Ga naar de inhoud

FSB-beker: Schaakwoude thuis onderuit tegen DTK

De thuiswedstrijd tegen DTK voor de FSB-beker werd op donderdag 21 april gespeeld in het ijsbaangebouw. In april waren de meeste Coronamaatregelen weer van tafel en kon er overal weer volop geschaakt worden, dit had wel als gevolg dat er zo’n beetje elke week wel een wedstrijd plaats vond om de achterstanden in te halen. Het begin van de wedstrijd tegen DTK was voor Schaakwoude wat chaotisch, want eerste bordspeler Gert Jan Rauw, was rond het tijdstip van beginnen nog niet aanwezig.

Na een belletje bleek dat hij in Buitenpost was, niet omdat hij had verwacht daar te moeten schaken, maar hij zat net aan een overheerlijk dessert, hij had namelijk de weken wat door elkaar gehaald. Maar gelukkig zei hij dat hij nog tijdig in Damwâld kon zijn om te schaken. De andere wedstrijden waren inmiddels al wel begonnen.

Het duurde even voordat er een resultaat op het scoreformulier kwam en vreemd genoeg was dat ook nog bij de partij van Gert Jan, die ongeveer een half uur later pas de speelzaal binnen kwam lopen. Gert Jan leek aan bord 1 met wit genoegen moeten te nemen tegen Jeroen Weggen. Maar zijn tegenstander verrekende zich in het eindspel en moest plots promotie toe laten ten koste van mat. 1-0

Daarna kwam aan het einde van de avond de partij van Mathijs tegen Schaakwoude-bestuurslid Bart Lemstra op het scoreformulier. Mathijs kwam aan bord 3, met de witte stukken, goed uit de opening en maakte er een scherpe partij van, optisch leek hij de betere kansen te hebben, maar dit kostte hem wel veel tijd. Toen de stelling weer gelijkwaardig was maakte Mathijs in tijdnood een blunder en hij kon meteen opgeven. 1-1

Gerben speelde aan bord 4 met zwart tegen Pieter Bronsema. Dat beloofde vooraf een mooie partij te worden, zeker toen de rokades ook nog tegenovergesteld waren. Gerben speelde zijn opening helaas niet correct en koos voor het verkeerd plan, daardoor kwamen zijn stukken ongelukkig te staan, maar op zich was er nog niets aan de hand. Op het cruciale moment speelde Gerben echter iets te snel en kwam verloren te staan. Tegenstander Pieter speelde het vervolg mooi uit en zorgde zo voor een 1-2 stand in het nadeel van Schaakwoude.

Ronald kwam aan bord 2 met de zwarte stukken tegenover Sven Broersma te zitten, hij is eveneens acterend in het KNSB-team van Schaakwoude. Ronald behandelde de opening niet goed en kwam erg gedrukt te staan. Hij moest lijdzaam toezien hoe de f-pion van wit naar voor wandelde, hierdoor moest hij een stuk voor twee pionnen geven. Door een foutje van Sven wist Ronald nog een derde pion te winnen. In tijdnood had Ronald nog voor zetherhaling kunnen gaan, maar dat bleek al niet meer voldoende. Hij probeerde met de vrijpionnen voor de overwinning te gaan. Sven behandelde de stelling in tijdnood beter en wist de dreiging goed in te schatten en gaf even later in een voor hem gunstige stelling terug. Hierna was de stelling nog remise, ondanks een pion achterstand voor Ronald, maar in tijdnood kon Ronald dat niet waarmaken. Na ruim 70 zetten gaf hij op. Een 1-3 nederlaag voor Schaakwoude.

Rating
Rating
Rauw, G.J. (Gert Jan) 2127 Weggen, J.V. (Jeroen) 2177 1 – 0
Veen van der, R. (Ronald) 1958 Broersma, S. (Sven) 1982 0 – 1
Visser, M. (Mathijs) 1854 Lemstra, B. (Bart) 1967 0 – 1
Heide van der, G. (Gerben) 1909 Bronsema, P. (Pieter) 1867 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1962 Gemiddelde Rating: 1998 1-3

Advertenties geblokkeerd