Ga naar de inhoud

KNSB: Schaakwoude 2 handhaaft zich in de vierde klasse

Schaakwoude 2 handhaaft zich in de vierde klasse

Ook volgend jaar speelt Schaakwoude 2 in de vierde klasse van de KNSB. Ons tweede team maakte een ronduit moeizaam seizoen door. Feitelijk speelden we als team beneden onze kunnen en stond ons team lange tijd onder de degradatiestreep. De voorlaatste ronde werd echter gewonnen van Phildor 3. Handhaving werd hiermee de facto al gerealiseerd.

Daardoor kon ons team de luxe permitteren om enigszins verzwakt af te reizen naar Groningen waar de laatste ronde gespeeld werd tegen het sterke Groninger Combinatie 3. Mede omdat eerder dit seizoen met 6,5-1,5 van de Groninger Combinatie 4 verloren werd, waren de verwachtingen niet al te hoog. Ook misten van ons team de op papier 3 van de 4 sterkste spelers.

Jan en Christian Torensma mochten als invaller debuteren in de KNSB voor Schaakwoude. Jan won op bord 6 een kwaliteit tegen de op papier veel sterkere opponent Mark Kruit (1959) Deze ging later echter weer verloren. Een remise aanbod van Jan werd afgeslagen, maar even later zag zijn tegenstander in dat doorspelen zinloos was. Het eerste half punt was binnen.

Al hoewel veel borden niet slecht stonden was het lang wachten op het volgende punt. Bauke Vroom speelde op bord 7 een moeilijke partij tegen Ewout Clarenburg (2001) Bauke dacht voordeel te kunnen krijgen door het loperpaar te bemachtigen. Hierdoor kon de tegenstander echter een geïsoleerde pion van Bauke onder druk zetten, omdat deze niet gemakkelijk met de loper verdedigd kon worden. Een pion ging verloren en dit luidde het einde in 1,5-0,5.

Ook Fedde Verf leed halverwege de partij pionverlies en onderging een zelfde lot, Folmer Heikamp moest toezien hoe de koning van de tegenstander een vrijpion ter hulp kwam en deze wist door te drukken.

Auke van der Zee moest toelaten dat tegenstander Robert de Boer (1967) met twee torens de zevende rij kon penetreren. Een directe mataanval wist Auke af te wenden, maar hier ging ook een pion verloren en dat wat genoeg voor een nederlaag 4,5-0,5.

Bij afwezigheid van eerste bord speler Gerke Ros, mocht de in vorm zijnde Mathijs Visser het op bord 1 proberen. Mathijs beleefde een moeilijke pot tegen Govert Pelikaan (2024) Beide spelers hadden lang gerokeerd en speelden op de koningsaanval. De stukken van Pelikaan stonden echter net iets actiever. Dit kostte Mathijs de partij 5,5-0,5.

De twee jongste spelers van Schaakwoude waren nu alleen nog bezig. Dat onze team topscorer Sven Broersma ging winnen van Henk Bosveld (1984) was echter al lange tijd duidelijk. Door een truc wist Sven al vroeg op de middag twee pionnen te winnen. Sven gaf één pion weer terug, met in het achterhoofd dat het resulterende eindspel voor hem gewonnen was. Sven had geduld, en uiteindelijk zag de tegenstander dit ook in 5,5-1,5.

Christian Torensma debuteerde ook voor Schaakwoude in de KNSB op bord 2 tegen Michiel Broekschoten (1997) Ook Christian kwam een pion achter en even leek het er op dat Christian het niet zou redden. Christian bleef echter geduldig en wist een afruil te bewerkstelligen waarbij ongelijke lopers overbleven. Daarna bleef de stelling lastig voor Christian. Er stonden ook nog 2 paarden op het bord en er mocht eigenlijk geen paard voor een loper geruild worden.

Het was inmiddels bijna 18 uur. De hele zaal waar drie teams van de Groninger Combinatie speelden (waaronder Sipke Ernst die met het eerste team kampioen werd) was al uitgespeeld. Christian bleef stug verdedigen en toen de tijd bijna op was, stond de tegenstander een combinatie toe waardoor Christian middels afruil en paardvork een pion terug kon winnen. Deze partij eindigde daarmee in remise 6-2.

Inmiddels wisten we ook al dat LOS aan zijn sportieve plicht had voldaan door van Sneek te winnen. Daarmee was handhaving ook officieel een feit.

Advertenties geblokkeerd