Ga naar de inhoud

KNSB-beker: Een gebakje?

Nadat er zaterdag niet voor sinterklaas werd gespeeld en er dus geen cadeautjes uitgedeeld werden, werd er op maandag wel gebak uitgedeeld door de Schaakwoudenaren. Sven was jarig en had derhalve besloten om een doos gebak mee te nemen naar de uitwedstrijd in Emmen. De eetlust bleef alleen, vooral aan de kant van Emmen, uit.

Op bord 1 speelde Gert-Jan met de witte stukken tegen Marcel Struik. Deze sloeg een stuk gebak af. Gert-Jan was een stuk gretiger en snoepte, naast een stuk gebak, ook nog een b7 pion mee. Uiteindelijk werden de dames geruild en hield Gert-Jan een eindspel over met 2 pluspionnen op de a- en b-lijn. Dit werd zuiver naar winst gevoerd. 0-1

De eetlust was groter op bord 2, waar zowel Ronald als tegenstander Herman Voss een stuk gebak in ontvangst namen. Laatstgenoemde verorberde daarna ook nog gretig een b7-pion en een kwaliteit, maar hierdoor kwam zijn dame wel onder vuur te liggen diep in de zwarte stelling. Of dit objectief allemaal door de beugel kon voor Ronald weet ik niet, maar uiteindelijk leidde het tot een sterke koningsaanval en moest wit de koning omleggen nadat Ronald in onderstaande stelling Lf1 speelde: 0-2.

Aan bord 4 speelde Mathijs tegen Evert Hondema. Beide spelers hadden geen zin in gebak, maar de schaakstukken leken wel goed te smaken; in rap tempo werden de stukken afgeruild, waarna er een remise toreneindspel overbleef. 0.5-2.5 en daarmee was de volgende ronde een feit voor Schaakwoude.

Als laatste was Sven nog bezig aan bord 3 tegen Jan Willem Brinks. Ondanks dat de Schaakwoudenaar wel een stuk gebak wegwerkte, bleef deze eetlust op het bord achterwege. Veel stukken bleven op het bord, waar Sven meer ruimte had. Rustig werd de druk opgevoerd, tot de volgende stelling bereikt werd:

Hier volgde Pd5 Dg7 Pxf6 Dxf6 Txd4, waarna zwart het stuk niet kan slaan vanwege de positie van zijn koning. Sven hoopte na Txd4 op Tf8, wanneer Td8 een prachtige zet is. Dit gebeurde niet, maar uiteraard was het extra stuk voldoende om de partij te winnen. Hiermee werd de eindstand bepaald op 0.5-3.5.

Rating
Rating
Struik, M. (Marcel) 1949 Rauw, G.J. (Gert Jan) 2143 0 – 1
Voss, J.H. (Herman) 1939 Veen van der, R. (Ronald) 1931 0 – 1
Brinks, J.W. (Jan Willem) 1941 Broersma, S. (Sven) 2060 0 – 1
Hondema, E.C. (Evert) 1918 Visser, M. (Mathijs) 1801 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1937 Gemiddelde Rating: 1984 ½-3½
Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd