Naar de inhoud springen

Schaakwoude 2 sluit seizoen af met een gelijkspel tegen Hardenberg 2

Na de toch wel smadelijke nederlaag tegen de Groninger Combinatie 4 waren de spelers van Schaakwoude 2 erop gebrand om het seizoen positiever af te sluiten. Er stond een lastige tegenstander op het programma. Hardenberg 2 zou als ze van ons wisten te winnen tweede worden in de 4e klasse A en daarmee promoveren. Vooraf was Hardenberg 2 dan ook favoriet al bleek het ratingverschil gering.

Enigszins verzwakt reisden we met drie invallers af naar Hardenberg. We misten twee van onze sterkste spelers. Teamcaptain Jan Sybren mocht niet meer meedoen omdat hij in dezelfde ronde een paar weken terug was ingevallen bij de wedstrijd Hardenberg 1 – Schaakwoude 1. Verbaast waren we dan ook dat Hardenberg 2 een speler had opgesteld die ook in laatstgenoemde wedstrijd stond opgesteld.

Wij waren ervan overtuigd dat dit niet mocht maar art 12.5 stelt: “Een dergelijk verbod geldt niet voor een wedstrijd die door de KNSB is vastgesteld meer dan 2 kalenderdagen na de datum waarop de ronde volgens artikel 4 is vastgesteld” We zaten er dus naast omdat dit een door de KNSB uitgestelde wedstrijd betrof.

Met 7 spelers begonnen we aan de wedstrijd. Fedde had vorige week vrijdag een wedstrijd vooruit gespeeld en de score op 0,5-0,5 gebracht.

Jan speelde met zwart tegen Joan Reinders (bord 2) en al snel werden de dames afgeruild. Wit bleef met een geïsoleerde pion zitten waar Jan druk op kon zetten. Om tegenspel te creëren probeerde wit de torens te verdubbelen. Via een aftrekaanval op een ongedekte toren kon zwart hierdoor echter een pion winnen. Na afruil van enkele stukken dreigde stukverlies van wit waarna het opgaf (0,5-1,5)

Het was op dit moment iets na 15 uur en het volgende punt was voor ons al in de maak. Christiaan wist met wit tegen Bernard van Lente (bord 7) eigenlijk net als in zijn vorige wit-partijen weer een pionnenmeerderheid te creëren op de damevleugel. Toen er twee gedekte vrijpionnen op de 6e en 7e rij stonden zag zwart in dat doorspelen zinloos was waardoor we onze voorsprong konden uitbouwen (0,5-2,5)

Naast mij zat Gerke en ik zag een eindspel op het bord verschijnen waarbij het erop leek dat de tegenstander een paard had geofferd opdat één van zijn pionnen kon doorlopen en niet meer tegen te houden was. Gerke had echter nog wat tussenzetjes waardoor hij zijn paard (met schaakjes) zo kon manoeuvreren om op tijd de pion op te halen. Daarna stond Gerke gewoon een stuk voor waarna de tegenstander kon opgeven (0,5-3,5)

Het was inmiddels half vier en een overwinning voor Schaakwoude leek nu echt in de maak. Ik had gezien dat het voor Cees wel lastig werd, maar de rest achtte ik wel in staat om minimaal één punt binnen te halen. Niet lang daarna verloor Cees niet geheel onverwacht. Ik had gezien dat Cees een pion achterstond in een verdachte stelling. Dat Henk niet snel daarna ook zou verliezen zag ik minder snel aankomen.

Henk speelde met zwart tegen Feline Waardenburg (bord 4), kwam een pion achter en stond voortdurend onder druk. Toch wist Henk een soort dynamisch tegenspel te creëren waardoor er ook voortdurend tegenkansen waren. Zwart zette nogmaals een tegenaanval in en dacht daarmee definitief onder de druk vandaan te komen. Wit had echter dieper gerekend weerlegde de zwarte aanval en haalde het punt binnen (2,5-3,5)

Op bord 1 maakte Sjoerd Hoekstra als invaller zijn debuut voor Schaakwoude 2. Sjoerd kwam met wit goed uit de opening en omdat ik gezien had dat Hardenberg niet één van hun sterkste spelers achter het eerste bord had opgesteld zag ik Sjoerd niet snel verliezen. Toch verspeelde Sjoerd ergens een stuk en gaf daarmee de partij weg (3,5-3,5)

Bauke speelde met zwart tegen Marlinde Waardenburg (bord 6) en investeerde na een half mislukte opening veelt tijd om niet van het bord gedrukt te worden. Zwart kwam niet direct uit de problemen maar wist wel één en later twee pionnen te winnen. Zwart kreeg echter te weinig tijd om dit voordeel te kunnen verzilveren. Wit behield het initiatief en in de tijdnoodfase gaf zwart één pion terug. Wit moest winnen om Hardenberg te laten promoveren. Zwart had echter zijn stellingsproblemen opgelost en meer dan zettenherhaling zat er voor wit niet in (4-4)

Daarmee eindigde Schaakwoude 2 op de 6e plaats met 6 matchpunten en 30 bordpunten uit acht wedstrijden en houdt het 3 teams onder zich. Nooit heeft Schaakwoude 2 echt in degradatienood gezeten en de doelstelling (niet degraderen) werd daarmee royaal bereikt. Volgend jaar gaan we proberen het nog beter te doen!

Volledige uitslag:

Spuij, A.D. (Arie) 1761 Hoekstra, S. (Sjoerd) 1925 1 – 0
Reinders, J. (Joan) 1894 Torensma, J. (Jan) 1777 0 – 1
Hesselink, R.J.A. (Rutger) 1806 Banning, C. (Cees) 1907 1 – 0
Waardenburg, F.H. (Feline) 1870 Heide van der, H. (Henk) 1736 1 – 0
Zwaagstra, M.B. (Marten) 1733 Ros, G. (Gerke) 1791 0 – 1
Waardenburg, M.D. (Marlinde) 1825 Vroom, B. (Bauke) 1701 ½ – ½
Lenthe van, B.J. (Bernard) 1666 Houpst, C.H.J. (Christiaan) 1722 0 – 1
Spanjers, E. (Edgar) 1583 Verf, F. (Fedde) 1709 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1767 Gemiddelde Rating: 1784 4-4

 

 

Advertenties geblokkeerd