Naar de inhoud springen

Schaakwoude im Sankt Pauli (eindverslag)

Een zestal Schaakwoudenaren speelt momenteel in Sankt Pauli. Het betreft Gerben van der Heide, Wietse de Jong, Bart Lemstra, Ronald van der Veen, Catrines Veenstra en Jan Sybren Zagema.

Hieronder een kort verslag:

Op zaterdag 18 juli vertrekken wij richting Hamburg, op naar de bekende wijk Sankt Pauli. Vertraagd door een heuse Stau, bereiken we rond 3 uur het hotel. We kunnen meteen door naar de inschrijving van het toernooi en de oefenwedstrijd FC Sankt Pauli – Rayo Vallecano. In deze wedstrijd tussen twee sterk links georiĆ«nteerde clubs laat de ploeg uit de Zweiten Bundesliga weinig heel van de ploeg uit de Primera Division. Wellicht heeft dat te maken met de sfeer in het Millerntor-stadion, ondanks dat slechts iets meer dan de helft van de 30.000 kaartjes verkocht zijn. De eindstand van 4-2 spreekt voor zich.

Wij spelen zelf in de balzaal op de zuidkant in het eerder genoemde stadion. Hier treffen we de Leeuwarders Migchiel de Jong en Michiel Takkebos. Ondanks dat wij allemaal lager geplaatst zijn pakken we toch nog 2,5 punt. Ronald en Catrines winnen en Bart weet remise te houden. Na een hapje eten verkennen we de wereldberoemde Reeperbahn. Dit blijkt op zaterdagavond een drukte van jewelste.

Op zondagochtend mogen we alweer vroeg aantreden. we weten ons redelijk taai te verdedigen. Met 1,5 punt mogen we tevreden zijn. Bart weet keurig te winnen en Ronald houdt remise.

Na een kleine rustpauze mogen we zondagmiddag weer aan de bak. Wietse weet keurig te winnen en de rest kan niet tot scoren komen.

Op maandagochtend bekijken we eerst het centrum van Hamburg. De tweede wereldoorlog heeft niet veel oude gebouwen overgelaten. Het Rathaus is een van de hoogtepunten. In de namiddag spelen wij de 4e ronde. Bart en Catrines winnen. Jan Sybren en Ronald komen tot remise.

Blankenese is het reisdoel voor de dinsdag. Dit voordorp van Hamburg staat bekend als Treppenviertel, dus veel geklauter op trappen. Of de vermoeidheid een rol speelt weten we niet, maar de 1,5 uit 6 is niet geweldig. Jan Sybren weet in zijn eigen tijdnood de tegenstander te verschalken. Catrines houdt de linies gesloten en dwingt remise af.

Met de rondvaartboot bezoeken we woensdag het havengebied en Speicherstadt. Blijkbaar doet de frisse wind door de haren wonderen. Wij scoren namelijk 5 uit 6. Gerben, Catrines, Bart en Wietse pakken de volle winst. Gerben pakt zijn eerste punt net een mooie aanval. Bart en Wietse weten hun openingsvoordeel uit te buiten. Catrines weet de dame van zijn tegenstander het hele bord over te jagen en zo te winnen. Jan Sybren en Ronald mogen beide erg blij zijn met hun halfje.

Wij bekijken in de ochtend de oude Elbetunnel. Daarna richten we ons weer op het schaken.
Wederom een redelijk succesvolle dag. Wietse en Gerben winnen wederom. Bart, Jan Sybren en Ronald spelen remise.

Ronde 8 is een dramatische ronde. 0,5 uit 6. Alleen Bart weet knap remise te spelen. Misschien beginnen de dagen wel te tellen.

Vandaag rustdag, dus goed moment om de hanzestad Lubeck te bezoeken. Dit is een schitterende Hanzestad met de mooie Holstentor als toegangspoort. Ondanks het buitje op het eind van de middag vermaken we ons. We laten ons de Niederegger marsepein goed smaken en hopen op een Nederlandse winnaar op de Alpe d’Huez. Helaas kunnen de Nederlandse renners hier geen potten breken.

In de laatste ronde weet Bart zijn knappe positie in het klassement niet te verbeteren en blijft op 4,5 punt staan. Wietse wint zijn partij met een mooie aanval. Hij komt zo op 4 punten. Ronald en Jan Sybren spelen tegen elkaar. Ronald wint en komt ook op 4 punten. Jan Sybren blijft zo op 3 punten steken. Gerben komt op gelijke hoogte met hem na een overwinning. Fries kampioen Migchiel de Jong komt in de A-groep tot 6 punten en wint zo een paar ratingpunten.
In de B-groep verliest Catrines en blijft zodoende op 3,5 punt staan. Philidor-speler Michiel Takkebos eindigt op 5 punten.

In grote lijnen hebben we ons prima vermaakt. Op naar komend seizoen.

De einduitslagen zijn als volgt:
In de A-groep:
56. Lemstra,Bart 1923 M NED 3 3 3 4.5 40.0 316.0
81. De Jong,Wietse 1976 M NED 4 0 5 4.0 37.0 291.5
90. Van Der Veen,Ronald 1957 M NED 2 4 3 4.0 33.5 297.5
115. Zagema,Jan Sybren 1880 M NED 1 4 4 3.0 30.0 277.0
119. Van Der Heide,Gerben 1925 M NED 3 0 6 3.0 29.0 260.0

In de B-groep:
74. Veenstra,Catrines 1596 M NED 3 1 5 3.5 41.5 308.0

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd