Naar de inhoud springen

KNSB-2: Wishfull Thinking

Zaterdag 11 maart konden wij ons opmaken voor de wedstrijd tegen de koploper, Philidor 1847-II. In Zaal Enzo speelden drie teams van Philidor een thuiswedstrijd, dus het was lekker druk. De wedstrijdleider Erwin Denissen zette iedereen rond één uur aan het spelen. Over de wedstrijd kan ik echter kort zijn.

Philidor speelde met enkele invallers, dus misschien was er iets mogelijk. Helaas kwam dat er deze middag niet uit. Na een uur spelen leek alles nog  wel redelijk op de borden, maar schijn bedriegt. Op de meeste borden moesten we een flink ratingoverwicht tegen.

Henk speelde op het vierde bord tegen Rein de Boer. Hij was rond half drie als eerste klaar. Hij behandelde echter de Spaanse opening niet correct en verloor een belangrijke centrumpion zonder compensatie. Wit hield de druk op de ketel en toen stukverlies niet meer te voorkomen was, gaf Henk op.

Pieter Postma speelde op het eerste bord tegen het ratingkanon van Philidor, Marcel Vermaat. Pieter ging voortvarend ten aanval op de koningsvleugel, maar in de aanval ging een stuk verloren. Hij probeerde nog tegenspel te creëren, maar rond 3uur moest ook hij de handdoek in de ring gooien.

Rond half vier kwam de volgende  uitslag. Pieter van Kammen speelde op bord vier tegen Harmen Visscher. Hij kwam goed uit de opening en leek een pion te kunnen winnen. Hij liet dat echter na en Harmen kwam beter in de partij. Toen Pieter een zet te laat een afruil van de dames forceerde, verloor hij twee pionnen. Dat was teveel van het goede.
Niet veel later moest ook Cees op bord vijf opgeven. Tegen Auke van der Heide verloor hij een pion, waarna ook hij het niet meer kon redden.

Ondertussen had Gerke op het zevende bord tegen Egbert Wind de eer gered met een remise. Hij kwam goed uit de opening en leek met een penning beslissend voordeel te behalen. Zijn tegenstander wist echter een uitweg en het resterende eindspel zag er niet goed uit voor Gerke. Hij accepteerde het remise aanbod van Egbert.

Jan Sybren op bord zes deed het beter tegen Jacques Malschaert. Zijn tegenstander had een geïsoleerde pion op d4, waar Jan Sybren op kon drukken. Ik zag later dat zijn tegenstander de witte loper voor de pion op f7 had geruild. Jan Sybren leek daardoor blootgesteld aan een aanval van wit. Hij wist alles te neutraliseren en schreef het eerste en enige winstpuntje voor ons bij.

Bauke speelde op bord acht tegen Dik Kruithof. In de opening pakte het initiatief, maar zijn aanval sloeg niet door. Wit nam het initiatief over. Ten koste van twee kwaliteiten kreeg hij veel druk op de zwarte stelling. De zwarte dame stond helemaal buitenspel en in tijdnood wist Bauke niet een afdoende verdediging te vinden. Toen hij mat niet meer kon voorkomen, gaf hij op.

Ik was voor de verandering als laatste nog bezig. Tegen Oene Schriemer kwam ik wel redelijk uit de opening. Ik koos echter niet een juiste voortzetting en na de afruil van een aantal stukken verloor ik een pion. Uiteindelijk ontstond er een eindspel van P tegen P met zeven pionnen voor wit tegen zes van zwart, waarbij wit een dubbelpion had. Inmiddels waren vier uren reguliere speeltijd allang verstreken. Oene wist naar eigen zeggen eerst niet het juiste winstplan te vinden, maar uiteindelijk leidde een fout van mij in een remise stelling tot verlies. In onderstaande diagram speelde ik 57…Ph6?? Met 57…Kc7 kan ik remise houden. Ik moet ervoor zorgen dat ik de oppositie houd tegen de witte koning, dus als hij naar b4 gaat, moet ik naar b6 kunnen gaan. Als wit met het paard speelt, kan ik ook mijn paard spelen.
Helaas heb ik dit gemist en na Ph6 duurde het niet lang meer voor ik de koning moest omleggen.

Gedetailleerde uitslag:

Philidor 1847 2 Rating Schaakwoude 2 Rating Ronde 7
Vermaat, M.C. (Marcel) 2220 Postma, P. (Pieter) 1714 1 – 0
Schriemer, O. (Oene) 1999 Torensma, J. (Jan) 1816 1 – 0
Visscher, H. (Harmen) 2019 Kammen van, P. (Pieter) 1584 1 – 0
Boer de, R. (Rein) 1866 Heide van der, H. (Henk) 1698 1 – 0
Heide van der, A. (Auke) 1981 Banning, C. (Cees) 1939 1 – 0
Malschaert, J.F. (Jacques) 1811 Zagema, J.S. (Jan Sybren) 1787 0 – 1
Wind, E.T. (Egbert) 1822 Ros, G. (Gerke) 1800 ½ – ½
Kruithof, D.A. (Dik) 1695 Vroom, B. (Bauke) 1787 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1927 Gemiddelde Rating: 1766 6½-1½
Geef een antwoord

Advertenties geblokkeerd