Naar de inhoud springen

Sven Broersma wint GP Schaakwoude

Sven Broersma wint jeugdtoernooi Schaakwoude

 

Damwâld. In ’t Skûlplak werd zaterdag 27 januari voor de 39e keer het jeugdtoernooi van Schaakwoude georganiseerd. Er waren ook 39 deelnemers op dit toernooi afgekomen. Met de aanhang er bij werd het toch weer gezellig druk.

Het gaat niet goed met de jeugd van Schaakwoude. Slechts twee deelnemers uit eigen opleiding waren aanwezig. Alleen Marije de Zwart wist een vierde prijs in groep D te bemachtigen. Veel deelnemers kwamen echter niet van ver. Jeugdleider Bernard Keizer van De Donger had 12 kinderen uit Dokkum gemobiliseerd. Hij kon tevreden naar Dokkum terugkeren. Vele van zijn kinderen vielen in de prijzen. Zo ging Luca Wijnstra er in Groep E met de hoogste prijs vandoor. Voor Henson Korte ook uit Dokkum en Thymen Dijcker uit Gytsjerk.

In groep D eindigden Aron Hardeman en Abe Smeding beide uit Groningen met 5 punten gelijk bovenaan. Het onderlinge resultaat was in het voordeel van Aron Hardeman. Hij pakte de eerste prijs. Leon Ubbels uit Dokkum werd 3,5 punt derde.

In groep C eindigden maar liefst drie deelnemers met 5 punten gelijk bovenaan. Het onderlinge resultaat viel in het voordeel uit voor Hidde Mosterman uit Leeuwarden. Gevolgd door Elliot Hogenberg uit Hoogkerk en Jesse Bosker uit Sneek.

Ook in groep B bracht de onderlinge partij weer de beslissing. Sono Folkers uit Groningen werd eerste voor Bram Wierbos uit Deventer.

In de hoofdgroep liep alles anders. Leandro Slagboom uit Leeuwarden, de winnaar van vorig jaar, speelde eerst remise tegen Sven Broersma uit Kollumerzwaag. Alle andere partijen werden door beide jonge heren gewonnen. Nu moest er een beslissings (snelschaak) wedstrijd komen. Sven had een minuut extra met de witte stukken, maar moest wel winnen. Er volgde een zinderende finale waarbij beide jonge heren een tijdstraf aan hun broek kregen. Sven had nog maar 4 seconden op de klok toen Leandro een onreglementaire zet deed. Een minuut extra voor de tegenstander dus en dit was ruim genoeg om Leandro schaakmat te zetten. Zo ging de 14-jarige Sven, vorige week op dezelfde plek ook al winnaar van de C-groep bij de senioren met de wisselbeker terug naar Kollumerzwaag.

Vooraan van links naar rechts: Leon Niemeijer (3e) uit Assen, Sven Broersma uit Kollmerzwaag (winnaar) en Leandro Slagboom uit Leeuwarden (2e)

 

Advertenties geblokkeerd