Ga naar de inhoud

KNSB-1: Zevenaar neemt de punten mee tegen Schaakwoude in klasse twee

Op 21 september 2024 mocht Schaakwoude 1 zijn eerste partij in de tweede klasse van de KNSB afwerken, en wel thuis tegen Zevenaar. Liggen er kansen om in de tweede klasse te blijven? Het zal moeilijk worden. We gaan ons best doen om er wat van te maken. Eerst onze vuurdoop.

Het leek er op dat het de bedoeling was van Zevenaar om op bord 1 op remise aan te sturen. Sven zijn tegenstander koos telkens de solide optie. Sven investeerde veel tijd in rekenwerk. Hij onderzocht opties om de stelling uit balans te brengen, maar oordeelde telkens dat hij dan minder kwam te staan met zwart. Hierdoor werd na 23 zetten remise overeengekomen, waarbij pas na de laatste zet een stelling ontstond die niet meer in de openingsdatabank staat. (½ – ½)

Sipke kwam iets minder uit de opening, net op het moment dat hij orde op zaken had gezet, maakte Sipke per ongeluk een foutje in de zetvolgorde. Hierdoor kon zwart wit zijn goede loper winnen tegen een paard. Sipke kwam hierna alsmaar slechter te staan. Een kwaliteit ging verloren, de partij volgde. (½ – 1½)

Gerben dacht een kans te zien, na de opening en ging er voor. Hij investeerde op meerdere zetten veel tijd om pogen materiaal te winnen. Met name de zwarte dame had weinig velden. Uteindelijk bleek deze steeds een veld over te houden. Duidelijk werd met nog 7 minuten op de klok, dat wit terug moest trekken en de loopgraven in moest, terwijl de tegenstander nog veel tijd had. Een niet wenselijke situatie. Er werd gekozen voor een ‘tegenkans’ door een stuk te offeren tegen twee pionnen. Wit leek een geniepige aanval te hebben. Zwart deed correcte tegenzetten, en al gauw liep wit in zijn eigen mes. (½ – 2½)

Bart kwam redelijk goed uit de opening. De stelling was in evenwicht maar zijn tegenstander kreeg aanvalskansen tegen Bart zijn koning. Helaas miste Bart een sterke zet van Guust Homs, de partij was direct uit. (½ – 3½)

Henk zijn partij volgde dezelfde lijnen als Bart zijn partij. Prima opening, aanvalskansen voor beiden. Zet missen en de koning omleggen. (½ – 4½)
Mathijs verbaasde zich over het feit dat hij een andere tegenstander had dan verwacht. Gelukkig kwam er een bekende openingsvariant op het bord. Mathijs probeerde de partij in wat onbekende wateren te sturen om deze wat interressanter te maken. Dit kostte een pion. Een truc zorgde echter voor verbetering van de stelling en het terugkrijgen van de pion. Zoals het zo vaak gaat, wil je als schaker de meest mooie oplossing kiezen, maar mis je dan de winnende voortzetting. Dit was nu ook het geval. Mathijs ruilde stukken naar een eindspel waar alleen zwart nog echte mogelijkheden had om het spel om te buigen naar een winstpartij vanwege de meer actieve stukken. Het kwam dan ook als een verrassing dat zwart een remise voorstel aanbood, hoewel hij toen wel een pion minder op het bord had. Het aanbod heb werd geaccepteerd ook vanwege het gebrek aan tijd. (1 – 5)

De witte opening verliep heel natuurlijk. Ronald kwam erg goed te staan. Zwart liet een toren insluiten, wit leek als gevolg hiervan de genadeklap uit te kunnen delen, maar liet dit na. Zwart kon in het vervolg de boel net voldoende redden en bood remise in een gelijke stelling remise aan, dit werd geaccepteerd. (1½ – 5½)

Lc2 was een van de mogelijkheden die voldoende voor de winst waren.

Jan Sybren leek een nette partij te hebben. Richting het middenspel ging het gelijk op. Ergens onderweg verzandden zijn kansen in het centrum en op de damevleugel. Langzaamaan werd hij op de koningsvleugel opgerold. Waar het precies mis is gegaan, was niet meteen duidelijk. (1½ – 6½)

Een zware nederlaag. Er lagen onderweg wel een paar kansen om deze te verzachten. We hebben in ieder geval een idee van wat er nodig is in klasse twee.

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd