Naar de inhoud springen

Mid Fryslan 2 – Schaakwoude 3: 2 – 6

Door Hessel Sijbersma..

Maandag 16 december 2013 trad het 3e team van Schaakwoude aan in Akkrum.
Om 8 uur begon de wedstrijd waarbij Mid Fryslan het helaas met 2 spelers minder moest doen.
We startten dus met een 2-0 voorsprong.
Menno Veenstra welke met wit speelde kon reeds om 9 uur het derde punt bijschrijven. Zijn tegenstander Johny Visser gaf na een niet al te sterke opening een stuk weg en verloor hierdoor de concentratie waarna hij de dame verspeelde, wat niet nodig was geweest. Hierna gaf hij op: 3-0.
Vijf minuten later had Jan Meijer het punt binnen gehaald. Het werd door Jan die met zwart speelde een aanvallende wedstrijd. De paarden en loper kwamen op mooie velden te staan. Met de loper werd een zeer belangrijke pion geslagen. De witte koning nam toen de loper en kon Jan middels een aftrekschaak met zijn paard hierna met de dame weer een loper terugwinnen: Pionwinst. Hierdoor kwamen de stukken van zwart zeer goed te staan en kon wit reeds na de 11e zet opgeven, omdat hij met de twaalfde zet mat zou komen te staan: 4-0.
Pieter spelend met zwart ging het minder goed af. Hij stond tot in het middenspel wel goed, maar gaf het in het eindspel weg. Om 10 uur werd de stand 4-1.
Tien minuten daarna scoorde Hessel welke met wit speelde weer een punt. De opening ging gelijk op. Hessel sloeg met de loper een paard waardoor zwart een geïsoleerde dubbelpion kreeg en de dekking van een centrumpion weg viel, welke wit toen direct veroverde. Echter zwart wist na de rochade van wit de druk op de koningsvleugel behoorlijk op te voeren, maar kon wit net niet mat zetten. Hessel sloeg toen een loper met gelijk een schaak en kon nog een pion veroveren. Hierna kon wit een toren slaan en gaf zwart direct op: 5-1
Kees Appel speelde met zwart. Zijn tegenstander had een hele open koningsvleugel maar speelde dusdanig voorzichtig dat Kees niet kon doorzetten waardoor men om kwart over tien tot remise besloot: 5½-1½.
Auke van de Zee speelde met zwart. Na de opening ontwikkelde de partij zich vrij gelijk. Nadat er een aantal stukken waren geruild kwam zwart iets beter te staan. Aangezien de wedstrijd op punten reeds gewonnen was bood Auke ook om ongeveer kwart over tien remise aan, wat werd aangenomen: 6-2

Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd