Ga naar de inhoud

Schaakwoude 2 doet goede zaken in Leeuwarden

Met twee invallers kwam het tweede achttal aan in Leeuwarden. Het doel was tweeledig. Een overwinning was nodig om niet in degredatiezorgen te komen en om in de race te blijven voor het kampioenschap. Zo dicht ligt alles in de eerste klasse nog bij elkaar. Wel moest koploper Philidor eerst even verslagen worden…

Om half tien had Bauke ons team op voorsprong gezet, door zich betrekkelijk eenvoudig van Martin van der Laan te ontdoen. Maar snel trok Philidor de stand weer gelijk. Siem van Eijk was vanavond een maatje te groot voor invaller Folmer.

Met een blik op de overige borden mochten we voorzichtig optimistisch zijn. De eerste drie borden vond ik lastig te taxeren, maar Catrines, Nathalie en Wytze stonden er goed voor.

Catrines plaatste ook al vrij snel een mooie winnende aanval op Derk Stegeman. Daarmee kwamen we weer op voorsprong.

Tegenstander Pieter Hoekstra stond een stuk achter tegen Nathalie. Daarvoor had hij twee pionnen en een aanval ter compensatie. Ik vermoedde dat die compensatie niet genoeg zou zijn. Maar Nathalie verrekende zich en verloor de dame. De stand was weer gelijk getrokken.

Mathijs had een spannende partij tegen Siegbert de Jong. Mathijs had een pion verloren en het was onduidelijk of hij genoeg compensatie daarvoor kreeg. Nu snoepte de Leeuwarder nog een pion, maar daarmee zette hij zijn Dame buitenspel. Dit was het moment voor Mathijs om te gaan doordrukken met zijn koningsaanval. En opeens was het snel voorbij 3-2.

Henk Broersma en Dik Kruithof maakten er remise van en gelukkig had Wytze net genoeg tijd om de winst binnen te halen tegen Erik van der Lee. De overwinning was binnen.

Jammer genoeg verloor Henk van der Heide nog van Celine Nicolai. Henk stond weliswaar ook verloren, maar de opponent had lang niet genoeg tijd meer om Henk ook nog mat te kunnen zetten. Toen Henk opeens een toren weggaf werd het opeens een stuk gemakkelijk en moest Henk toch nog in een verlies berusten.

Nu maar hopen dat Jurjen Tolsma donderdag wint van Mid Fryslân. In dat geval hebben we in de laatste ronde alles nog in eigen hand voor het kampioenschap!

Philidor IV Schaakwoude II 3,5 – 4,5
Siegbert de Jong (1912) Matthijs Visser (1788) 0 – 1
Dik Kruithof (1828) Henk Broersma (1805) 0,5 – 0,5
Celine Nicolai (1715) Henk van der Heide (1752) 1 – 0
Erik van der Lee (1724) Wytze Visser (1669*) 0 – 1
Pieter Hoekstra (1696) Nathalie Steringa (1667) 1 – 0
Martin van der Laan (1420) Bauke Vroom (1767) 0 – 1
Derk Stegeman (1623) Catrines Veenstra (1590) 0 – 1
Siem van Eijk (1698) Folmer Heikamp (1610) 1 – 0
Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd