Ga naar de inhoud

KNSB: Ongelukkige nederlaag Schaakwoude I versus HSP/Veendam

15 december schaakte ons eerste KNSB-team thuis tegen HSP/Veendam. In de KNSB-Beker hebben we van hun gewonnen, maar dat was pas na snelschaken. Het beloofde dan ook een lastige pot te worden.

Bord 7: Henk Broersma – Olaf Cliteur
Henk kwam oude bekende Olaf Cliteur tegen aan bord 7. Olaf is een Noord-Hollander welke graag in het noorden van het land schaakt en zo ook menig toernooi aandoet. Zij gingen zoals verwacht aan de slag in de hun overbekende Leeuw. Nou ja, overbekend? Henk was de eerste welke de theorie niet meer wist en zijn eigen weg moest vinden. Hierdoor koos hij er voor de d-pion weg te geven, om zo een betere stelling te krijgen. Olaf moest alle zeilen bij zetten om te verdedigen. Henk won de pion terug. Na rokade van wit was de stelling er toch iets anders uit gaan zien dan Henk dacht, toen hij remise aangeboden kreeg, met nog 20 zetten te gaan in 10 minuten, was de stelling gelijkwaardig en werd deze aangenomen.

Bord 6: Wietse de Jong – Thale Hadderingh
Wietse begon tegen de voor hem onbekende tegenstander ietwat voorzichtig zijn partij omdat hij niet wist hoe hij reageren moest op de opening van de tegenstander. Een remise aanbod op zet 17 van Hadderingh werd door Wietse geweigerd. De stelling versimpelde echter, en zo bleef er weinig van de stelling over. Zo kon Wietse, noch zijn tegenstander van hun halfje geen heel punt meer maken en werd er tot remise besloten.

Bord 4: Sjoerd Hoekstra – Bernard Bontjer
Sjoerd kwam vanuit een redelijk evenwichtige opening in een interessant middenspel terecht, waarin beide spelers een mooie aanval aan het opzetten waren. Het zou een strijd worden, wie het eerst bij het doelwit zou zijn, en kon toeslaan met een mataanval. Toen Bontjer remise aanbood had Sjoerd nog weinig tijd op de klok en werd er tot remise besloten. In de analyse bleek dat Sjoerd zijn stelling beter was, maar ook dat hij wel de mogelijkheden van zijn tegenstander doorzien had, maar niet de beste voortzetting voor hemzelf. Daarmee was remise de terechte uitslag.

Bord 2: Bart Lemstra – Wiebe Wielenga
Bart zijn tegenstander speelde dezelfde opening als in de snelschaakpartij in de KNSB-beker. Hij vertelde achteraf dat hij zich nu wat beter had voorbereid. De snelschaakpartij won Bart namelijk snel. Ondanks zijn voorbereiding kwam Bart redelijk goed uit de opening. In een moeilijk middenspel kwam Bart wat minder te staan, maar ondanks verwoede pogingen van beide zijden werd het evenwicht nooit verbroken.

Bord 8: Gerben van der Heide – Erwin Reintke
In de partij van Gerben vond er lange tijd een strijd achter de schermen plaats, er verdween niks van het bord. Maar Gerben begreep dat Reintke zijn stukken hemzelf iets in de weg zouden zitten. Een koningsaanval met f5 liet deze problemen duidelijk zien. De aanval bleek onstopbaar.

Bord 1: Gert-Jan Rauw – Peter Riksten
Gert-Jan speelde net als vorig seizoen met zwart en kreeg een doorschuif Caro-Kann tegenover hem, waarna hij wederom met 3…c5 reageerde. In de partij won Gert-Jan een pion maar door tijdnood deed hij in een complexe eindstelling een aantal onnauwkeurige zetten waardoor de eerdere pionwinst niet omgezet kon worden in een gunstig resultaat.

Bord 3: Ronald van der Veen – Erwin Heijnen
Ronald dacht redelijk uit de opening te komen, maar op de dertiende zet maakte hij een zeldzame fout. Dit kostte hem een kwaliteit tegen een pion. Ronald probeerde nog complicaties te creëren, maar daardoor verloor hij nog twee pionnen. Toen de kwaliteit teruggegeven werd was er een verloren eindspel ontstaan.

Bord 5: Jan Sybren Zagema – Rienk Hoogeveen
Wit zette een sterk pionnencentrum op, gesteund door zijn lopers en paarden. Al vrij snel bleek dat Jan Sybren het verkeerde plan had gekozen, want hij geen tegenspel kreeg. Wit bouwde zijn stelling rustig verder op, terwijl Jan Sybren niet veel meer kon dan passief verdedigen. Richting tijdnood leek hij een kansje te krijgen na de ruil van diverse stukken. Wits vrijpion zou niet zomaar doorlopen en wellicht viel de pion te winnen. Tijdens het hergroeperen van zijn stukken maakte wit van de gelegenheid gebruik om de pionnenstructuur rondom Jan Sybren zijn koning op te breken. De combinatie van een open koningsstelling en een vrijpion op de 7e rij was niet te houden voor zwart. De ongeslagen reeks van de Utrechter in de KNSB hield hiermee na 15 partijen op.

Uiteindelijk was de uitslag terecht en teleurstellend. Volgende keer gaan we er weer vol voor!!

 

Schaakwoude

HSP/Veendam

Rauw , G.J. (Gert Jan) 2103 Riksten , P.H. (Peter) 2142 z-w 0 – 1
Lemstra , B. (Bart) 2005 Wielenga , W. (Wiebe) 1959 w-z ½ – ½
Veen van der, R. (Ronald) 1975 Heijnen , E.R. (Erwin) 2006 z-w 0 – 1
Hoekstra , S. (Sjoerd) 1972 Bontjer , B. (Bernard) 1890 w-z ½ – ½
Zagema , J.S. (Jan Sybren) 1860 Hoogeveen , R. (Rienk) 1947 z-w 0 – 1
Jong de, W.P.J. (Wietse) 1864 Hadderingh , T. (Thale) 1804 w-z ½ – ½
Broersma , H. (Henk) 1860 Cliteur , O.P. (Olaf) 1861 z-w ½ – ½
Heide van der, G. (Gerben) 1774 Reintke , E. (Erwin) 1736 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1927 Gemiddelde Rating: 1918 3-5

 

Advertenties geblokkeerd