijkspel en twee maal winst was dit de koploper in de 2e klasse C.

Christian speelde met wit op bord 1. Hij kwam redelijk uit de opening en bereikte een gelijkwaardige stelling. Remise leek het logische resultaat. In een poging de stelling te forceren zag hij in zijn berekeningen een tegenzet voor zwart over het hoofd, waardoor hij een stuk verloor voor een pion. Dit was niet meer te repareren.

Dylan speelde aan bord 4 met zwart. Hij kreeg een achtergebleven pion op de e-lijn, waardoor hij in de verdediging moest. Zijn tegenstander besloot een kwaliteit voor een pion te offeren en kreeg een gevaarlijke vrijpion op de zesde rij. Dylan bleef echter koelbloedig spelen en doordat zijn tegenstander niet altijd de beste voortzetting koos, wist Dylan de partij naar zich toe te trekken en de stand weer in evenwicht te brengen.

Jan had op bord twee met zwart een ingewikkelde partij. Na de opening kreeg hij het initiatief en ging met zijn pionnen naar voren. Wit wist tegenspel te ontwikkelen met een verre toren in de zwarte stelling. Hij offerde een stuk voor twee pionnen en de dames werden geruild. Zwart zag een voordelige wending over het hoofd, verloor nog een pion, maar hierna gaf ook wit weer een pion weg. Zwart had nu het beste spel, maar verspeelde zijn voordeel toen hij pionverlies over het hoofd zag. Nu kreeg wit weer de betere kansen en zijn vrije pionnen marcheerden naar voren. Toen hij echter de pionnen in de verkeerde volgorde opspeelde, dreigde er stukverlies. Hij zag echter niet dat ook de toren instond. Toen die door zwart van het bord werd genomen, gooide hij de handdoek in de ring.

Als laatste was Jaap op het derde bord nog bezig. Hij zette zijn partij goed op en zette de zwarte stelling onder druk. Hij moest vervolgens een stukoffer plaatsen, maar kreeg hiervoor sterke dreigingen terug, waardoor zwart het stuk weer terug moest geven. Wit leek nog steeds de beste papieren te hebben. Waar het uiteindelijk mis is gegaan, weet ik niet, maar uiteindelijk ontstond er een eindspel, waarbij wit een pion minder had. Dit was uiteindelijk niet te houden, waardoor in de late uurtjes de eindstand op 2-2 uitkwam.

Het blijft spannend in de 2e klasse C, waar Schaakwoude nu op de 3e plaats staat, maar wel met een wedstrijd minder gespeeld.

 

T Bakkeveen 2

1658

Schaakwoude 3

1633

2

2

1. Jasper Zijlstra

1685

Christian Torensma

1632

1

0

2. Robin Baines

1683

Jan Torensma

1675

0

1

3. Jaap Weidema

1620

Jaap Miedema

1745

1

0

4. Anne van Streun

1645

Dylan Torensma

1480

0

1

 

Advertenties geblokkeerd