Ga naar de inhoud

Schaakwoude wint van DTK in FSB-beker

Op 22 maart moest Schaakwoude het in de tweede ronde van de bekercompetitie opnemen tegen DTK. Beide clubs uit de regio Noordoost Friesland hebben al vele spannende wedstrijden tegen mekaar uitgevochten, maar deze avond zou het op grond van het rating geen spannende avond mogen worden, maar het blijft schaken natuurlijk. Rond acht uur werden de klokken ingedrukt in gebouw Rehoboth te Gerkesklooster
Op bord één speelde Wietse tegen Melle Bosma die door de teamcaptain van DTK tactisch opgesteld was. Wietse vatte de partij als volgt samen: “In een Siciliaanse Grand-Prix opening stelde zwart zich net iets te passief op, waardoor een witte koningsaanval langzaam kon uitgroeien tot indrukwekkende proporties ;). Na de opstoot van de f-pion en een kleine combinatie ging er een pion verloren voor zwart, terwijl de witte aanval onverminderd sterk bleef. Al snel dreigde zwart ook nog (minimaal)een stuk te verliezen. In plaats daarvan gunde zwart wit een esthetisch verantwoorde mat met paard en loper. Voor mijn gevoel een partij uit 1 stuk, maar hoe onze grote vriend Fritz hierover zal oordelen is vooralsnog onbekend.”(0-1)
Zelf speelde ik op bord drie Tegen Bartele Bosma. In een Franse opening werden al snel de dames geruild. In het vervolg probeerde Bartele door veel afruilen de veilige remise haven te bereiken. Uiteindelijk leverde dat een eindspel op met pionnen en elk twee stukken. In dit eindspel ruilde zwart zijn loper tegen een paard af en dat bleek een fatale misser. Een wit paard drong de witte stelling binnen en veroverde twee pionnen waarna Bartele het zinloze inzag van verder spelen.(0-2)
Wopke pakte op bord vier de f4 variant van de Pirc-verdediging van Derk agressief aan en won een pion, maar hij voelde zich niet helemaal scherp en gaf al vroeg aan bij de teamcaptain dat hij eigenlijk wel remise wilde aanbieden. Op dat moment stond Gerke wat bedenkelijk en was het logisch om nog geen remise aan te bieden. In het vervolg van de partij werden de dames geruild waar Wopke wel blij mee was, omdat hij een beetje bang was voor complicaties. Nadat Henk zijn partij gewonnen had dreigde Wopke een tweede pion te winnen, maar mocht nu ook remise aanbieden wat gelijk werd aangenomen.(½-2½)
Gerke was redelijk tevreden met het middenspel wat ontstond na een Scandinavische opening in zijn partij met Leffert op bord twee. Door een klein blundertje verloor zwart een pion en kwam hij in een lastige stelling terecht. Met kunst en vliegwerk wist Gerke direct verlies te voorkomen, maar hij stond nog lang onder druk en moest secuur verdedigen. Toen de tijdsdruk toenam bood Leffert remise aan, wat Gerke graag aan nam.(1-3)
Na een gezellige nazit met een drankje en een snackje gingen we tevreden naar huis. In de volgende ronde wacht ons het altijd lastige Emmeloord.

DE TWEE KASTELEN 1711 – SCHAAKWOUDE 1866 1 – 3
1. Melle Bosma 1652 – Wietse de Jong 1996 0 – 1
2. Leffert Nicolai 1837 – Gerke Ros 1848 ½ – ½
3. Bartele Bosma 1598 – Henk van der Heide 1795 0 – 1
4. Derk Schuttel 1758 – Wopke Brandsma 1824 ½ – ½

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd