Naar de inhoud springen

Schaakwoude on tour (eindverslag)

Vanaf 8 augustus hebben een zestal leden van Schaakwoude deelgenomen aan het schaaktoernooi van Pontevedra. Informatie is te vinden op: http://torneociudaddepontevedra.blogspot.com/p/rules.html?m=1

In de eerste ronde gingen alle uitslagen volgens rating. Dat betekende in de B-groep winst voor Wietse, Gerben en Jan Sybren en verlies voor Catrines. In de A-groep verloor Ronald vrij snel van een IM en Bart ging iets later ten onder.

Op donderdag in de 2e ronde wist Ronald een halfje te scoren en moest Bart helaas weer zijn koning omleggen. Beiden staan in de onderste regionen van de A-groep. In de B-groep daarentegen gaan Wietse en Jan Sybren na nog een overwinning gedeeld aan kop met 2 uit 2. Gerben haakte af na een snelle nederlaag. Catrines kwam met een remise ook op het scorebord.

Op vrijdag stond er een dubbele ronde op de planning. In de ochtend speelde Bart de langste partij van de A-groep, dit met remise als resultaat. Ronald verloor. In de B-groep was er een remise van Jan Sybren tegen een Uruguayaanse WFM. Wietse en Catrines verloren, maar Gerben wist te winnen.

In de middag werd er aan ronde 4 begonnen, deze was voor Bart en Ronald van korte duur, zij speelden een snelle remise tegen elkaar en kwamen zo beide op een punt. Jan Sybren speelde wederom remise. Wietse verloor van een Kazach talent van 8 jaar. Gerben wist te winnen en Catrines verloor.

Op zaterdag begonnen de partijen weer om vijf uur, dus alle tijd om vooraf het museum van Pontevedra te bezoeken. In de subtop van de B-groep wist Jan Sybren zich hier na een wisselvallige partij met een remise te handhaven. Gerben kon niet blijven aanhaken en verloor, ondanks een kansrijke positie. Wietse kon een pion voorsprong verzilveren tot winst. Catrines wist zijn eerste overwinning te boeken. In de A-groep verloor Ronald na een onnauwkeurigheid van een Cubaanse WIM. Bart verloor een pion nadat hij een grootscheepse aanval ternauwernood had overleefd, maar helaas kon hij zijn vege lijf niet meer redden.

Op zondag stonden er weer twee partijen op het programma. De eerste ronde was bepaald geen succes in de B-groep, iedereen verloor, maar dit had zeker niet hoeven te gebeuren, zo gaf Jan Sybren in een winnende stelling in tijdnood pardoes zijn dame weg. In de A-groep waren de resultaten beter, Ronald wist zijn eerste winstpartij te boeken en Bart zijn tegenstander kwam niet opdagen.

In de 7e ronde, beginnend om 17:00, waren er weer nieuwe kansen. In de B-groep kwamen Jan Sybren, Gerben en Wietse helaas niet verder dan remise. Catrines verloor in een partij met wisselende kansen. In de A-groep mochten Bart en Ronald beide aantreden tegen een speler met een rating van 2100. Beiden speelden een keurige partij en wisten de tegenstander te overklassen.

Twee ronden voor het einde gaf dit de volgende standen. In de A-groep staan Bart en Ronald beide op 3 punten. In de B-groep heeft Jan Sybren 4 punten, Wietse en Gerben volgen met 3,5 punt en Catrines heeft anderhalf.

In ronde 8 won Ronald met zwart na een lange wedstrijd. Bart had eveneens een lange partij, deze partij met wisselende kansen eindigde in remise. In de B-groep won Catrines een partij met kansen over en weer. Gerben en Wietse wisten ook te winnen en Jan Sybren kwam niet verder dan remise.

Op dinsdag stond de laatste ronde op het programma. Helaas kwam de shuttlebus te laat, daardoor kozen Catrines en Gerben voor alternatief plan en eindigde hun toernooi met een reglementair verlies. Bart speelde een knappe remise en Ronald moest winnen voor een prijs maar helaas verloor hij. Wietse en Jan Sybren wisten beide te winnen.

Zo kwamen de volgende scores op het scorebord:

In de A-groep:

Bart 4

Ronald 4

In de B-groep:

Jan Sybren 5,5

Wietse 5,5

Gerben 4,5

Catrines 2,5

 

Advertenties geblokkeerd