Ga naar de inhoud

KNSB-2: Black Saturday in Onna

Zaterdag 17 december moest Schaakwoude 2 de tweede uitwedstrijd op rij spelen.  Tegenstander was TAL 1, een samenwerkingsverband van drie clubs met een thuisbasis in Onna . Ze hebben al sinds hun eerste deelname in het KNSB-circuit aspiraties om te promoveren, maar tot nu toe is dat niet gelukt. Deze zaterdag staken ze hun bedoelingen niet onder stoel of banken en kwamen met de sterkst mogelijke opstelling op de proppen. Ik heb deze keer niet veel van de partijen kunnen volgen, de uitslagen volgden elkaar soms heel snel op.

Rond drie uur waren de eerste uitslagen al binnen. Jan Sybren speelde op bord 4 een goede partij tegen Nick Jhirad. Hij leek een pion te winnen, maar verloor er ook weer één. Zijn tegenstander had twee keer dubbelpionnen, dus het leek mij dat er wel wat inzat. Toch werd er besloten tot remise.

Christiaan kreeg Ferdi van Bavel tegenover zich op bord 6. Hij werd opgezadeld met een dubbelpion op de f-lijn, maar kwam toch wel redelijk uit de opening met het loperpaar. Zijn tegenstander speelde actief en Christiaan verloor een pion. Een foutief stukoffer leidde vervolgens tot stukverlies, zodat Christiaan de handdoek in de ring gooide.

Henk op bord 8 had een moeilijke partij tegen Stef van Kesteren. Ik zag wat ver opgerukte pionnen van Stef en Henk kon niet veel beginnen. Hij was ongeveer gelijk met Jan Sybren en Christiaan klaar.

Gerke verdedigde de witte kleuren op bord 7 tegen Klaas Abma. Elke keer als ik bij hem keek, leek hij goed te staan; ik bespeurde zelfs een pluspion. Toen bleken ze remise overeen te zijn gekomen.

Rond 4 uur moest ook Pieter op bord 3 een nul incasseren tegen Auke van Urk. Hij leek alles onder controle te hebben, maar kreeg steeds minder ruimte. Toen hij een stuk verloor, werd de druk te groot en moest hij zijn koning omleggen.

Met nog drie partijen te gaan stonden we 4-1 achter. Cees speelde op 1 tegen Dick Stavast. Cees won een pion, maar moest nog wel zijn stukken ontwikkelen. Uiteindelijk bleef er een toreneindspel met ongelijke lopers over. Mede door de tijd en de stand (Sjoerd stond ook niet goed) bood hij remise aan.

Sjoerd was invaller op bord 5 en speelde tegen Rick Kompaan. Hij kreeg  een achtergebleven c-pion die uiteindelijk verloren ging. Ook hier ging de tijd een woordje meespreken en werd tot remise besloten.

Ik zelf tenslotte speelde op 2 tegen Peter de Korver. Na de openingsfase kreeg ik iets meer ruimte,  maar maakte daar niet optimaal gebruik van. Tegen het einde van partij won ik een pion, maar ook hier mede door tijdsdruk aan het eind, zag ik niet snel genoeg hoe ik verder moest komen en bood ik remise aan.

Pakten we de vorige ronde belangrijke punten, vandaag konden we helaas niet stunten. Er komen nog belangrijke wedstrijden aan, de eerstvolgende in februari. Dan moeten we weer aan de bak.

Uitslagen

Tjonger Aa Linde 1 Rating Schaakwoude 2 Rating Ronde 5
Stavast, D.W. (Dick) 1975 Banning, C. (Cees) 1886 ½ – ½
Korver de, P. (Peter) 1925 Torensma, J. (Jan) 1814 ½ – ½
Urk van, A. (Auke) 1939 Postma, P. (Pieter) 1704 1 – 0
Jhirad, N.R. (Nick) 1899 Zagema, J.S. (Jan Sybren) 1771 ½ – ½
Kompaan, R. (Rick) 1757 Hoekstra, S. (Sjoerd) 1926 ½ – ½
Bavel van, F. (Ferdi) 1847 Houpst, C.H.J. (Christiaan) 1737 1 – 0
Abma, K. (Klaas) 1809 Ros, G. (Gerke) 1803 ½ – ½
Kesteren van, S.G. (Stef) 1826 Heide van der, H. (Henk) 1717 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1872 Gemiddelde Rating: 1795 5½-2½
Geef een reactie

Advertenties geblokkeerd