Naar de inhoud springen

Schaakquiz ronde 1: schaak en film door Sander

De komende paar edities van het clubblad wil ik jullie verblijden met een schaakquiz. Deze eerste ronde bestaat uit 10 vragen, met als thema “schaak en film”. Ik heb bewust de vraagstelling redelijk vaag gehouden, soms zonder al te veel aanknopingspunten zodat er nog wel wat te puzzelen en te zoeken overblijft. Als gevraagd wordt naar een naam, is dit zowel de voor- als de achternaam, tenzij anders aangegeven. De 10 antwoorden kunnen worden ingevuld in het diagram, waarna onder de pijl een schaakterm verschijnt.

Graag ontvang ik van jullie per mail de antwoorden, zowel alle 10 afzonderlijke antwoorden als het antwoord van de schaakterm. Stuur de antwoorden naar visser_saffie@hotmail.com. Veel puzzelplezier!

  1. In een film uit 2014 wordt de tweekamp om de wereldtitel Fischer vs Spassky naverteld. Welke acteur speelt Boris Spassky?
  2. Deze biografische film uit 2016 verteld het waargebeurde verhaal van een Oegandees meisje die zich door haar schaaktalent weet te ontworstelen aan de armoedige omgeving waarin zij opgroeit. Uiteindelijk vertegenwoordigt zij Oeganda tijdens de 41e en 42e schaakolympiade, en behaalt zij de titel “candidate master”. Wat is de titel van de film?
  3. In een van de vroege James Bond films is een van de schurken tevens een schaakgrootmeester. Hij wordt tijdens een belangrijke partij weggeroepen voor een opdracht, waarna hij uiteraard in 2 zetten zijn opponent mat zet. Wat is de naam van de schurk? Alleen de achternaam.
  4. In een misdaadfilm uit 1968, over een professionele bankovervaller en een vrouwelijke verzekeringsagent die hem voor het gerecht wil brengen, zit een erotisch getinte schaakscène. De hoofdrol wordt gespeeld door Steve McQueen. Wie speelt de vrouwelijke hoofdrol?
  5. In een film uit 1993 volgen we het waargebeurde verhaal van jong schaaktalent Joshua. Een favoriete plek waar hij zijn schaaktalent ontwikkelt, is het Washington square park. Daar wordt hij onder de hoede genomen door een zwarte “chess hustler”. Hoe heet de acteur die deze hustler speelt?
  6. Deze invloedrijke filmregisseur was een groot schaakliefhebber. In meerdere van zijn films komen schaakscènes voor. Het beroemdste voorbeeld is waarschijnlijk een sciencefiction film uitgebracht in 1968, waarin een astronaut tijdens een ruimtemissie schaakt tegen de boordcomputer HAL.
  7. Eén van de films van de Zweedse regisseur Ingmar Bergman verhaalt over een ridder en zijn schildknaap ten tijde van de zwarte dood in Middeleeuws Europa. Op een gegeven moment komt de dood ook hem halen, maar de ridder daagt de personificatie van de dood uit voor een partij schaak; zolang de partij duurt, blijft de ridder leven. Wat is de naam van de ridder?
  8. In een Russische roman gepubliceerd in 1930 wordt het verhaal vertelt van een schaakgrootmeester, die als wonderkind snel naar de top rijst maar later tijdens een belangrijke partij mentaal instort. Volgens zijn dokter is het schaken de oorzaak van zijn mentale problemen, en wordt alles wat hem aan schaken kan herinneren uit zijn leven verbannen. Het hoofdpersonage is losjes gebaseerd op grootmeester Curt von Berdeleben, die een einde aan zijn leven heeft gemaakt door uit een raam te springen. De roman is uiteindelijk pas in 2000 bewerkt tot een film. Hoe heet de auteur van de roman?
  9. In deze filmklassieker gemaakt in 1942 is de hoofdpersoon een Amerikaanse café- eigenaar in Marokko, ten tijde van de tweede wereldoorlog. Hij is een cynische einzelgänger en zit ’s avonds in zijn café schaakproblemen te bestuderen. Hij weet zijn neutraliteit te bewaren, ondanks dat de nachtclub gasten aantrekt van verschillende achtergronden en nationaliteiten. Dat verandert wanneer zijn ex-liefje ineens in zijn café verschijnt met haar nieuwe vlam, een Tsjecho-Slowaakse verzetsstrijder.
  10. In een gevangenisfilm uit 1994 spelen 2 gevangenen een partij checkers, Amerikaans dammen oftewel dammen op een schaakbord. Als de ene een dam haalt, zegt hij “king me”, oftewel leg er een steen bovenop. De ander reageert: “chess, that’s a game of kings. It’s civilized, strategic.” Waarop de ander weer zegt: “and a total fucking mistery. I hate it”. Door welke bekende schrijver werd het verhaal geschreven waarop deze film is gebaseerd?

Advertenties geblokkeerd