Ga naar de inhoud

Schaakwoude te sterk voor Zwols SchaakGenootschap

Zaterdag 8 oktober staat de KNSB-wedstrijd Schaakwoude – Zwols SchaakGenootschap (ZSG) op het programma. Normaal worden de KNSB-wedstrijden in het ijsbaanhokje gespeeld, maar bij uitzondering vindt deze wedstrijd plaats in gebouw Irene. De gasten uit Zwolle hebben geen moeite om deze locatie te vinden en door de nieuwe Centrale As zijn ze ruim op tijd. Ze zijn zelfs als tiental verschenen, met teamcaptain en razende reporter. Keurig op tijd begint de wedstrijd onder toeziend oog van scheidsrechter en koffiejuffrouw Hessel. 

De Schaakwoudespelers aan de eerste twee borden, Bart en Ronald, investeren in de opening meteen een pion. Beide spelers hebben moeite om daarvoor genoeg tegenspel te vinden. Jan Sybren investeert veel tijd in het vinden van de goede voortzetting. Roel krijgt een prettige stelling. Sjoerd raakt ook ergens een pion kwijt. Gerben volgt een lange theoretische zettenreeks. Wietse gaat op zoek naar de open lijnen. Henk moet ook veel tijd investeren. 

Richting de tijdcontrole gebeurt er van alles. Gerben pakt een punt. Zijn tegenstander Rookus volgt langer de gebaande paden, maar in zijn voorbereiding kwam de door Gerben gespeelde zet niet voor. Hierdoor krijgt Gerben een mooie drukstelling, hierin bezwijkt de zwarte koning onder de druk. Henk wordt door zijn tegenstander De Vries behoorlijk getest. Hij krijgt echter wel de kans om richting de zwarte koning op te stomen. Na een fout weet hij de partij koelbloedig af te ronden. Een keurige 2-0 voorsprong.

Roel weet de voorsprong uit te breiden. Hij zet tegenstander Keizer meteen onder druk en weet een kwaliteit de winnen. Dit kan hij na wat duw- en trekwerk omzetten naar een punt. Bart investeert zoals eerder gezegd een pion. Hij krijgt echter niet de gewenste aanvalsstelling. Hij moet eigenlijk lijdzaam toekijken hoe zijn tegenstander Frijling langzaam maar zeker het punt binnen hengelt. Met een 3-1 voorsprong richting de tijdnood.

Jan Sybren lijkt na een wat moeizame opening toch richting de remise te gaan. Hij overziet echter een wending van de tegenstander, dit kost hem een pion. Tegenstander Van Gelder dirigeert deze pion naar voren en is niet door Jan Sybren te stoppen. Ronald geeft opponent Binnendijk een pion met de bedoeling om het initiatie te grijpen. Dit blijft echter achterwege en zijn tegenstander weet met de zwarte stukken alle dreigingen te pareren. In tijdnood lijkt zwart de partij te winnen, maar laat na om de a-pion te slaan. Ronald weet met een kwaliteit minder zijn koningsstelling gesloten te houden. 3,5-1,5 na de tijdcontrole, nog een punt voor de twee matchpunten.

Wietse en tegenstander Bolhuis maken er een knotsgekke partij van. Na de tijdnoodsfase heeft Wietse een loper voor drie pionnen op de damevleugel. Er lijken kansen over en weer te zijn, maar Wietse weet de pionnen op te ruimen en de overwinning te pakken. Sjoerd verliest dus een pion, maar weet met een truc voldoende compensatie te pakken. In een eindspel met twee torens tegen een dame lijkt hij de beste kansen te hebben. Hij kiest met weinig tijd op de klok echter voor een half ei. 

Een schitterende 5-3 overwinning op een tegenstander waar verleden jaar nog met 2-6 van werd verloren. 

T Schaakwoude 1961 ZSG 1957 5 3
1. Bart Lemstra 2031 Arnold Frijling 2193 0 1
2. Ronald van der Veen 2032 Ferdinand Binnendijk 2064 ½ ½
3. Jan Sybren Zagema 1947 Bart van Gelder 1996 0 1
4. Roel Hazenberg 1999 Ronald Keizer 2032 1 0
5. Sjoerd Hoekstra 1982 Christian Wijnia 1811 ½ ½
6. Gerben van der Heide 1896 Sjoerd Rookus 1775 1 0
7. Wietse de Jong 1938 Piet Bolhuis 1924 1 0
8. Henk Broersma 1863 Bram de Vries 1862 1 0

 

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd