Naar de inhoud springen

SCHAAKWOUDE 4 OP DREEF

Door Johan Attema

Maandagavond 14 januari trad Schaakwoude-4 in de schaakarena in Akkrum in het etablissement “De Kromme Knilles” op tegen Mid-Fryslân-3. Dit laatste team had beide voorgaande duels in de klasse 5A van de FSB gewonnen.
Menno Veenstra won vlot van Julian Frijlink. Deze laatste kwam slecht uit de opening; via een afruil verloor hij een stuk. Vervolgens kwam zijn koning via een foutieve lange rokade zo onder druk te staan, dat hij vakkundig door Menno werd matgezet (0-1).
Johan Attema speelde een spectaculaire partij tegen Menno Steenstra. Attema wist al snel de f-lijn te bezetten met toren en dame, maar zag een paardoffer met kwaliteitswinst voor de Akkrumer over het hoofd. Maar door een loperoffer kwam hij met dame en loper in de rokadestelling van zijn tegenstander. Deze moest toen zijn dame wel prijsgeven (0-2).
Folmer Heikamp stond in het eindspel een pion voor. Zijn opponent, Thomas Douma, had met zwart een vrijpion op a2 en zijn toren op a1. deze toren kon daar niet weg door de witte toren op a7 en zo kon Folmer met 2 pionnen oprukken naar een promotieveld (0-3).
Albert van der Lijn belandde in een eindspel met beide 6 pionnen, die tegen elkaar aan waren geschoven. Daarnaast had Albert nog een sterk paard, terwijl zijn tegenstander een loper op wit had, terwijl alle pionnen van Albert op zwarte velden waren geposteerd. Maar gezien de stand en de (korte resterende) tijd, bood Albert remise aan. Gretig aan genomen door Erwin Konng (½-3½).

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd