Ga naar de inhoud

Nummers 1 en 2 van interne laten punten liggen en de nummer 3 en 4 profiteren

Door 2 externe wedstrijden waren er maar een gering aantal partijen, maar de top 4 was wel aanwezig en koploper Gerben speelde tegen Jos, de nummer 7 op de ranglijst.
Beide waren ervan uit gegaan dat Gerben wit zou hebben en Jos zwart, maar dat bleek toch andersom te zijn en hierdoor was de voorbereiding van Gerben overbodig geweest en ook Jos had thuis een partij nagespeeld met zwart.
Jos speelde zijn gebruikelijke opening en er kwam een zogenaamde Stonewall op het bord en hierdoor moest zwart in de verdediging om de zaak te keren. Na zet 21 leek de stelling voor wit wel gunstig en deed zwart een remise aanbod na een zet van de loper, die wel geruild moest worden. Na lang wikken en wegen besloot wit om eieren voor zijn geld te kiezen en tevreden te zijn met een halfje tegen de nummer 1 van de ranglijst.
De nummer 2 Wopke speelde tegen de nummer 9 Hessel. Via een penning won Wopke een pion en kwam daarna vrij snel in het eindspel terecht. Na een vermoeiende dag had hij echter geen zin in een lange partij en bood daarom zelf remise aan, die met enig ongeloof toch maar werd aangenomen door Hessel. Analyse wees overigens uit, dat het voor Wopke niet zo eenvoudig was om te winnen.
Gerke de nummer 3 speelde tegen Henk vd Heide de nummer 6 en leek te gaan verliezen. In een eindspel met elk 2 torens en 4 tegen 2 pionnen, had Henk de beste papieren, maar deed te passieve zetten en hiervan kon Gerke profiteren. Via 2 open lijnen hadden zijn torens dreiging en na een schaakje op de 2e rij zette Henk de toren tussen zijn Koning en de toren van Gerke en zag over het hoofd dat de andere toren ook schaak kon geven, met torenverlies tot gevolg. Een bittere en zure nederlaag voor Henk en Gerke doet hierdoor weer volop mee voor het kampioenschap.
De nummer 4 Bauke speelde tegen Johan Cnossen de nummer 17 en dat was een tegenvaller voor Johan. Op zet 17 deed hij een zet met het verkeerde paard en hierdoor kon Bauke met zijn loper inslaan en een pion winnen. Hierna bleek de stelling van Johan te zwak en won Bauke uiteindelijk overtuigend de partij.
Henk Kooistra de nummer 11 speelde tegen het jeugdlid Janna Rauw de nummer 22 en dat speeltempo is sneller dan gewoonlijk. Henk had hier toch weinig moeite mee en speelde degelijk en won met nog genoeg tijd op de klok en houdt de top 10 in het vizier.
Cees Appel speelde tegen Gabe de Boer en dat ging lange tijd gelijk op, tot het moment dat Gabe zich verrekende en kon opgeven.
De verrassing van de avond was echter het feit dat de nummer laatst Sikke de Haan won van mevrouw Hiemstra en hiermee zijn eerste overwinning van deze huidige interne competitie kon behalen en dus eindelijk van de gehate nul af is. Zo blijkt maar weer: de volhouder wint!
Met nog 3 ronden te gaan, stijgt per week de spanning en valt er nog niks over te zeggen, wie er met de hoogste eer gaat strijken.

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd