Ga naar de inhoud

KNSB-2: De wedstrijd van het jaar

Zaterdag 1 april stond thuis de kraker tegen Hardenberg 2 op het programma. Winst zou voor ons handhaving betekenen. Bij een gelijk spel of zelfs verlies zou degradatie, met een laatste uitwedstrijd tegen ZSG, voor ons dreigen. De tegenstander kwam met twee invallers, wat voor ons niet ongunstig was.

Het eerste uur was alles nog vrij rustig. Rond 14:00 uur waren de meeste openingen wel voorbij. Er was nog weinig van te zeggen. Een uurtje later zag het er iets minder rooskleurig uit. Gerke op bord 1 moest zich verdedigen tegen een sterke koningsaanval en was helemaal in de verdediging gedrongen. Hetzelfde gold voor Henk op bord 6. Zijn tegenstander viel langs de halfopen h-lijn aan en leek aardig wat stukken hierbij te betrekken. Pieter op bord 2 kreeg een opmars van pionnen op de damevleugel tegen zich, maar had zelf enige dreiging op de koningsvleugel. Jan Sybren op bord 8 stond wel goed, maar had al veel tijd geïnvesteerd. Het kon allemaal zo de verkeerde kant uitvallen.

Rond half vier konden we de eerste uitslag noteren. Cees op bord 5 was in een eindspel beland met alleen nog de koningen en pionnen. Hier was niets meer uit te halen. Onder tussen kreeg Pieter een remise aanbod. Hij leek mij wel iets beter te staan met een paard tegen een slechte loper, maar ze besloten toch tot remise. Niet veel later moest Gerke zijn koning omleggen. Tussenstand om 15:30: 1-2.

Christiaan had op bord 7 ondertussen een eindspel met paard tegen paard en een aantal pionnen bereikt. Hij stond volgens mij iets beter. Jan Sybren had inmiddels voordeel verkregen en wist weer een winstpunt bij te schrijven. Bij Henk was de stemming ook omgedraaid. Hij stond nu een kwaliteit voor en kon de aanval overnemen. Hij speelde dit goed uit en haalde het volgende punt binnen. Leffert had vanaf het begin zijn partij goed opgebouwd en stond positioneel zeer goed. Zijn tegenstander kreeg geen kansen en rond kwart over vier was het volgende punt binnen, tussenstand 4-2.

Het lukte Christiaan niet om de winst binnen te halen. Maar met een mooie remise stelde hij de winst voor het team veilig. Ik was nu als laatste nog bezig aan bord 3. De partij ging lang gelijk op totdat ik een pion won. Ik miste wel stukwinst, maar de extra pion en een slechte loper van mijn tegenstander tegen een paard gaven uiteindelijk de doorslag. Zo wisten we deze belangrijke wedstrijd in ons voordeel te beslissen en kunnen we ons verblijf in de 4e klasse met minstens een jaar verlengen.

Volledige uitslag:

Schaakwoude 2 Rating Hardenberg 2 Rating Ronde 8
Ros, G. (Gerke) 1816 Klapwijk, L. (Leo) 1885 0 – 1
Postma, P. (Pieter) 1727 Zwaagstra, M.B. (Marten) 1740 ½ – ½
Torensma, J. (Jan) 1772 Spuij, A.D. (Arie) 1764 1 – 0
Nicolai, L. (Leffert) 1893 Hesselink, R.J.A. (Rutger) 1748 1 – 0
Banning, C. (Cees) 1918 Hamhuis, J. (Jasper) 1634 ½ – ½
Heide van der, H. (Henk) 1720 Spanjers, E. (Edgar) 1662 1 – 0
Houpst, C.H.J. (Christiaan) 1777 Lenthe van, B.J. (Bernard) 1693 ½ – ½
Zagema, J.S. (Jan Sybren) 1800 Lenthe van, G.W. (Gerwin) 1585 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1803 Gemiddelde Rating: 1714 5½-2½
Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd