Ga naar de inhoud

KNSB: Sneek – Schaakwoude 1

17 september 2023 door Gerben

In de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen nam Schaakwoude 1 het in een uitwedstrijd op tegen Sneek 1. Meestal zijn de wedstrijden tegen Sneek zware wedstrijden. Zeker in de KNSB komt het amper voor dat we punten overhouden aan deze wedstrijden. Sneek heeft dan ook een poos in de tweede klasse van de KNSB gespeeld. In de afgelopen seizoenen is er bij hun sprake geweest van een aantal wijzigingen van de personele bezetting. Hierdoor zagen we vooraf aan de wedstrijd kansen. Sneek was in onze ogen licht de favoriet vooraf aan de wedstrijd. Een aantal van onze schakers had duidelijk zin in de wedstrijd. Zeker ook omdat Sneek een aantal spelers heeft welke attractief en niet-conventioneel kunnen schaken.

Bij het overhandigen van de opstellingen bleek dat beide teams niet in hun sterkste opstellingen waren aangetreden. Schaakwoude miste hun nummer 1 op rating, en Sneek miste hun nummers 3 en 4. Het kon wel eens heel spannend worden. Logischerwijs kon je verwachten dat Sneek op de bovenste borden de punten moest pakken en Schaakwoude op de onderste borden.

Als eerste was Gerben (bord 8) uit. Hij speelde tegen Jelger Hulshoff. Deze speelde een agressieve openingsvariant. Door het opspelen van c4,d4,e4 en f4 op te volgen met b3 overstrekte hij zijn stelling en ontstonden er doelwitten in zijn witte stelling. Zwart won een pion, en plaatste een loper midden in de witte stelling. Wit had hierdoor weinig mogelijkheden. Toen een 2de witte centrumpion het bord moest verlaten viel de witte stelling in elkaar. (0-1)

Jan Sybren was als tweede uit. Hij verkreeg spoedig een aantal tempo’s voorsprong op zijn tegenstander. Door het verblijven van een aantal zwarte schaakstukken in Alaska (b8) en Siberië (a8) werden er een aantal stukken in het centrum geruild. De zwarte velden rondom de zwarte koning waren zwak gemaakt. En wit zette een aanval in. De barrière bestaand uit het eigen materiaal op f7, f5 en Le6 voorkwam dat er zwarte stukken naar de koningsvleugel aangevoerd konden worden. De witte stukken konden zodoende mat geven. (0-2)

Henk speelde met wit tegen Gert Both. Henk verkreeg gedurende de partij het loperpaar. Dit loperpaar domineerde de stelling door de slechte positionering van een zwart paard. Het paard leek te gaan vallen, als Both passief zou schaken. Hij leek echter een uitweg te vinden door gebruik te maken van een matdreiging. Henk bleek dit door een tussenzet te kunnen keepen en zwart verloor toch nog materiaal. (0-3)

Bart speelde met zwart aan bord twee tegen Tjitte Schram. (0-4) Deze koos voor een ‘dubieus’ gambiet. Bart kende de opening niet. Toch kreeg hij goed spel door de pion op het juiste moment terug te geven. De zwarte stukken en pionnenstructuur stonden nu beter dan de witte. Bart ging hierdoor met een voordeel het eindspel in. Hierin verdwenen twee witte pionnen ras van het bord. De winst van zwart was een feit. (0-4)

Mathijs mocht het opnemen tegen Dirk Sieds Nolles. Hij kwam met zwart heel mooi te staan. Hij veroverde een pion en kreeg een witte 2-stuks aanval over zich heen. Dat moest logischerwijs te keepen zijn. Zeker met het eigen materiaal in de buurt. Toch ging er iets mis, of was de aanval toch onhoudbaar? De partij was namelijk uit. (1-4)

Sipke ging op bord 4 met wit lang gelijk op tegen Anne Kloosterman. Er werden geen fouten gemaakt, totdat Sipke had bedacht een pion te offeren om deze via een penning terug te verdienen. Een tijdelijk offer dus. Het idee was om hierdoor het betere van het spel te krijgen. Deze actie werkte niet want er was een venijnig paardzetje waardoor het pionoffer permanent bleek. Er werd afgewikkeld naar een toreneindspel, welke de tegenstander netjes won. (2-4)

Ronald speelde met wit tegen hun teamkapitein Christian Kuitert. Hij kwam na een goede start van de partij in het eind van het middenspel een kwaliteit voor. Christian kreeg echter tegenspel met onder andere een aantal verbonden vrijpionnen. Richting tijdnood kwam Christian steeds iets beter te staan door de druk op Ronald zijn stelling. Uiteindelijk besloot Ronald een toren te geven tegen een vrijpion. Hierna werd er nog even door geschaakt. Het mocht niet baten. (3-4)

Sven speelde aan bord 1 met wit tegen Selwin Keuning. In de opening verkreeg Selwin een pion. Sven kreeg echter compensatie met een mooie aanval. Deze werd niet optimaal gespeeld. Er leek een klein plusje te ontstaan voor de witspeler. Beide heren hadden veel tijd gespendeerd aan rekenwerk, waardoor maar liefst 20 zetten in tijdnood werden gespeeld. Uiteraard veranderde de balans tijdens deze periode. Toen zet 40 gehaald was leek Selwin op het eerste gezicht de fatale klap uit te kunnen delen, door een op handen zijnde promotie. Sven kon door het toegevoegde half uur, de weg naar remise vinden (3,5 – 4,5).

Een resultaat waar we als team erg blij mee zijn. Zeker gezien de versterkte degradatie die dit jaar plaats vindt vanuit klasse 3. De nummers 8,9 en 10 dalen samen met de 3 slechtste nummers 7 af naar de 4e klasse.

Sneek 1 Schaakwoude 1 3½ – 4½
Keuning, S. (Selwin) 2218 Broersma, S. (Sven) 2047 ½ – ½
Schram, T. (Tjitze) 2043 Lemstra, B. (Bart) 1965 0 – 1
Kuitert, C. (Christian) 1947 Veen van der, R. (Ronald) 1955 1 – 0
Kloosterman, A. (Anne) 1912 Hoop de, S. (Sipke) 1988 1 – 0
Both, G.P. (Gert) 1800 Broersma, H. (Henk) 1860 0 – 1
Nolles, D.S. (Dirk Sieds) 1789 Visser, M. (Mathijs) 1884 1 – 0
Bosker, J. (Jesse) 1593 Zagema, J.S. (Jan Sybren) 1810 0 – 1
Hulshoff, J.H. (Jelger) 1691 Heide van der, G. (Gerben) 1865 0 – 1

Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd