Ga naar de inhoud

Schaakwoude kampioen in de promotieklasse

Dit jaar werd de gezamenlijke slotronde van de promotie en eerste klasse gespeeld op zaterdag 4 april in Leeuwarden. In beide klassen was het kampioenschap nog niet beslist. In de promotieklasse waren er nog drie teams die als kampioen uit de strijd konden komen: Schaakwoude, DTK en Philidor 3. Wij hadden van deze drie teams de beste kansen, bij een overwinning waren wij namelijk zeker van de eerste plek. DTK kon alleen kampioen worden wanneer wij punten lieten liggen en Philidor moest zelf winnen en bovendien mocht DTK dan niet winnen. Al snel bleek dat de kansen van Philidor verkeken waren, de tegenstander van DTK kwam namelijk maar met 5 spelers opdagen. Hierdoor waren de Philidor spelers erg teleurgesteld en hebben waarschijnlijk niet hun beste spel laten zien deze middag. Toch bleef het nog lang spannend in de partijen tussen Schaakwoude en Philidor en de strijd werd pas tegen vijf uur beslist.

Naast mij speelde Ronald met wit tegen Egbert Wind. Ronald speelde zoals vaker dit seizoen op bord drie en won al vrij snel de zwarte dame tegen twee lichte stukken. Bovendien was de zwarte koningsstelling aangetast. Ik dacht nog dat ik misschien niet goed keek, maar Ronald’s stelling was gewoon gewonnen. Vroeg in de middag moest zijn tegenstander dan ook opgeven en zo stonden we op een 1-0 voorsprong.

Aan mijn andere zijde speelde Gert-Jan Rauw op het eerste bord tegen de sterke Marcel Vermaat. Vermaat is misschien wel de sterkste speler in de promotieklasse dit jaar, maar Gert-Jan is de laatste tijd ook een stuk sterker geworden. Onze jeugdspeler speelde met wit een spannende Siciliaan. Naar eigen zeggen is zijn theoriekennis in deze opening waardeloos, maar hij bleek toch een variant te spelen die zeker de moeite waard was. Zwart kwam onder druk te staan en hij probeerde een blokkade op te zetten door een paard naar f5 te spelen. Zonder na te denken offerde Gert-Jan een toren voor dit blokkerende paard. De combinatie die op dit offer volgde was zeer fraai en ook de eerste bord speler van Philidor moest de strijd staken.

Invaller Willem Woudstra speelde met wit op bord vijf tegen Gert Winkel. Ook in de eerste wedstrijd van dit seizoen tegen Heerenveen was Willem ingevallen. Toen wist hij te winnen, maar in zijn partij tegen Winkel werd het evenwicht nooit echt verbroken. Na een opening met tegengestelde rokades leek het even spannend te worden. Maar na een grote afruil bleef een remise achtige stelling over en het punt werd gedeeld. Gezien de tussenstand was dit voor ons een goede uitslag.

Op deze zaterdag had ook Sipke de Hoop tijd gevonden om mee te spelen in de kampioenswedstrijd. Hij zit vaak moeilijk in verband met zijn werk, maar gelukkig was hij er vandaag wel bij. Zijn tegenstander op het vierde bord Geert van Everdink was erg teleurgesteld toen bleek dat Heerenveen slechts met vijf spelers was komen opdagen. Misschien dat hij mede hierdoor in de opening al twee pionnen verspeelde zonder enige compensatie. Sipke kon afruilen naar een toreneindspel met nog steeds twee pionnen meer en kon het vrij eenvoudig afmaken. Zo stonden we halverwege met 3,5 – 0,5 voor en was het kampioenschap binnen handbereik. Bovendien waren de stellingen op de vier resterende borden redelijk in evenwicht.

Onze topscorer dit seizoen, Jan-Sybren Zagema, speelde op bord zes met zwart tegen Eelke Heidinga. Hij speelde een opening waarvan hij de theorie niet kende. Hierdoor moest hij veel tijd investeren. Door een gebrek aan tijd zag hij een combinatie over het hoofd. Mat was niet meer te vermijden en zo liep Jan-Sybren tegen zijn eerste nederlaag van dit seizoen aan.

We waren inmiddels in het laatste half uur aanbeland. De tussenstand was 3,5 – 1,5. We hadden dus nog een punt nodig voor de winst. Ik speelde op bord twee met zwart tegen Oene Schriemer. Hij offerde in de opening een pion voor een ontwikkelingsvoorsprong en aanvalskansen. De aanval kwam niet echt van de grond en ik kreeg langzaam maar zeker wat spel. In lichte tijdnood zag Schriemer een combinatie over het hoofd waardoor ik kon afruilen naar een eindspel met voor mij een pion meer. Ik was nu de enige die nog winstkansen had, maar in de tijdnood speelde ik het niet goed. Hierdoor kreeg ik een zeer passieve stelling en moest ik in een remise berusten, mijn zesde remise dit seizoen.

Er werd nu alleen nog op de laagste twee borden gespeeld. We moesten nog een halfje pakken en gelukkig zorgde teamcaptain Henk van der Heide voor de beslissende remise. Hij kwam met zwart aan bord acht in een voor hem onbekende opening terecht. Zijn tegenstander stond waarschijnlijk iets beter, maar de zwarte stelling kende geen zwakheden. In het middenspel verspeelde de Philidor speler een pion en toen stond Henk duidelijk beter. Hij speelde rustig tegen de witte zwaktes. Uiteindelijk kwam hij in het eindspel gewonnen te staan, maar hij speelde het niet goed. Toen Henk hoorde dat we een remise gehaald hadden aan bord twee bood hij remise aan, wat aangenomen werd. Hiermee hadden we 4,5 punt binnengehaald en dus ook het kampioenschap!

De laatste partij van de middag was die aan bord zeven. Hier speelde Evert met wit tegen Erik Kruit. Zwart zette druk in de opening, maar Evert kon hierdoor een toren op de vierde rij krijgen. Kruit werd teruggedrongen en er vielen gaten in zijn koningsstelling. Wit voerde de druk langzaam maar zeker op. De Philidor speler verdedigde nauwkeurig en in het eindspel hield Evert een zwakke loper over. Dit werd hem fataal en zo konden de Leeuwarders nog een vol punt bijschrijven. Gelukkig hadden we al 4,5 punt behaald, dus deze nul kon ons feestje niet meer verpesten.

En zo is Schaakwoude voor de tweede keer in de historie kampioen in de promotieklasse. Een succesvol seizoen met een relatief jong team. Volgend jaar mogen we het weer proberen in de landelijke competitie. Het zal lastig worden om niet direct weer te degraderen, zoals de laatste jaren wel steeds gebeurd is met de Friese promovendus. Maar we zullen het zeker gaan proberen en ik heb er in ieder geval veel zin in!

Philidor 3 Schaakwoude 1 3,5-4,5
 
Marcel Vermaat Gert-Jan Rauw 0-1
Oene Schriemer Bart Lemstra 1/2
Egbert Wind Ronald vd Veen 0-1
Geert van Everdingen Sipke de Hoop 0-1
Gert Winkel Willem Woudstra 1/2
Eelke Heidinga Jan Sybren Zagema 1-0
Erik Kruit Evert Drijver 1-0
Hette van Popta Henk vd Heide 1/2
Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd