Naar de inhoud springen

Bart Lemstra wint nieuwe formule Jan van der Veen-toernooi

Op zaterdag 20 januari vond het 35e seniorentoernooi van Schaakwoude plaats, dit toernooi heet vanaf 2014 het Jan van der Veen-toernooi, naar de overleden mede-oprichter en bestuurslid. Dit jaar kwam er nog een wijziging op de oude formule. De organisatie vond dat het tijd was voor een nieuwe formule en daarom is er overgestapt op zeskampen. Dit houdt in dat er in plaats van 3 nu 5 iets kortere partijen worden gespeeld. Er is een groepsindeling op rating, daarmee zijn de snelschaakwedstrijden om de wisselbekers ook verleden tijd. Wel had de organisatie weer een notatieboekje beschikbaar gesteld met daarin de lokale sponsoren.

Na een openingswoordje kon er net na 10 uur afgetrapt worden met de eerste ronde. De 32 deelnemers van het toernooi moesten even rustig op gang komen. Dit was vooral zichtbaar in de A-groep, de groep met de hoogstgerate spelers, want hier werden alle drie partijen remise. Nu werd er in tegenstelling tot eerdere jaren, dus nog een ronde voor de pauze gespeeld. In de A-groep eindigden twee partijen in remise en wist de Dokkumer ratingfavoriet Amir Nicolai de nummer 2 Jan Hibma uit Leeuwarden te verslaan. In alle andere groepen speelden de ratingfavorieten remise tegen elkaar.

Hierna was het pauze en dus tijd voor een welverdiend kommetje “snert” of een broodje bal. Deze maaltijd leverde energie op en dat was ook terug te vinden in de uitslagen. Er werd flink gestreden. In de A-groep versloeg Bart Lemstra met de witte stukken Amir Nicolai en kwam zo aan kop te staan. Evert Drijver, vorig jaar nog toernooiwinnaar, probeerde zijn slechte start (0,5 uit 2) te herstellen en dit lukte, hij versloeg Egbert Huizinga. De vierde ronde bood een zelfde soort spektakel. In de A-groep kwamen Bart Lemstra en Amir Nicolai gezamenlijk aan de leiding. Groninger Egbert Huizinga pakte de leiding in de B-groep door Schaakwoude-lid Mathijs Visser te verslaan. Leeuwarder Jan Torensma ging in de C-groep aan de leiding. In de D-groep stond Jan Denkers uit Almere aan de leiding. In de E-groep speelden acht spelers 5 ronden een Zwitsers systeem. Hierin gingen Damwâldster Rense de Boer en de winnaar van de 2e klasse van verleden jaar Harm Korten uit Leeuwarden aan de leiding.

Het blijkt dan ook wel dat sommige deelnemers toch wel de nodige kilometers hadden afgelegd om in Damwâld te komen. Door de aanleg van de Centrale As is Damwâld nu sneller te bereiken. Voor de organisatie was het daarom ook wel een beetje teleurstellend dat er weinig deelnemers uit de rest van Fryslân de weg naar Damwâld hadden gevonden. Na de vierde ronde vond de traditionele gebaksverloting plaats op basis van een nummer in het notatieboekje. Dit leverde vijf tevreden winnaars op die thuis hun buikje weer prima kunnen vullen. De meeste andere deelnemers maakten ook nog kans op iets eetbaar, want net zoals andere jaren bestond het prijzenpakket weer uit heerlijke vleespakketten.

In de slotronde wisten de beide lijstaanvoerders in de A-groep te winnen. Door het onderlinge resultaat werd Schaakwoude- en DTK-lid Bart Lemstra uit Buitenpost de winnaar van de wisselbeker van het Jan van der Veen-toernooi van 2018. Amir Nicolai werd daardoor tweede en Ronald van der Veen werd op een half puntje achterstand derde. In de B-groep wist Egbert Huizinga, speler van de Groninger Combinatie, de leiding vast te houden en werd zo voor Evert Drijver en Mathijs Visser eerste. In de C-groep ging het jeugdige talent, Sven Broersma uit Kollumerzwaag, er met de eerste prijs vandoor. Jan Torensma en Alle Vlasma eisten de tweede en derde plaats op. Johan Cnossen en Jan Meijer, beide uit Hurdegaryp, hadden er een mooie strijd van gemaakt, maar uiteindelijk ging Johan Cnossen er nipt met de 1e prijs vandoor. Jan Meijer werd dus tweede en Jan Denkers werd derde. In de E-groep was het tot het einde spannend. Harm Korten verloor van Henk Visser en Rense de Boer wist uit verloren positie René Wijnstra te verslaan, hiermee wist Rense de Boer de titel in de E-groep op te eisen met een punt voorsprong op Harm.

Zo waren voor 5 uur alle prijzen verdeeld. Over het algemeen waren de schakers in alle groepen goed aan elkaar gewaagd, dit bleek ook wel uit het feit dat er niemand in geslaagd was alle partijen te winnen. De organisatie kan terug kijken op een geslaagd evenement en hoopt iedereen volgend jaar weer te verwelkomen en wellicht dat er dan ook weer meer deelnemers uit de andere regionen van Fryslân aan de start verschijnen.

Advertenties geblokkeerd