Ga naar de inhoud

Schaakwoude boekt ruime overwinning op Philidor 4

Vrijdagavond moest het eerste achttal met drie invallers aantreden tegen Philidor 4. Directe concurrent, Philidor 3, moest deze week toestaan dat de F-pion onverwacht een matchpunt mee naar huis nam. Toch veranderde dit niets aan de uitgangspositie van Schaakwoude. Wij moesten winnen en het liefst ruim, zodat een eventueel gelijkspel in de laatste wedstrijd tegen Philidor 3 ook genoeg is voor het kampioensschap. DTK doet immers ook nog mee voor de titel. 

Schaakwoude was verzwakt en onderschatte de tegenstander niet. De zeer moeizame niet onomstreden overwinning van vorig jaar lag nog in het geheugen.  

Invaller Bauke Vroom is dit jaar voor de bond nog niet echt goed op dreef. Toch werd hij als invaller gevraagd en op bord 7 wist hij de tegenstander Pieter Hoekstra al vroeg onder druk te zetten. De tegenstander gaf op toen hij een stuk moest geven, waarbij er nog van alles meer dreigde. Om negen uur stond het 1-0 voor de thuisclub.

Atze Metz, ook al invaller, baalde na afloop als een stekker. Hij ging iets te snel in de aanval tegen Siem van Eijk en had daarbij een tussenschaakje gemist. De gasten stonden weer gelijk 1-1.

Gerke Ros wist een eindspel op bord te brengen waarbij zijn lopers over de paarden van Erik vd Lee heersten 2-1.

Hierna kwamen enkele stroefe overwinningen tot stand. Luxe invaller Wietse de Jong stond onder druk, maar kon de dame van tegenstander Mathijs vd Linden insluiten 3-1. Evert Drijver had een zeer gecompliceerde stelling op het bord. Waarbij het onduidelijk was of de aanval van de tegenstander winnend was of niet. Evert wist echter de stelling knap te verdedigen en de tegenstander kon de aanval niet doen doorslaan. Nu stond hij teveels stukken achter en gaf op 4-1.

Henk vd Heide tekende in betere stelling voor de remise met Henk van Wilgenburg zodat de overwinning een feit was. 4,5-1,5.

De laatste twee punten vielen ook in het voordeel van Schaakwoude uit. Dik Kruithof bood Gert Jan Rauw lange tijd prima tegenspel, maar op laatst ging het mis. Jan Sybren had 5 pionnen voor een toren en stond verloren. Beide tegenstanders kwamen in tijdnood. Siegbert de Jong kon door onnauwkeurig spel toch niet meer voorkomen dat de pionnen van Jan Sybren doorliepen. De einduitslag werd aldus getekend op 6,5-1,5. Hierdoor loopt Schaakwoude anderhalf belangrijke bordpunten uit op concurrent DTK die “slechts” met 5-3 wist te winnen.

 

  

     

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd