Ga naar de inhoud

Schaakwoude 7e bij NK Schaakvoetbal

Op zondagochtend 30 juni stapte ik om 7 uur op de fiets richting Leeuwarden, onderweg naar het NK Schaakvoetbal. Na een half uurtje kwam ik bij het station aan, waar Evert en Mathijs al stonden te wachten. Daarna op naar de volgende stop, de carpoolplaats te Joure, waar Sipke Ernst zich bij ons voegde. We kwamen keurig iets voor half 10 bij het sportcomplex Olympos aan. Het andere deel van het team, Sipke de Hoop, Amir, Gert Jan en Sven kwamen er ook al snel aan. Sipke de Hoop had mooie shirts geregeld, even omkleden en we waren er klaar voor.

Het was alweer 6 jaar geleden dat het NK Schaakvoetbal voor het laatst was georganiseerd. Toen bestond het team van Schaakwoude voor het grootste deel uit dezelfde spelers, maar Sipke de Hoop en Sven maakten hun debuut. De organisatie van het toernooi is inmiddels overgenomen door David van Kerkhof van mijn oude club Paul Keres. David had ruimte voor 8 teams, dat deze teams in ieder geval goed konden schaken bleek wel uit een gemiddelde rating van meer dan 2100. Ook waren er maar liefst 5 grootmeesters, waaronder natuurlijk onze Sipke.

Het concept van dit toernooi is dat er tegen een team gezaalvoetbald en geschaakt moet worden. De zaalvoetbalwedstrijd duurt 20 minuten en de schaakpartijen worden met een tempo van 10 minuten per persoon gespeeld. 

De eerste ronde mochten we het tegen SG King opnemen. Er werd begonnen in de voetbalhal. Het was alweer een tijdje geleden dat ik mijn zaalvoetbalschoenen heb gebruikt, ik was dan ook benieuwd hoe dat zou gaan. Onze keeper bij de eerste wedstrijd was Sipke Ernst, hij werd voorafgaand aan de wedstrijd nog even warm geschoten, dan wist hij wat hij kon verwachten. Schaakwoude kwam goed uit de startblokken en het eerste doelpunt kwam op mijn naam, ik strafte een foutieve pass af. Daarna kwam de tegenstander beter in de wedstrijd en mede door twee gemakkelijke tegendoelpunten in de laatste vijf minuten werd het 1-4 voor SG King. Vervolgens werd er plaats genomen achter het schaakbord. Sipke verloor aan bord 1 van collega-grootmeester Thomas Beerdsen. Maar op de borden daarna volgden er 3 knappe winstpartijen. Aan de laatste 4 borden was de score helaas 1 uit 4, daarmee verscheen er een 4-4 eindstand op het bord.

De tweede wedstrijd was tegen meervoudig winnaar en titelkandidaat HMC Den Bosch. Wederom werd er begonnen in de sporthal. Ditmaal stond Sven op goal. Het was een erg lastige wedstrijd tegen een goede tegenstander. Uiteindelijk wisten zij zevenmaal te scoren, onze keeper Sven wist met een knap afstandschot de eer te redden. Ook achter het schaakbord was dit team erg sterk. Sipke kwam tegen een Portugese grootmeester niet verder dan remise. Amir wist knap te winnen van grootmeester Twan Burg. Voor de rest was de score wat mager, zelf bakte ik er niet veel van en werd het 3-5 voor de tegenstander. 

Dan de laatste wedstrijd in de poulefase. Tegenstander was Caissa-Eenhoorn, zij hadden ook beide wedstrijden verloren. Het zaalvoetbal ging goed en er werd vlot gescoord door Gert Jan. Vanuit een hechte verdediging wisten wij, door goals van Amir, Evert en Mathijs nog driemaal het net te vinden. Een keurige 4-0 overwinning. Bij het schaken werd er met een score van 3 uit 4 aan de eerste borden een mooie basis gelegd voor de 5-3 overwinning. Met dit resultaat werden we derde in de poule en mochten we het opnemen tegen de nummer 4 van de andere poule.

Na de pauze traden we aan tegen DSC Delft. Door wat slordigheden en een gebrek aan scherpte werd de voetbalwedstrijd met 0-4 verloren. Met schaken moest er tussen een ruime overwinning worden geboekt. Het

Het team leek hard op weg naar een stunt, maar helaas werd de laatste wedstrijd in hevige tijdnood door Sven verloren en werd het slechts een 5-3 overwinning voor Schaakwoude. 

Dan de allesbeslissende wedstrijd om de doelstelling, niet laatste worden, te halen. Wederom was Caissa-Eenhoorn de tegenstander. Zij waren gewaarschuwd na de eerste zaalvoetbalwedstrijd en hanteerden een meer verdedigende opstelling. Schaakwoude kreeg wel kansen, maar alleen Sipke Ernst wist met een prachtig doelpunt te scoren. Een nipte 1-0 overwinning en daarmee waren alle ogen op het schaakbord gericht. Het werd een spannende wedstrijd. Zelf verloor ik ook mijn vijfde partij, Sipke Ernst en Amir wonnen, daarmee kwam Amir op een erg knappe score van 5 uit 5. Mathijs verloor ook alle vijf partijen dus ook hier geen punt, Gert Jan verloor ditmaal ook, Evert boekte een overwinning en daarmee was de stand weer gelijk. Sven verloor helaas, maar gelukkig kon Sipke de Hoop uiteindelijk de winst pakken en daarmee was het benodigde gelijkspel binnen. Schaakwoude had de match gewonnen en zo werden wij 7e van Nederland!

Kampioen werd HMC Den Bosch, dat na een spannende match pas na strafschoppen van Paul Keres wist te winnen.

Op de weg terug werden onze hongerige magen nog goed gevuld en wij konden weer terug kijken op een mooie editie van het NK Schaakvoetbal. De volgende ochtend werd ik toch wel wat stram wakker, gedurende de dag werd het toch wel spierpijn, maar wat wil je ook als een schaker gaat voetballen. Op naar volgend jaar! Hieronder nog enkele kiekjes.

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd